Stôl hojnosti (s radosťou na panskom ) ako hovorím

jerica - fotkajerica, 10. augusta 2012
To čo teraz píšem v krátkosti mi doporučila naša priateľka, aby som sa mohla vytešovať s vami na vareche, hoci nechcem , aby to tu smrdelo "samochvála" .
Máme dosť veľkú záhradu (panské), čo dnes stíhame ako tak spracovať, je to dosť na naše obrúsené kosti , ale domáce výpestky sú domáce, keď sme mali o dvadsať rôčkov menej , robota bola pre nás "svet gombička,robota frčka"stíhali sme do roboty, záhradu mať na poriadku aj vnukom spraviť u nás prázdniny , pritom sme stíhali aj troj týždňové stanovačky s deťmi aj s rodinnými priateľmi , nepoviem, že dnes si nedoprajeme si ísť za oddychom , ale tá radosť z úrody , to sa nedá opísať, včera som si pozbierala SVOJE papriky,rajčiny,baklažán,čili papričky,baranie rohy,jablká , dnes slivky a to nehovorím, že ma čakajú hrušky a na jeseň orechy.
Teraz som dopiekla slivkový osúch , nebolo treba rozmýšľať, že čo stoja na trhu , pekne išla moja polovička , naoberal , ked že sme mali na brigáde aj vnukov 3 kusy , aj tí odchádzali s košom ovocia. Tak povedzte , nie je lepšie mať posadené rajčiny , ako živý plot? Preto to píšem lebo na jeseň sme od suseda zrušili živý plot čo len vrabci ráno čvirikali , ale to nič čo našpinili,teraz čo mám na foto rajčiny to sú dnes môj živý plot.

tu je presne to, čo napísala naša priateľka : citujem ;

Jednoducho úžasné, toto by mali vidieť všetci, ktorí majú v záhrade bazén, trávnik a tuje. Možno by pre takúto úrodu prekonali svoju lenivosť, lebo ak preložíme do ľudského jazyka "to sa neoplatí", tak to znie práve takto. Veď tá zelenina vyzerá až neskutočne, keď ju porovnáš s tým, čo sa ponúka na regáloch bordelmarketov. Prosím ťa, hoď to na Varechu, nech sa niektorí spamätajú a iní, čo nemajú záhradu si aspoň oči popasú:-)
@zareaguj


Diskusia k článku

dadabadi
krásne, ale ja by som potrebovala odborného poradcu, v jednej ruke kniha o záhradníčení a v druhej motyka
pivonka
Len jedno slovo: PARÁDA! Ale svedčí to aj o tvojej pracovitosti, aj na záhrade a pri spracovaní.
izabella929
@jerica , úplne s tebou súhlasím vo všetkom.-) nuž ľahšie je závidieť tú krásnu zeleninu a ovocie...hej, ke´d ju máme tak ju aj využime a veru mám v nej všetko, takže počas leta, ani neviem, že existuje obchod.. s ovocím a zeleninou si vystačíme počas celého leta...nie som lenivá ísť poliať, pokopať, však to robím pre nás...a otázka,,,vy toto všetko pojete,,,, mi nesedí,,,čo sa nepoje tento rok v špajzi sa tomu nič nestane a bude aj na budúci...je s tým všetkým robota, ale viem, že mám to čisté a zdravé...teším sa, keď idem s košíkom zbierať ovocie a zeleninu..tiež to takto vložím na stôl avytešujem sa,akú mám zase krásnu úrodu..
babav
@jerica , klobuk dole pred tolkou krasou ,hlavne vsak pracovitostou ...
nie nadarmo s hovori ,ze "praca slachti cloveka"...ty si toho najlepsim prikladom;-).
martinis
No to je naozaj skvelá úroda, vidno, že bola vypestovaná s radosťou :)) Aj my s mamkou práve čakáme na prvé vlastné paradajky :-)
cistinka
Klikla som na ten link...očúvaj, ty si jaká kolchozníčka ?! Koľko máš paholkov?? :-)))
honestka
ako vzdy uzasne Jarka!
bodaj by si nebola takou vychyrenou a dobrou kuharkou ked mas po ruke suroviny prvej ttiedy. sice ma to svoje bolestne chvilky pokial sa zahrada premeni na takuto urodnu. ale zase nie je Nic lepsie ako vyjst si do zahradky a do kosicka oberat vsetko co je momentalne dozrete.
Mozno ze po tom vsetkom - tej lopote a ubolenom chrbate si povies, ano stoji to za to a viem, ze pokial ste obaja na nohach ta toto rychlo nepusti. Tvoja komora musi byt velmi farebna a len kukuk na zavrene pohare potesia srdiecko.
Panstvo mas ozaj rozsiahle- sklenik ako v JRD...
hugs, H.
janger
Jarmilka, super, super, super!!! To je krasa. Taka nadherna uroda. Pozrela som si aj tie ostatne fotky. Si nesmierne pracovita zena. Mas moj velky obdiv a uctu. Pozdravujem :-).
2010
@jerica , klobuk dolu , obdivujem ale nezavidim aj moji rodicia mali dokial vladali taketo panske len to volali ich Gecemanska zahrada ...tam sa chodili modlit pracou 7 dni do tyzdna, krasne to mate obrobene :)
tilau
nádherná zelenina...pastva pre oči...naozaj je to pravda že domáca zelenina chutí aj vonia inak ako kupovaná v supermarkete....moje malé baby chodia na paradajky do skleníka ako na jablká, nevedia sa ich dojesť ale táto tvoja záhrada...môj sen
tilau
ešte som zabudla moja mama má záhradu ale menšiu ale tiež tam pestuje čo sa dá jahody, maliny, ríbezle,jablká, hrášok, fazuľku, kalerábiky a ona vždy hovorí ked si chce na niečom pochutnať, že "idem sa napásť do záhrady" :D
tatty
Do bodky súhlasím, u nás je to isté, len v menšom. A tiež chodíme "na panské" :-). Máte krásnu záhradu a výhodu, že rovno pri dome. My máme záhradku na chalupe, takže tam musíme dochádzať. Keď sme tam, preživíme sa tým, čo narástlo a niet nad čerstvo vykopané zemiaky, odtrhnutá uhorka, jabĺčko, slivka..
marianne69
Mas prekrasnu zahradu@jerica ,pozrela som aj link,pana -beka taky sklennik sa len tak nevidi,na fotkach vyzera obrovsky,za stolom hojnosti sa skryva obrovsky kus prace a potu,klobuk dole...moj otec bol takyto zahradnik-micurin.Mali sme od malin,ribezli,jahod,ovocnych stromov,zeleninky tiez hojne,aj ked nie v takomto mnozstve...este raz,krasa,zelam Vam vela zdravia a sil do dalsich mnoho rokov,aby ste sa tesili z takychto plodov prace...
jerica
moji milí varecháči , potešila som sa každému komentíku a som vďačná každému vášmu názoru,je fakt, že pokiaľ sily vládzu, dá sa to , len to už nie je tak rýchlo, ako som bola naučená,no čo už , niekedy si poviem "tak čo pani šuchtavá" a tie výpestky, je pravdou ,že nespotrebujeme, ale naši od jara si nekupujú to čo u nás dopestujeme, aj mraznička sa vytešuje a len odfukuje, priateľom sa tiež niečo dostane pre radosť ich aj našu.
hubata
Jarka, prekrásna úroda!!!
Je to naozaj tak keď si človek dopestuje svoje vie čo dáva rodine na stôl aj za cenu lopoty. Obdivujem ťa, máš zo všetkého čo v kuchyni potrebuješ a vravíš pravdu - čo sa nezje tak sa pomrazí. Mne zostáva len ti ju tíško závidieť ......
hviezdickaz
Tak to je parada!!! Aj my pestujeme zeleninku,ale oproti tebe v ovela mensom mnozstve. Ta chut je neporovnatelna . :-)
pacik
@jerica paráda, aj keď viem, čo obnáša práca na záhrade, ba aj na poli. Ale za tú radosť z úrody to stojí. Jediné čo ti závidím, je to, kde sa to panské nachádza. V našich drsnejších podmienkach nie vždy je námaha takto bohato odmenená, ale v základnej zelenine sme sebestační. Tiež mi je smutno, keď vidím spustnuté záhrady, alebo na nich trónia len tuje s trávnikom. Čo keď raz nastane "zádrhel" v zásobovaní? Prajem ti veľa síl a chuti do práce a bohatú odmenu za námahu :-)
zdezda
Krása, asi takto si predstavujem budúcnosť- dôchodok, záhradka a pobyt na čerstvom vzduchu niekde mimo mesta :-)
bahadur
Krása,nezávidím vím co to dá práce.Letos jako i vloni a předloni mám pohov.Agros se rozhodl,že bude všude pěstovat žlutý mor-řepku.Nějaký orání to ne, poškrabat diskama a pak jenom stříkat letos jsem jich napočital 12 krát.Mně to připadá jako nevyhlášená chemická válka.Ten postřikovač má záběr 32m a u nás se otáčí.Zlatý čmelák ten to alesoň pohnojil.
evas13
Krása spojená so šikovnosťou, radosť pozerať. :)
evusik
Jarka, máš môj hlboký obdiv, ten skleník je neuveriteľný... ako to všetko zvládaš? úrodu máš nádhernú, ale za tým sa skrýva veľký kopec roboty... viem čo hovorím, my sme síce nemali skleník, len taký malý fóliovník ale zato sme mali roľu kde sme pestovali všetko od zemiakov až po jahody.... boli sme mladí manželia s malými deťmi a ja som to pánske neznášala a to sme ešte aj chovali zajace, sliepky, morky... na druhej strane je pravda, že deti získali vzťah k práci, najprv sa na robotu len hrali, neskôr pomáhali... a myslím, že nás to ako rodinu stmelilo pretože sme vždy všetko robili spolu, ak sme chceli mať sobotu voľnú a ísť spolu k vode, v piatok navečer sme museli popolievať záhradu - všetci pekne spolu... aj sme sa narobili, aj sme sa porozprávali, nasmiali, vyblbli a aj tá večera nám spolu chutila lepšie... deti vyrástli, my sme sa odsťahovali na činžák a ja som sa tešila, že som sa zbavila "panského" :-) dlho mi to ale nevydržalo, teraz máme malú víkendovú chalúpka a už tretí rok si budujeme zeleninovú záhradku a veľmi sa z nej tešíme.... Jarka na teba ale nemám, ten skleník mi vyrazil dych.... a viem si živo predstaviť tvoju komoru :-)
sylvinka
Milá Jarka, klobúk dolu...nedávno,keď som mašírovala okolo našej "milionárskej štvrti" a videla som nepoobrábané záhradky,úroda ležala ladom...no čo ti poviem,bolo mi to ľúto,srdiečko mi plakalo,máš môj obdiv
stefanm
...aj ja sa pochválim .Toho roku som na mojej balkón-záhradke "vypestoval" sedem paradajoček . Je to môj svetový rekord !!! Asi nie som taký pracovitý ako ty milá @jerica . Ja ich tam mám len pre srandu .


danielas
Ahoj Jarka,tiež som zaskočená tým obrovským skleníkom,akoby mu ani konca nedovidieť... Mimo prázdnin je to doména tvoja a manžela? Tiež smekám. Krásna bohatá úroda je tou najlepšou odmenou za ubolený chrbát. Narobíte sa veru statočne. Poznám dobre,čo obnáša práca na záhrade. Tiež sme pestovali snáď všetko,čo bolo na trhu, ešte aj biely mak. Ten je v našich končinách veľmi poriedko. My máme veľkú záhradu, toho roku máme aj slušnú úrodu ovocia, zeleniny a byliniek ale zo všetkého len tak pomenej. Pre našu rodinu s deťmi a vnukmi, ale tiež ako vy aj niečo pre susedov a priateľov.
Ďakujem,že som sa mohla nakuknúť do vášho súkromia. Prajem Vám každým rokom hojnú odmenu za vašu pilnú prácu
alena45
Nádherné a zaslúžené.
Tiež túžim po niečom takom, ale menšom. Práca s hlinou je to najlepšie na nervy, na kľudný spánok a práca v záhrade aj na dobrú postavu. Najlepší a najzdravší fitness, čo môže byť. A aj ľudia, ktorí nie sú až tak zvyknutí na zeleninu, svoju vlastnoručne vypestovanú predsa musia ochutnať. Ja neviem čo robia ľudia na chalupe, keď si ju zatrávnia, vysadia tuje, borovice a javory a iné zbytočné dreviny. O koľko krajšie by bolo vysadiť ovocné kríky, rakytník, drienku, moju obľúbenú bazu, morušu, orechy, ovocné stromy. Zháňame domček so záhradou už druhý rok a nevieme nájsť nič také, čo by nás oslovilo. Normálne dedinské prostredie. Ale nachádzame vybetónované dvory, vytrávené záhrady, trávnaté plochy s tujami, borovicami a smrekmi vyše strechy, "neskutočné" rekonštrukcie domov, akoby sa ľudia hanbili za všetko dedinské, to, čo by malo byť prirodzené, jednoducho tam už nie je. V rodine sme už len samé baby na robotu, preto hľadáme niečo už pripravené, v čom by sme pokračovali, ale takého jednoducho niet.
palokuchki
Jarmilka, krasna zahrada, krasna uroda. Urcite sa tam riadne naohynas, ale vysledok stoji za to. Na vlastne oci som tiez videla ako sa stedro podelis so vsetkym co sa ti v zahradke urodi. Veru nic nie je chutnejsie ako to co si sama doma dopestujes.
kuchticka
ACH!!! @jerica , toto je nieco nadherne!!! Obdivujem, chvalim tvoju snahu, pilnost a zalubu vypestovat vsetko co mozes svoje. V kutku duse ti trochu zavidi podmienky v ktorych mozes nieco tak nadherneho vypestovat, nezavidim ti vsak pracu, ktoru musis vynalozit aby toto vvsetko narastlo pre tvoje potesenie a uzitok mnohych. Este raz - obdivujem. Tvoju robotu viem ocenit. Ja sa tiez snazim, ale vysledok skoro nulovy.
havino
pozrela som celý album, krásne, nádherné, ale tej roboty za tým čo je, chrbát a platničky dostanú zabrať, zaslúžená chvála, to nie je skleník, to je skleníčisko, tri krát som kukala na jeho veľkosť, obdivujem @jerica , na fotke s vnúčikom, čo si fúziky robí z baraních rohov je aký ker? nevidím už dobre, neviem to rozpoznať, ja mám teraz už len záhradku s bylinkami, s vňaťkami, pár paradajok, paprík, chilli veľa, kalerábiky do polievky, také,aby som si v lete vystačila,ale kedysi som mala aj skleník, oproti tebe skleníček, boli roky ked som rozdávala papriky veru, je to veľká radosť, chuť zeleniny sa nedá ani popísať, paradajky sú ozaj paradajkové, ale tej driny za tým , už vám len popriať zdravíčka a síl do dalších takýchto úrodných rokov
adkas
Jarka uplne som stratila rec.... mas moj hlboky obdiv... kym som bola doma na Slovensku aj my sme zahradnicilli.... nemali sme sice taky obr sklenik, iba foliovnik, ale narobili sme sa ako otroci... takze uplne chapem kolko usilovnej prace predchadza takejto krasnej urode... mas to tam nadherne a ja ti zelam vela, vela zdravicka, aby si sa este vela rokov mohla tesit z plodov svojej usilovnej prace....
ajuschka
@jerica , no krasnu urodu mas, ozaj!. Ja mozem len tisko v dobrom zavidiet, toho roku mi akosi nic poriadne nejde :(
babidka
Krasna zahrada , krasna uroda a ten sklenik - nadherny...ani to neukazujem mojmu drahemu :-) Hned by mi vravel -" vidis ,nie som sam co sa mu vsetkej roboty mali :-) Su aj vacsi gazdovia ako ja !"
Je pravda , ze doma vypestovane ovocie a zelenina maju taku jedinecnu , dobru chut .Neda sa to porovnat s nicim inym . Nasa dvojrocna vnucka povazuje za samozrejme , ze ked ide na zahradu tak dostane "co je poruke " a schrume to tak , ako niektore deti keksiky ci cokoladky . Uhorka , paprika , paradajka , ribezle ci mrkvicka - vsetko lubi a neohrna nad tym nostek ako ine deti . Toto je u nej "normalne"...
domacapani
@jerica : No to je kraaaasa. Ja mam maly kusok zahradky. Rada sa tam prplem. Len nakukam von oknom ci sa mi tam nieco cervenie (paradajky), chodim obzerat fazulku, ci je uz dozreta, oh papriky su este male. A to ma tesi. Aj kazdemu kvietku v sezone sa tesim. Ale aj niektore zvieratka oblubuju moju zahradku. Ja viem, v zivote sa treba delit.
@jerica tie paradajky su uzasne. Aky je to druh odrody? Prosim ta napis. Dakujem.
sovka62
Jarkinu záhradu poznám naživo a veeeľmi ju obdivujem, samozrejme aj Jarku s Jankom, lebo na to, aby záhrada vyzerala a rodila tak ako vidíte, neľutujú čas ani námahu. Jarka ma požiadala, aby som vám odpovedala na niektoré otázky, takže: Pokiaľ viem, osivo tých obrovských rajčín sa v obchodoch nepredáva. Množia si ich pestovatelia z roka na rok a dajú sa u nich kúpiť predpestované priesady. Jarka s Jankom nakupujú u pána Šipoša v Nesvadoch (niektorí z vás to meno možno poznajú, je to šľachtiteľ papriky, má vlastné odrody paprík, napríklad Anthea alebo fialový Amarylis). Priesady tých obrovských rajčín sa dajú kúpiť aj Trnave, predáva ich pán Janeček. Teraz je na trhu osív konečne podobná odroda, množí ju firma Semo a odroda sa nazýva Jerguš. Rajčiny nie sú také obrovské ako Jarkine, dorastajú tak do pol kila a treba ich na kríkoch nechať dozrieť, aby nemali vo vnútri zelené časti. Ale hustotou a chuťou sa tým Jarkiným vyrovnajú, sú naozaj výborné, mäsité a sladké.
Hrach, ktorá má Jarka na obrázkoch je odroda Urtillo. Tiež sa bežne v predajniach osív nepredáva, určite ho nenájdete v Tescu, Kauflande ani v Lidli. Dodáva sa z Holandska a používajú ho hlavne väčší pestovatelia hrachu. Naša firma ho balí do 250g a 500g balíčkov na vlastnej baličke a predávame ho v maloobchodoch a i vo veľkoobchode, aby sa k nemu dostali aj bežní záhradkári. Podobné, aj keď nie presne rovnajé odrody, ktoré sa dajú bežne kúpiť ju Alderman (je označený ako maxi hrach) a Oskar, obe odrody množí firma Semo.
sovka62
@babidka , často som rozmýšľala nad tým, prečo teraz veľa detí vôbec neje zeleninu a ovocie. Mala som názor a ty si ho teraz napísala. Je to preto, že tú zeleninu a ovocie nemajú možnosť vidieť priamo v záhradách a sadoch, nevidia ju rásť, nie to aby sa podieľali na pestovaní. Nám bolo úplne prirodzené "pásť sa" tak ako tvoja vnučka, nevedeli sme sa dočkať, kedy čo dozreje a jahody, marhule, jabĺčka sme neraz hltali ešte nezrelé. Dnes deti vidia zeleninu a ovocie len na regáloch a ak si majú vyberať, radšej siahnu po sladkostiach alebo čipsoch.
jerica
Všetkým od hora až po posledný ,vám zo srdca ďakujem za milé komentíky, som potešená, že som vám trochu pohladila OKO a možno navnadila zrušiť kúsok trávnika a spraviť si, mini záhradku a dopriať si radosť z vlastných výpestkov,tak ako aj na balkóne sa dajú vypestovať,viď @stefanm rajčinky a @evusik bylinky,darmo, svoje bio je svoje aj keď málinko , hlavne pre radosť.
Ďakujem aj milej @sovka62 Evke , že napísala odpovede , nakoľko ešte stále mám problém s PC aj ked , tak odpisujem len z práce,čo ma už vie aj vytočiť.
Myslím si (hovorím za seba , nie za Evku @sovku62 ) keby niekto mal záujem o niektoré semená , určite by poslala aj na dobierku.Je na vás.
anna123
Sovka62 - odrody hrachu, ktoré spomínaš sa môžu pestovať aj v nadmorskej výške cca 600 m? Ďakujem.
jerica
Môj vnuk Martinko , pomocník v záhrade .



dnešný zber



z týchto je už kečup - kečup-Majka



sovka62
@anna123 , ak sa ti tam dá pestovať iná odroda hrachu, tak tam zarodí aj táto. Výhodou je, že je to skorá odroda, teda krátke vegetačné obdobie, aj preto si myslím, že to nebude problém ani tak vysoko.
babkamt
Ako záhradkár záhradkára - musím ťa pochváliť. Viem koľko piplavej roboty je za výslednou úrodou. Ja som dopestovala podobné rajčiny ako ty , ale vonku . Moja najväčšia mala len 45 dkg. Mám nasadené aj tie hruškové rajčiny. Odkedy som ochutnala rajčiny , čo ich máš na poslednom obrázku , tak teraz už ani iné nejem. Majú fantastickú chuť . Sú také mäsité , sladké , šťavnaté.Varila som z nich aj pretlak. No už ich budeme konzumovať len surové.
jerica
@babkamt ďakujem za milý kometík, len upresním , tie vinohradnícke rajčiny sú zvonku , na jar sme vyrúbali živý plot a miesto plotu kde sa udomácnili vrabce , máme teraz také zdravé rajčiny. Veru si ešte dám do fliaš rajčiny s cesnakom a soľou, v zime akoby si našiel :-)
izabella929
@jerica ,,tie rajčiny už aj mňa zaujali a hladala som ich dnes cez google...vyzerajú skvele, ale som ich nenašla..
jerica
@izabella929 zistím aká je to sorta , tie rajčiny sú namiesto plota , vyrúbali sme ho t.r. v marci , prikladám dokument :-)






izabella929
@jerica , so všetkým je drina, práca ktorá nie vždy teší, ale keď zase človek vidí tú krásu za svojim dielom, na všetky útrapy zabudne...)videla som niečo podbné ako tie tvoje u jedenj firmy, len tam neboli žiadne údaje o plodoch...ďík za tvoj milý komentár.-)), apropo, doližila som ďašie fotá do môjho albumu...)môžeš kuk..
womankc
Pani Jarka, veľmi by ma zaujímal názov odrody tých obrých paradajok, voľakedy som mala semienka z Bulharska na také podobné a aj u nás na severe som dopestoval Dve bedne , tak by som bola rada , ak už ste medzičasom zistila názov odrody



 



TOPlist