Chodieval k vám domov aj Mikuláš a či dával darčeky len do vyčistených topánok?

frezia68 - fotkafrezia68, 4. decembra 2015
Mikulášku,dobrý strýčku, modlím sa Ti modlitbičku , otvor svoju štedrú nôšku, daj nám z tvojich darov trošku, či koníčka medového, či koláčka makového, veď ty strýčko Mikuláš, mnoho dobrých vecí máš. Aké máte spomienky na Mikuláša z detstva? Poznáte túto pesničku a aj vy ste ju spievali Mikulášovi s očakávaním,že siahne do veľkého koša,ktorý mal na chrbte a dostanete červené vrecúško previazané šnúrkou a vo vnútri pomaranč,cukríky,jabľčko,orechy.........?Ja som raz návštevu Mikuláša strávila schovaná pod posteľou,lebo prišiel s anjelom a s čertom.Mikuláš vysokánsky,dlhá biela brada,vysoká biela čapica so zlatým krížom (náš otec bol dohodnutý s viacerými susedmi potešiť deti ulice) a krásna palica,kôš -noša na chrbte,anjel a posledný čert.My deti sme stáli v očakávaní a pripravené spievať (predtým sme pod vedením mamky trénovali),ale nezbedné pomaľované čerňou čertisko si vybral mňa a zaháňal sa vôkol mňa palicou,ktorou búchal po zemi a gúľal očami s otázku:"Bola si dobrá,bola si dobrá?V tej chvíli som bola pod posteľou a vyšla som,až odišli a súrodenci liezli za mnou aj s balíčkom :-))) a lákali ma von.Takže som dostala darček aj bez spevu a potom o rok prišiel Mikuláš bez sprievodu.Neskôr sme si už len čistili topánky do okna a kto si dal vysokú kapcu(kapce sa nosili do snehu),tak našiel aj prútik ,zemiak,či kúsok uhlia-brikety,lebo toľko sladkostí Mikuláš nemal.Milé spomienky.....ale pár rokov po vojne nebol prepych.Máte tiež pekné spomienky?
@zareaguj


Diskusia k článku

frezia68
Nechápem,napísala som tú pesničku ako verš,ale tu je to uverejnené bez odstavcov.....
bubaya
Pamätám. Niekedy prišiel taký ozajstný, asi rodičia do vchodu objednali, alebo sa niekto z nich prezliekol. Ale raz neprišiel, tak sa môj otec zahral na Mikuláša. Dal si fialový župan, na hlavu niečo biele, asi tričko, zložil si okuliare a huhňavým hlbokým hlasom sa ma pýtal: Bola si dobrá, Anička? Asi som bola, lebo som dačo dostala v sáčočku. Ale dlho, predlho mi vŕtalo v hlave, prečo mal ten Mikuláš tatíkove topánky a nohavice.
Druhý raz som robila Mikuláša ja, v práci, bolo nás plno báb a plno detí. Samozrejme nemal kto, tak som sa zaodela do plášťa, zavesila si na gumku poza uši bradisko a jala sa vyvolávať detičky podľa míen na balíčkoch. A zas tie topánky.....kolegynina dcérka sa celý večer vypytovala: A pleco mal ten Mikujás topánky ako teta Ana?????????? Mala som také krásne, červené, v strede nariasené, z Maďarska, každý mi ich závidel.
frezia68
@bubaya :milé spomienky,aj pesnička dojímavá,kto ju spieva? Nepoznám...ale vypadla mi slza :-).Pekné spomienky sú koťuhy,človek by občas chcel,aby sa vrátili.
methi
My sme so sestrou topanky drhli, samozrejme najlepsie cizmicky vysoke, kde sa viac zmesti :) Ked sme boli mensie, zda sa mi, ze ocino nam raz certa urobill, ale uz si to fakt tak nepamatam, asi som sa ho ja alebo sestra strasne zlakla, lebo od vtedy nam ho nerobil. Pamatam sa na Mikulasov zo skolky, mavali sme pekny program, pamatam sa aj na toho, co prisiel do mesta na sankach velkych (to byval sneh uz 6.12.) a pamatam sa na Mikulasa z detskych kupelov, kde nas naucili aj peknu pesnicky a povedali nam o historii ako Mikulas vlastne vznikol. Prave vcera som to hovorila mojim detom a spievala a predvadzala im tu pesnicku, pretoze sa pri nej napodobnuju zvieratka :) U nas su uz cizmicky dnes nachystane.
bubaya
Pesničku spieva česká speváčka Radúza. Aj mne vždy vypadne slza, aj dve.
janger
Mila @frezijka , dakujem za ozivenie spomienok na tuto krasnu tradiciu...Tu pesnicku veru tiez poznam, len som si nevedela uz presne spomenut na uplne cely text, len casti. A melodiu viem, samozrejme :-). Spominam si tiez na to krasne napatie, ked som ako dieta cakala, co dostanem. A zrazu bol v okne balicek, cerveny suchotavy celofan a v nom rozne dobrotky, okrem ineho mandarinky, pomarance, (v case mojho detstva bolo na ne treba cakat v zelovoci v rade)...Medzi tym byvali nasypane arasidove oriesky, ktore bolo treba najprv vyluskat...A neskor ma zavolala babka, ze tusim aj v jej izbe, v okne, je nieco polozene....a tak isto - cerveny balicek... Normalne tie momenty teraz prezivam :-)....S mojimi detmi sme uz Mikulasa zase vitali trosku inak, tiez pekne. Ak by si niekto chcel precitat, ako slavime Mikulasa tu, v Holandsku, tak tu je nieco o tom:
 varecha.pravda.sk/zazitky/sinterklaas-v-holandsku/607-cla...
denyany
Domov Mikuláš nechodil, tam sme dostali sladkosti a ovocie v červenom celofáne do čižmy. A na škôlku si nepamätám, ako to tam bolo na Mikuláša. Ale pamätám si, že už vtedy ma to akosi nebavilo, ani Vianoce. A zostalo mi to tak až do teraz. Pre mňa by stačili Vianoce raz za 5rokov a bez Mikuláša by som sa zaobišla natrvalo.
frezia68
Ďakujem,@janger ,pripomenula si mi oslavy v Holandsku a sú zaujímavé. A @denyany : to sú všetko krásne sviatky,kde sú deti a stmelujú rodiny,lebo aspoň vtedy sa zídu všetci.Pre osamelých,či seniorov v rôznych zariadeniach a chorých skôr vyvolávajú spomienky ......
1x janger
rulik
v detstve som si čistil topánky a dával do okna asi aki všetci, ale keď som býval istý čas v Česku , tak kolegovia robievali na Mikuláša návštevy po rodinách a raz keď nejaké dievčatko s mamkou našlo mierne unaveného čerta na schodoch to okomentovalo:"mami podívej, chcíplý čert!"
babidka
K nam tohto roku neprisiel - lebo zabudol :-) A to mam pri dverach polozene a vzorne vycistene 3 pary ciziem...asi sa musim polepsit , aby nabuduce nezabudol. Prisiel vsak k dcere a nechal balicky aj pre nas -mne cokoladu a deduskovi kavicku . Mal akosi naponahlo , lebo dcera dostala aj maslo a zat flasticku oliv ...mozno Mikulasko robil osobny nakup a prizabudol sa.Alebo povazoval za vhodne obdarit gazdinu a gazdu aj takymi neobvyklymi darcekami :-) Hlavne , ze myslel na kazdeho !
frezia68
@rulik :že by aj Mikuláša a jeho spol.už vtedy núkali niečim tuhým?To nebolo zvykom :-)...,dievčatko vystihlo.
frezia68
@babidka : a ja som myslela,že nám napíšeš nejakú príhodu zo spomienok na Mikuláša v detstve.Teraz to už nie je také zaujímavé a ku mne vôbec nezablúdil,ale som to predpokladala,tak som si kúpila až 2 tyčinky Snickers ( Kauf. má teraz v akcii) a mango z Brazílie,nech sa mám dobre :-)))
evanaaa
Ani k nám neprišiel, asi sme už veľkí a sme len dvaja, zato som ho ja, ešte ako dievča robila a chodila po susedoch, ktorí mi dali dopredu balíčky pre ich ratolesti.....aj sa ma báli, xixi a to som mala asi 12 - 13 rokov, ale som si ušila pekný mikulášsky úbor za pomoci červ. krepového papiera, staniolu a vaty.
Ako malá som básnila asi takto: Mikuláško svätý, ty si taký zlatý, keby som ťa poznala, aj by som ťa bozkala, ale keď ťa nepoznám, tak ťa ani nebozkám.:)))
kukulienka71
Dvor je pod snehovou kašou.
Mračím sa na celý svet.
Mesto plné Mikulášov -
toho môjho nevidieť.

Žeby si vzal dovolenku
práve teraz, v sezóne?
Dobrotu som stále sekal,
to s ním vôbec nepohne?

vybral som sa skúmať terén,
prehľadal som pivnicu.
Na poschodí ktosi vzdychá,
hneď som dostal zimnicu.

Môj Mikuláš - to je v ťahu -
zasekol sa vo výťahu.

Pridávam aspoň túto milú básničku, ktorú som cez víkend čítala malej, lebo žiadne spomienky na Mikuláša nemám. Tak to bolo asi pre mňa nepodstatné, ak som si nezapamätala:-)
A ešte pridám hádanku:

Prišla k nám potvora,
nazrela do dvora,
na každom kolíčku
nechala trošičku.
Čo je to?
rulik
 @frezia68 tam bolo zvykom pohostiť a keď Ti niekde naliali bechera, inde vodku, alebo rum a prelozili to vínom, či šampusom, problém bol na svete, záležalo len na počte rodín, kde bolo treba obdarovať poslušné alebo menej poslušné dietka
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Keď som ja bola malá, Mikuláša nám robila mama, sama si ušila oblečenie a bolo krásne, biele s krížom na čapici, bielu bradu, aj tú mikulášsku palicu mala a koš, v ktorom boli balíčky so sladkosťami. Nepoznali sme ju, vždy nám povedala, že musí ísť niečo vybaviť. Museli sme sa pomodliť a potom sme dostali sladkosti. Bolo to krásne.



 



TOPlist