• Zemo, 16. novembra 2009 o 13:10

    Varil pre šiestich božích námestníkov

    Súčasná kuchyňa vo Vatikáne je už moderná. Často ju ovplyvňuje kulinárske skúsensoti z krajiny, odkiaľ pochádza boží námestník na Zemi. Nebolo tomu vždy tak. Jediným pápežom, ktorý zatiaľ napísal kuchársku knihu bol Pius V. (1566-1572). Inšpiráciou pre jeho "Tajomstvá kuchyne pápeža Pia...

  • Zemo, 16. novembra 2009 o 10:22

    V Biblii je dôkaz, kedy vznikla prvá kuchyňa

    Kuchyňa vznikla, lebo Boh musel vyhnať Adama a Evu z Raja, aby mu ho nezjedli. V biblii sú o tom jednoznačné dôkazy. Týmto revidujem svoju evolučnú teóriu o vzniku kuchyne – viď zážitok „Keď pršalo, pračlovek vymyslel kuchyňu“. Sypem si popol na...

  • Zemo, 12. novembra 2009 o 08:32

    Kuchyňa detí vetra

    Dnes som akosi na vážnejšiu nôtu naladený a tak vám poskytnem ešte niečo o Deťoch vetra a ich varechách. Deťmi vetra nazval Rómov v rovnomennom seriály televíznych dokumentov etnograf, dramaturg a scenárista René Lužica. A tak som si dovolil požičať si toto pomenovanie hostí z...

  • Zemo, 12. novembra 2009 o 07:57

    Z histórie lodných kuchýň

    Dosť bolo srandy, teraz niečo vážne. Chuť diaľok a vôňa neznámych krajín sa v minulosti veľmi nesľúbila s vôňou, ktorá vychádzala z lodných kuchýň alebo misiek, do ktorých fasovali moreplavci menáž. No dávne plavby s varechou mi poskytli toľko zaujímavého, že by...

  • Zemo, 11. novembra 2009 o 17:40

    Keď pršalo, pračlovek vymyslel kuchyňu

    Dnes, ako po predchádzajúce dni, neustále cáka a cáka a ešte aj chčí. Tečie mi do manzardky tak ako v jaskyni. Kvap, kvap. Ako keby som bol pračlovek, čo ani huňatý ňufák nemôže z jaskyne vystrčiť na kúsok von. Niekedy...

  • Zemo, 10. novembra 2009 o 12:19

    Blahoslavený nám buď guláš !

    Kráľom každej z mužských debát zostáva guláš. Každý muž s varechou má svoj zaručený recept. Každý považuje iba ten jeho postup pri príprave jedla za jedine správny. A nikto na celom svete nevie guláš navariť lepšie. Medzi podobhnými chválenkármi sa stávajú predmetom hádky dve otázky...

  • Zemo, 10. novembra 2009 o 08:18

    Tohto kuchára by som hnal svinským krokom

    V kuchárskych knihách človek nájde aj hotové zverstvá. Teda recepty, nad ktorými zostáva rozum stáť. Zo tri som našiel aj v knihe Koreniny, ktorú vydalo nakladateľstvo Príroda v roku 1983. Jej autor Ing. Anton Šedo, CsC radí na stránkach 238 a...

  • Zemo, 9. novembra 2009 o 16:12

    Ako mám jesť cig oen wedi'i orchuddio â grempog?

    Iný kraj, iný mrav. Iné jedlá a človek pri nich vyzerá niekedy ako blboun nejapný. Ponúknem vám jeden zážitok z viacerých, keď zo mňa cudzia strava trubiroha zrobila. Stalo sa to v roku 1997 vo waleskom Cardiffe. Vybral som sa tam s...

  • Zemo, 5. novembra 2009 o 15:11

    Ako som prišiel na to, že slepačia polievka lieči

    Pozrel som sa z okna a veru nečudo, že sa mi kýchlo. Jesenné nadchoidné počasie ako vyšité. Aspoň teraz u nás v pupku Slovenska - Bratislave. Rozhodol som sa nie bežne, ale cez varechu, odohnať od nosa a krku a priedušiek...

  • Zemo, 5. novembra 2009 o 09:59

    Ako sa mi zavaril počítač

    Včera sa mi zavaril počítač. Vyšiel z neho ako keby posledný výdych a zhasol. Podľa mňa to však nebola obyčajná technická zrada. Autor prvej slovenskej kuchárskej knihy, nech sú mu gastro nebesia chutné, Jan Babilon mi asi chcel naznačiť, aby som sa...

  • Zemo, 2. novembra 2009 o 08:32

    Kto vymyslel francúzske zemiaky?

    Keď padne v našom pravidelnom spolku miernosti a striezlivosti reč na to, čo variť cez víkend, zaručene niekto navrhne francúzske zemiaky. Ľudové jedlo nás sprevádza od obedov v škôlke až po deň pred smrťou, kedy nám ho pripravia roztrasené ruky našej celoživotnej družky.

  • Redakcia, 30. októbra 2009 o 23:02

    Finále súťaže o kávovary a novinky na Vareche (aktualizácia)

    Víťaz štvrtého kola Všetci z redakcie Varechy a receptovej prílohy Pravdy sme boli nadšení z receptov, o ktoré sa s nami podelila Dora. Diskusia o tom, kto získa štvrtý (a posledný) kávovar, sa síce začala tradične búrlivo, ...

  • Zemo, 23. októbra 2009 o 15:36

    Ako ma bosorky poslali na delenú stravu

    Na delenú stravu som sa nechal nahovoriť iba raz v živote. Stal som sa pri tom atrakciou ako cirkusový medveď pre deti v škôlke. Pred dvanástimi rokmi som bol ochotný urobiť pre šťastie v rodine všetko. Aj teraz, ale už sa bránim. Odišiel som...

  • Zemo, 23. októbra 2009 o 12:50

    Kedy ženu začne mátať túžba po vareche?

    Keďže som si všimol, čo sa nedá prehliadnuť, že teda že pomer ľudí prihlásených do komunity sa začína prevažovať do ženského elementu, rád by som prispel niekoľkými zážitkami a postrehmi o tom, že cesty Dámy za šporák sú nevyspytateľné. Aby prednáška bola vyvážená, ...

  • Zemo, 23. októbra 2009 o 09:56

    Prípad ukrutnej slaniny

    Na tomto portály som si už našiel niekoľko virtuálnych známych. Jednou z nich je aj dáma s krycím heslom vegetariánka. Práve táto pani učiteľka z Levíc, ak sa nemýlim, bola inšpiráciou pre moje ďalšie blbnutie. Jej heslo a zdravý kuchársky štýl spôsobili,...

  • Varechovna, 22. októbra 2009 o 17:32

    Slivkové gule

    V časoch, ked sa moja maličkosť " zoznamovala " s varením mi napadlo, že si uvarím slivkové gule. Podla kuchárskej knihy som vypracovala cesto vyformovala do guliek, ktoré som naplnila slivkami a dala variť do vriacej vody. Namiesto guliek som však z hrnca lovila len...

  • Redakcia, 22. októbra 2009 o 15:11

    Tretie kolo súťaže, čo nového na Vareche

    Máme víťaza tretieho kola Dámy, musíme vás sklamať, v treťom kole vyhral opäť chlap. Prevalcoval konkurentov svojou charizmatickou osobnosťou, originálnymi receptami, neuveriteľnými zážitkami a neutíchajúcou aktivitou v diskusiách. Má ešte rezervy v práci s fotografiami, ale aj v tomto smere na sebe...

  • Zemo, 22. októbra 2009 o 13:16

    Maďarský guláš po anglicky

    Bol som v Anglicku a dlho som rozmýšľal, čím by Ostrovania svetu ospravedlnili ich kuchyňu. Teda, že by ten do neba volajúci hriech, ktorý považujú za stravu, nahradili niečím pozitívnym, začo by sme ich kulinárske šoky odpustili. Niekde niekto napísal, ...

  • Zemo, 22. októbra 2009 o 12:55

    Ako som skoro kyslou kapustou vyčistil koberec

    Žena má dlhý deň, doma navarené, dieťa samostatné a psina Tina nažraná loví v záhrade susedovho čiernobieleho kocúra. Mal by som teda dostatočne dlhú reťaz, aby som sa išiel vyvenčiť. Dostal som však asi bravčovú chrípku a tak som pre priateľov pri zarosenom...

  • Maco564, 20. októbra 2009 o 21:42

    Sunar

    Napriek tomu že sa motám v kuchyni od malička "zlyhal" som svojho času pri obyčajnom sunare. Mali sme druhú dcéru a prvá mala ani nie dva roky. Bolo treba v noci uvariť sunar, tak sme si s manželkou "strihli" kto pôjde. Vyšlo na mňa...

  • Maco564, 20. októbra 2009 o 21:34

    Diviak

    Bol som požiadaný bratom ktorý v sídle svojho pôsobiska má dobré kontakty na poľovníkov o prípravu chrbta z diviaka na slávnostnú príležitosť. Nemal som moc informácií čo s takým chrbtom pre cca 10 ľudí, ale mäso som "napácoval" nechal 3-4 dni postáť (jednalo sa o varenie...

  • Ambrelo, 20. októbra 2009 o 15:39

    Môj zážitok s husou a mužom

    Chcela by som vam povedať, ako to bolo s tou husou a mojim mužom. V profile mám napísané: Tu je posledná fotografia, kde som bola s mojim mužom. Všetko sa skončilo hádkou o hus. Hľadám niekoho, kto by mi vrátil chuť znovu...

  • Zemo, 19. októbra 2009 o 16:36

    Ako som chcel odfotiť polievku

    Vzal som si k srdcu pripomienky, že nestačí iba recept na jedlo, ale že načim ho odfotografovať. Tak som si teda nahotovil na dnes fotoaparát do kuchyne. Nech pripravím pre varechu. sk exkluzívne zábery z doteraz utajovaného kuchárskej šou, ktorá sa odohráva u...

  • Zemo, 19. októbra 2009 o 13:04

    Ako si vychovať kapra bez kostí

    Keďže nepribúdajú zážitky, musím sa zase obetovať. A tak by som si od vás ostatných rád prečítal niečo srdcervúce, napríklad ako láska k lievancom hory preniesla a podobne. Toť nedávno som sedel s priateľmi a neviem prečo, reč sa zvrtla na vianočnú...

  • Zemo, 16. októbra 2009 o 16:00

    Veľká Morava vyhynula na cholesterol

    Okrem varenia je mojim koníčkom aj história. A teraz, keď sa znovu oprašujú skvelé hypotézy, že na Veľkej Morave žili len a len starí Slováci, a nikdy Slovania a Slovieni, je čas priložiť varešku do hrnca podobných čalamád. Preto si ráčim, ...

  • Redakcia, 15. októbra 2009 o 18:04

    Druhé kolo súťaže, ďalšie zlepšenia na Vareche

    Máme víťaza druhého kola Druhé kolo súťaže o kávovar bolo zvláštne tým, že vo finále sme v redakcii sa rozhodovali medzi tromi receptmi, a všetky tri pridali chlapi! Bolo veľmi ťažké vybrať z nich víťaza. nakoniec sme sa rozhodli pre recept na...

  • Zemo, 15. októbra 2009 o 17:07

    Ako sme na krumpeľ guláš Úfónov lákali

    Robil som pre televíziu sériu dokumentov o ľuďoch, ktorí sa nechcú zaradiť do šedivého priemeru unavených dní. Volalo sa to Čudná šou. Našimi celebritami boli občania a občianky našej i cudzích vlastí, ktorí a ktoré boli z iného cesta, ako tie terajšie bulvárne...

  • Zemo, 15. októbra 2009 o 12:32

    Ako Egi varí fufu

    Kde som to vlastne spoznal Egidia Virgulína Fabiaa Sitoe? Pár rokov po roku nula (1989) obsluhoval za pultom obchodíka a bistra, kde sa tiež predávala a pražila vlastná zmes výbornej kávy. Egi vtedy žil už zhruba 15 rokov v Bratislave, vedel krásne po slovensky, ...

  • Zemo, 13. októbra 2009 o 13:06

    Prečo je varenie dvojaké umenie

    K vareniu ma teda priviedla konzumácia nenávidených suchých rožkov. Preskočím pár rokov a chcem ešte predtým, ako sa vrátim do mojich šialených kuchárskych začiatkov, ponúknuť hlavne chlapcom a neskúsenným mužom niekoľko skúseností majstra domácej varešky. Nikdy pre...

  • Zemo, 13. októbra 2009 o 12:35

    Nič na svete neškodí viac ako suché rožky

    Ponúkam vám skutočný srdcervúci príbeh. Na jeho konci bolo veľké odhalenie: hlad je síce najlepší kuchár, ale mne nenavarí. Preto som sa začal učiť variť. Ale ako to bolo vtedy? Je vedecky dokázané, že zdravý muž,...

TOPlist