Vína s horúcou emóciou sopky

Jozef Sedlák, Pravda, 19. decembra 2017 o 06:00

Víno je neopakovateľný produkt prírody. Jeho tvár modeluje prostredie, v ktorom rastie vinič spolu s mikroklímou preň typickou, ale predsa v každom ročníku odlišnou. Tretím vrcholom trojuholníka je vinár, usilujúci sa vystihnúť premenlivosť zakódovanú do bobule hrozna vo víne.

Pavol Michálek, víno , vinárstvo
Vinár Pavol Michálek, ktorý upriamil pozornosť milovníkov vína na špecifický terroir formovaný sopečným pohorím Vihorlat.
Autor:

Aké bude víno ročníka 2017 v Pivnici Orechová, kde pôsobí vinohradník a vinár Pavol Michálek, ktorý upriamil pozornosť milovníkov vína na špecifický terroir formovaný sopečným pohorím Vihorlat?

Muž s košatou profesionálnou aj životnou skúsenosťou vraví, že odpoveď na túto otázku sa skrýva v tom, čo vinohrad zažil v posledných rokoch. Extrémne prejavy počasia sa striedali s náklonnosťou prírody. Čoho bolo viac?

"Ak hodnotím vinohradnícky ročník 2017, musím spomenúť triádu rokov 2015–2017. V tomto období sa klimatické podmienky počas vegetačného obdobia viniča stihli presunúť z jedného extrému v roku 2015 do druhého v roku 2017,“ všíma si Pavol Michálek.

Rok 2015 bol v Orechovej extrémne horúci a suchý, keď sa teploty nezriedka pohybovali na úrovni 40 °C. Od mája do septembra takmer nepršalo. Rok 2016 priniesol oveľa lepšie počasie. Bol vyvážený, prajný z hľadiska slnečného svitu a tepla i zrážok.

Aktuálny ročník sa opäť niesol v znamení extrémov. V zime klesli teploty až k mínus 20 °C. Na jar prišli nárazové prívalové dažde spojené s krupobitím. Jeseň bola pomerne daždivá, vinohradník mal čo robiť, aby dostal hrozno v dobrom stave pod strechu.

Michálekov záver znie: Hodnotiť celkovú kvalitu ročníka je ešte predčasné, ale kvalita ručne zberaného hrozna bola veľmi dobrá. Na druhej strane zvraty počasia spolu s nebývalým atakom premnoženej srnčej zveri a škorcov sa prejavili na nižšej úrode.

Prvé vína, ktoré už Michálekovi "vykukujú zo suda“ – Müller Thurgau, Muškát moravský a Sauvignon – sú naozaj krásne. Červené je ešte predčasné hodnotiť. Moky majú síce vyšší obsah kyseliniek, dlhodobejšie zrenie si s týmto problémom poradí. Radosť urobili vinárovi novošľachtence. "Dunaj a Neronet majú nádhernú fazónu a eleganciu, teším sa na to, keď dozrejú,“ hovorí Michálek.

Pre ponovembrové slovenské vinárstvo je typické úsilie vytvárať značky, ktoré reprezentujú výnimočnosť daného územia. Keď sa v pohári ocitnú vína z Pivnice Orechová, ľudia si už vedia osobitne predstaviť, že ide o moky, ktoré korenili na kyslom andezitovom podloží a ich tvár utvárala kontinentálna klíma. Umenie vinára spočíva v tom, aby pestoval a rozvíjal vo víne typické, neopakovateľné vlastnosti, ktoré poskytuje prostredie. Michálekovo smerovanie nič lepšie nevyjadruje, ako posilňovanie originality orechovských vín.

Pivnicu Orechovú reprezentujú z ročníka 2016 predovšetkým Dunaj, šampión Národného salóna vín, a Sauvignon. Odrodovú a zároveň podvihorlatskú terroirovú výnimočnosť badať aj v ďalších vínach. V ostatných rokoch excelovali Rulandské sivé, ale aj Müller Thurgau a Svätovavrinecké. Kam smeruje Pivnica Orechová? K zvyšovaniu kvality tak vo vinohrade, ako aj v pivnici. Zázemím vinárstva je dobre udržiavaná 56-hektárová vinica. Na budúci rok je pripravená výsadba honu Drevená, kde vyklčovali starý vinohrad.

Vo vinici sa pod rukami človeka odohráva večný proces od zániku k znovuzrodeniu, dobré víno je o nepretržitej kontinuálnej obnove. Tá prichádza aj do pivnice. Aktuálne modernizujú priestory aj technológiu na spracovanie červeného vína. Pivnica Orechová napĺňa odkaz bývalej šľachtiteľskej stanice: odkrýva nebývalý potenciál vzácneho vinohradníckeho územia pod Vihorlatom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

Máte radi víno? Nájdite ho na novom webe vino.pravda.sk

Komentáre k článku:

Pridaj komentár
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist