Salón vín v novom strihu

Jozef Sedlák, Pravda, 31. mája 2017 o 06:00

Národný salón vín, ktorý vstúpil do dvanásteho ročníka, zmenil formát výberu vín. Cieľom je predstaviť v salóne skutočne najlepšie vína v pravej chvíli. Preto skôr dozrievajúce moky prídu na police salóna už začiatkom leta a ostatným je dožičený čas na dozretie až do začiatku jesene.

narodny salon vin maj degustacia vin
Degustácia vína si vyžaduje sústredenie zmyslov a jasnú myseľ.
Autor: ,

Vinárske Slovensko dozrieva a stavia si latku nárokov vyššie. Už aj vzhľadom na bohaté zastúpenie jednotlivých odrôd bolo dobré súťaž rozdeliť. Ďalším nemenej dôležitým dôvodom bolo, aby v salóne neboli vína, ktoré síce zažiaria počas finálovej degustácie, ale potom rýchlo umierajú. Milovníci vína majú právo dostať za svoje peniaze skutočnú hodnotu, a nie víno, ktoré krátko po súťaži zhorí ako meteor.

Na tohtoročné finále sa do Dolian prihlásilo dovedna 77 vín, z nich bolo 53 ružových a 24 skorých bielych vín. Takmer rovnú polovicu tvorili suché vína, bezmála jedna tretina pripadla na polosuché a pätina na polosladké vína. Štruktúra vín vypovedá, kam sa uberá slovenská vinárska chuť, vinári predsa vyrábajú vína, ktoré sú na trhu najviac žiadané.

Všimnime si odrodové zastúpenie. Najprv pri bielych vínach. Zdá sa, že po čase vinári aj krajina opäť doceňujú dlho prehliadaný Müller Thurgau. Obmedzenie úrod, moderné spracovanie tejto v minulosti veľmi rozšírenej muštovej odrody vínu prospelo. Už to nie je fádne víno unavené vysokou úrodou, ale produkt s vlastnou, dodajme rozjasanou, tvárou. Z deviatich finalistov uspelo a do salónu sa dostalo päť müllerov.

Dobré časy prežívajú muškátové vína. Z desiatky sa do výstavnej siene salónu prebojovalo päť na čele s víťazným Muškátom Otonelom a dvoma muškátmi moravskými. Ani Irsai Oliver cti netratí, má v salóne dvoch zástupcov.

A teraz sa pozrime na ružové. Vinári surfujú už niekoľko rokov na vzopätej ružovej vlne. Rosé sa ponúklo hneď v zastúpení niekoľkých odrôd. Najpočetnejšie mal Cabernet Sauvignon, dovedna 39 vín, nasleduje Frankovka modrá s 13 vínami, Svätovavrinecké a Zweigeltrebe mali po tri vína, Rulandské modré dve a Merlot jedno ružové víno. Napokon do salónu preskočilo päť kabernetov, štyri frankovky a jeden Zweigeltrebe.

Hneď vidno, kto sú ružoví miláčikovia národa. Pozoruhodné je, ako sa typický reprezentant modrých muštových odrôd frankovka doťahuje na kabernet. Rola ružového vína jej očividne sedí. Francúzsky ružový švihák už nemá vo frankovke sparingpartnera, ale vyrovnaného súpera. Vinári sa naučili "roséčka“ robiť a ponúkajú spotrebiteľom krásne alternatívy. Viac o nich píšeme v profile víťazných vín salóna. Šampiónom suchých sa stala práve ružová frankovka a v polosuchých a polosladkých zvíťazil kabernet.

"Každá slovenská pivnica prináša nejaké nuansy, svoj rukopis,“ povedal Vladimír Mrva, ktorý viedol finálový rozstrel. Dodal, že hoci medzi vinármi vládnu prirodzene rozdiely, kvalita slovenského vína sa posúva jednoznačne dopredu.

"Tucet ročníkov Národného salónu vín mi ako enológovi a technológovi zároveň ukázal, že je čoraz menej chýb pri spracovaní hrozna. Vinárske Slovensko kráča dopredu. Iste, ročník vždy určitou mierou ovplyvní charakter vína. Nebolo to inak ani vlani. No práve v ročníkovej nevyspytateľnosti je čaro vína. Nie je to uniformný, ale vždy čímsi prekvapujúci nápoj, preto sa oplatí spoznať podoby vína z ročníka 2016. Salón je na to dobrou príležitosťou,“ pozýva na ochutnávku Vladimír Mrva, jeden z najúspešnejších slovenských vinárov.

Národný salón vín má príbytok v historickom centre Bratislavy v Aponiho paláci. Je súčasťou Vinohradníckeho múzea. Spolu s ochutnávkou vína návštevník môže kráčať proti prúdu času a uvidieť, akú rolu hralo víno v živote spoločnosti. Tak ako dnes aj kedysi hýbalo ekonomikou i kultúrou. Je to nápoj navždy zrastený s ľuďmi.

Ako vína chutili degustátorom

Slovensko je malou vinohradníckou krajinou, ale s mimoriadne pestrými odlišnými podmienkami. Práve to umožňuje dorábať vína, ktoré vyjadrujú ducha regiónu, jeho tradíciu. O tom, aké vína prichádzajú do salóna, hovoria vinári degustátori, ktorí vína posudzovali.

Jozef Repa, Repa Winery Šenkvice:

Vína odzrkadľujú ročník, ktorý prežili. Myslím si, že je dobré, keď vo víne vidno ročníkovú stopu a pôvod hrozna. Pravda, v niektorých mokoch bol charakter odrody akoby zamaskovaný. Ročník meraný salónom dopadol lepšie, ako naznačovali prognózy v médiách. V mojich očiach je to priemerný ročník. Oceňujem rôznosť štýlov, no v pozadí za nimi je technologická vybavenosť. Dôležitý je však samotný autorský prínos.

Bohumil Dubovský, Svätý Jur:

Myslím si, že ročník 2016 bol lepší ako priemerný. Z hodnotených vín sa mi páčili najmä ružové vína. Slovenskí vinári ich naozaj vedia robiť a potenciál ukrytý v hroznovej bobuli premietli do vín. Pokiaľ ide o biele, vyčkajme do jesene, skoré vína boli iba predohrou. Nazdávam sa, že Rizling rýnsky aj vlašský a rovnako Rulandské biele sa tento rok vydaria.

Miloš Holík, Golguz Hlohovec:

Vlaňajšok sa niesol v znamení silných jarných mrazov. Napríklad nám v Hlohovci mráz zničil úrodu na 130 ha a kde vinič prežil, poznačil mráz kvalitu hrozna. Ružové vína sú veľmi pekné, svieže so živou kyselinkou. Také sme dorobili a také sa uchádzali aj o priazeň v salóne.

Kamil Červenka ml., Pivnica Tibava:

Uchádzači o Národný salón vín sa ukázali v dobrom svetle už na nominačných súťažiach. Celkove lepšie vyzneli ružové ako biele aromatické vína. "Roséčka“ sa blysli aromatikou, sviežosťou. Zato biele vína, najmä tie, ktoré mali vyšší obsah cukru, mali kostrbatú dochuť, chýbala im harmónia.

Ingrid Vajcziková, Hubert Sereď:

Pozriem sa na víno dámskymi očami. Biele aj ružové, ktoré sme ochutnali, budú ženám chutiť. Väčšina produktov si ich nakloní príjemnými vôňami, pri bielych kvetinovými, pri ružových vôňami ovocia, ktoré boli výrazné aj v chuti. Ročník 2016 nám výrobcom sektov urobil radosť. Vína sú veľmi pekné, ich kyselinky ihravé, sviežosť je doménou týchto vín.

Ondrej Celeng, Movino Veľký Krtíš:

Biele vína odrážajú charakter ročníka, majú vyšší obsah kyselín, vína boli trošku redšie, ale aromaticky akurátne. Na juhu stredného Slovenska padlo veľa zrážok, čo sa podpísalo pod kvalitu napríklad odrody Müller Thurgau. Celkove to, čo som ochutnal, považujem za dobrý priemer.

Karol Motyka, predseda PD Šenkvice:

Od bielych vín som čakal viac. Možno bol ročník silnejší ako niektorí vinári. Na pozadí bielych lepšie vyzneli ružové. Ponúkli viac pestrosti a rôznorodosti, ich prednosťou boli kyselinky, čisté ovocné tóny. Vína, ktoré sme posunuli do salónu, budú robiť česť svojim výrobcom.

Jaroslav Žák, Víno Matyšák:

Slovensko je pestré polohami, podložím vinohradov, ich mikroklímou. Ročník prial bielym aromatickým vínam muškátového typu. Mali sme dobré hrozno. Aj ružové vína sú pekné, voňavé, so sviežou kyselinou a keď si to porovnám s ročníkom 2015, sme spokojní.

Vladimír Mrva, Víno Mrva&Stanko Trnava:

Degustácia ukázala, že ročník netreba hodnotiť unáhlene. Vyšší obsah kyselín dal vyniknúť práve aromatickým bielym odrodám, vína sú atraktívne vo vôni, podmaňujú svojou ovocnosťou, sviežosťou, ľahkosťou. Možno im chýbala plnosť, väčšia šťavnatosť, ale na druhej strane práve takéto ľahké müllery, iršaie ľudia vyhľadávajú. Pri aromatických odrodách sa neočakáva veľký potenciál a robustnosť vína, ide skôr o eleganciu, lahodnosť. Ročník hodnotím skôr ako nadpriemerný, oceňujem vína odrodovo čisté. Ľudia sa predsa chcú napiť toho, čo im deklaruje etiketa. A ružové, nuž tam Slovensko tvrdí muziku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

Máte radi víno? Nájdite ho na novom webe vino.pravda.sk

Komentáre k článku:

Pridaj komentár
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist