Víno

  • Obrázok Pavol Šajgalík: Veda posúva víno a víno vedu vpred

    Pavol Šajgalík: Veda posúva víno a víno vedu vpred

    Víno nie je len do moku polapená krása prírody atakujúca zmysly, ale aj výborný komunikačný prostriedok. Taká je životná skúsenosť Pavla Šajgalíka, predsedu Slovenskej akadémie vied. Neformálne stretnutie pri čaši vína pomohli sprostredkovať viaceré vedecké projekty. Šajgalík považuje víno za kultúrny fenomén. Krajina, ktorá kultivuje víno a vinársku kultúru, kultivuje seba samú.

  • Obrázok Chvíľa, keď sa z vína stáva umenie

    Chvíľa, keď sa z vína stáva umenie

    Víno miluje krásu, dobrú spoločnosť, slobodu, voľnosť aj poriadok. Necháva sa láskať aj samo láska. Čo viac poteší? Ústa či ducha? To všetko zíde na um po návšteve Karpatskej perly, jednej z tridsiatich zastávok festivalu Chute Malých Karpát.

  • Obrázok Osudové stretnutie s Kristovým mokom

    Osudové stretnutie s Kristovým mokom

    Kde sa začína a kde sa končí svet vína? Žeby sa začínal v biblickej Palestíne a končil v podhorí Ánd? Ani jedno, ani druhé, vína tohto sveta človek poľahky objaví na jednom mieste aj v Bratislave.

  • Obrázok Jedlo a víno ako sútok pôžitku

    Jedlo a víno ako sútok pôžitku

    Slovenská regionálna kuchyňa a miestne vína prežívajú renesanciu. Čaro zabudnutých chutí v novom šate, výlet do strateného sveta domácich pečených husí a kačíc, zabíjačkových špecialít zapíjaných mladým či, naopak, dokonale vyzretým vínom ponúka Rínek u Matyšáka.

  • Obrázok Vína s horúcou emóciou sopky

    Vína s horúcou emóciou sopky

    Víno je neopakovateľný produkt prírody. Jeho tvár modeluje prostredie, v ktorom rastie vinič spolu s mikroklímou preň typickou, ale predsa v každom ročníku odlišnou. Tretím vrcholom trojuholníka je vinár, usilujúci sa vystihnúť premenlivosť zakódovanú do bobule hrozna vo víne.

  • Obrázok Svedomie volá: Zachráňme vinohrady

    Svedomie volá: Zachráňme vinohrady

    V porovnaní s vinárskymi veľmocami je Slovensko maličké. "Nevadí, ale máme výborných vinohradníkov aj vinárov, a tí sa postarali, aby sa dnes vo svete rozprávalo o slovenskom vinárstve.“ Vraví to šľachtiteľka Dorota Pospíšilová, žena ktorá významne prispela nielen k emancipácii a svojbytnosti slovenského vína, ale celej krajiny.

  • Obrázok Kombajn – symbol novej vinárskej éry

    Kombajn – symbol novej vinárskej éry

    Kombajny v lánoch obilia, kukurice či cukrovej repy sa dávno stali symbolom moderného poľnohospodárstva. Stroje sa však čoraz viac presadzujú aj v zbere hrozna. Kombajny sú efektívnejšie ako ľudia a vedia bobule obrať až prekvapujúco šetrne. Ani v slovenských viniciach už nie sú zriedkavosťou.

  • Obrázok Chateau Palugyay – návrat slávnej značky

    Chateau Palugyay – návrat slávnej značky

    Víno je nápoj krásneho okamihu. Je neľahké ho polapiť vo vinohrade aj v pivnici. Príbeh opäť zrodeného Chateau Palugyay, za ktorým stojí energia vinárstva Villa Vino Rača, hovorí o výnimočnom vinárskom a podnikateľskom potenciáli Prešporka – Bratislavy, o schopnosti vinárov presadiť sa so skvelým vínom v globálnom priestore.

  • Obrázok Prednosťou vína je originalita

    Prednosťou vína je originalita

    Ak chce Slovensko ako vinárska krajina prežiť, musí produkovať originálne, kvalitné vína s jednoznačným rodným listom. Tvrdí to Edita Ďurčová, špičková medzinárodná degustátorka vína.

  • Obrázok Životná investícia Martina Pomfyho

    Životná investícia Martina Pomfyho

    Pred desiatimi rokmi zažiaril na vinárskom nebi Martin Pomfy. Jeho vína sa dobre predávajú. Dnes púta k sebe pozornosť rozsiahlymi investíciami do vinohradov v Malých Karpatoch a ešte viac na južnom Slovensku. Pomfyho vinársky koncept znie: z vína musí hovoriť vinica.

  • Obrázok Vína, ktoré vyjadrujú chute národa

    Vína, ktoré vyjadrujú chute národa

    Víno je novým spoločenským fenoménom Slovenska. Vstúpilo do života ľudí viac než len nápoj, ktorý spríjemní posedenie. Stalo sa gastronomickou a kultúrnou disciplínou. Nebývalo k tomu prispelo vinárstvo Chateau Topoľčianky, keď vtiahlo do príbehu slovenského vína celú krajinu.

  • Obrázok Ako sa narodili jantárové slzy slasti

    Ako sa narodili jantárové slzy slasti

    Pred polstoročím sa narodila jedna z najznámejších slovenských značiek Karpatské brandy špeciál. Málokto sa unúva vysloviť celý názov, od prvej chvíle sa ujala skratka KBŠ. Nápoj, ktorý v druhej polovici 20. storočia dokonale vyjadril chute Slovákov.

  • Obrázok Nech za vinára hovorí víno

    Nech za vinára hovorí víno

    Akú rolu hrá čas v živote vína a človeka? Túto otázku si ľudia kladú znova a znova. Času sa nemožno vzoprieť, možno ho len múdro využiť. A hoci sa ľudia môžu oprieť o nesmierne znalosti predkov, "každá generácia vinárov aj milovníkov vína začína z bodu nula“, vraví Vladimír Mrva, jeden z protagonistov moderného slovenského vína.

  • Obrázok Strhujúci vír vína v pohári

    Strhujúci vír vína v pohári

    Slovenské vína zožali minulý týždeň aplauz, aký história nepamätá. Vo štvrtok večer sa v kolíske veľkolepých francúzskych vín v Bordeaux ozvalo bravó na počesť veľkých vín z malej krajiny. Dve po sebe nasledujúce degustácie v monumentálnom chráme vína La Cité du Vin sa skončili triumfom, aký málokto očakával.

  • Obrázok Črtá sa ročník veľkých vín

    Črtá sa ročník veľkých vín

    Koniec dobrý, všetko dobré. Hoci sa ročník 2017 začínal dramaticky, finále napĺňa vinárov optimizmom. Črtá sa ročník veľkých vín - bielych aj červených.

  • Obrázok Muž, ktorý učí reči vinohradu

    Muž, ktorý učí reči vinohradu

    Vinica má svoju reč, ako aj pamäť. Bruno Gábel, biológ a vedec celou dušou, vraví, že vinohrad pripomína veľkú otvorenú knihu. Ak ju vie vinohradník čítať, dokáže viniču porozumieť. Gábel dešifroval pamäť niektorých slávnych francúzskych viníc, teraz spolu s vinohradníkom Ladislavom Šebom lúskajú i tvoria príbeh viníc Karpatskej perly.

  • Obrázok Modranská škola – štúdium ako hra s vínom

    Modranská škola – štúdium ako hra s vínom

    Slovenské víno prežíva krásne roky ozdobené medzinárodnými úspechmi. Naliehavo sa však vynára otázka kontinuity. Podobne ako iným odvetviam chýba aj vinárom vzdelaný dorast. Hovorí sa o výpadku jednej až dvoch generácií. Jedna z najstarších vinárskych škôl v strednej Európe, modranská, má ambíciu vytrhnúť vinárom boľavý tŕň z päty.

  • Obrázok Muži v úniku

    Muži v úniku

    Máloktorá súťaž vydáva také hodnoverné svedectvo o postavení vinárstiev ako Národný salón vín. Nik v salóne nemá vyárendované miesto, každý rok sa začína odznova. Dve vinárstva dlhšie pútajú na seba pozornosť - Víno Matyšák a Karpatská perla. Aj tohto roku odštartovali výborne.

  • Obrázok Slovensko ponúka neopozerané vína

    Slovensko ponúka neopozerané vína

    Paríž, Madrid, Štrasburg, Viedeň, New York či Québec, tam všade zbierajú slovenské vína najvyššie ocenenia. "Slovensko nie je známa vinárska krajina, ale už dlhšie sa vezie na dobrej vlne, ktorú treba využiť,“ hovorí Edita Ďurčová, špičková medzinárodná degustátorka vín. Ľudia hľadajú na celom svete niečo nové a neopozerané. Slovensko také vína ponúka.

  • Obrázok Pime frankovku z Rače, ešte stále sa rodí

    Pime frankovku z Rače, ešte stále sa rodí

    Sú vína tvoriace identitu miest, regiónov, národov. Rizling rýnsky sa neodmysliteľne spája s údoliami nemeckých riek, Cabernet Sauvignon s francúzskym Bordeaux a Frankovka modrá s Račou, Malými Karpatmi a Slovenskom. Je to víno, ktoré je súčasťou slovenského ja.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist