Víno

  • Obrázok Muž, ktorý učí reči vinohradu

    Muž, ktorý učí reči vinohradu

    Vinica má svoju reč, ako aj pamäť. Bruno Gábel, biológ a vedec celou dušou, vraví, že vinohrad pripomína veľkú otvorenú knihu. Ak ju vie vinohradník čítať, dokáže viniču porozumieť. Gábel dešifroval pamäť niektorých slávnych francúzskych viníc, teraz spolu s vinohradníkom Ladislavom Šebom lúskajú i tvoria príbeh viníc Karpatskej perly.

  • Obrázok Modranská škola – štúdium ako hra s vínom

    Modranská škola – štúdium ako hra s vínom

    Slovenské víno prežíva krásne roky ozdobené medzinárodnými úspechmi. Naliehavo sa však vynára otázka kontinuity. Podobne ako iným odvetviam chýba aj vinárom vzdelaný dorast. Hovorí sa o výpadku jednej až dvoch generácií. Jedna z najstarších vinárskych škôl v strednej Európe, modranská, má ambíciu vytrhnúť vinárom boľavý tŕň z päty.

  • Obrázok Muži v úniku

    Muži v úniku

    Máloktorá súťaž vydáva také hodnoverné svedectvo o postavení vinárstiev ako Národný salón vín. Nik v salóne nemá vyárendované miesto, každý rok sa začína odznova. Dve vinárstva dlhšie pútajú na seba pozornosť - Víno Matyšák a Karpatská perla. Aj tohto roku odštartovali výborne.

  • Obrázok Slovensko ponúka neopozerané vína

    Slovensko ponúka neopozerané vína

    Paríž, Madrid, Štrasburg, Viedeň, New York či Québec, tam všade zbierajú slovenské vína najvyššie ocenenia. "Slovensko nie je známa vinárska krajina, ale už dlhšie sa vezie na dobrej vlne, ktorú treba využiť,“ hovorí Edita Ďurčová, špičková medzinárodná degustátorka vín. Ľudia hľadajú na celom svete niečo nové a neopozerané. Slovensko také vína ponúka.

  • Obrázok Pime frankovku z Rače, ešte stále sa rodí

    Pime frankovku z Rače, ešte stále sa rodí

    Sú vína tvoriace identitu miest, regiónov, národov. Rizling rýnsky sa neodmysliteľne spája s údoliami nemeckých riek, Cabernet Sauvignon s francúzskym Bordeaux a Frankovka modrá s Račou, Malými Karpatmi a Slovenskom. Je to víno, ktoré je súčasťou slovenského ja.

  • Obrázok Slovák dorába víno v rakúskom Ruste

    Slovák dorába víno v rakúskom Ruste

    Vo svete aj na Slovensku sa čoraz častejšie objavuje nový typ vinohradníkov a vinárov. Ľudia úspešní v odboroch, ktoré nijako nesúvisia s vínom, mu odrazu prepadnú, vysadia vinohrad a začnú dorábať vlastné víno. Slovák Pavol Král pred siedmimi rokmi založil v rakúskom Ruste vinicu, obnovil tristoročnú pivnicu a teraz otvoril penzión.

  • Obrázok Ako Morava dvorí vínom vyberaným pokrmom

    Ako Morava dvorí vínom vyberaným pokrmom

    Moravské vína najlepšie chutia v moravských sklípkoch, kde uzreli svetlo sveta, alebo v Prahe, keď ich podávajú a predstavujú moravskí vinári. Krásne víno je ako žena: dobre sa cíti v róbe, ktorá podčiarkuje jej prirodzenú podmanivosť. Tá ešte viac vynikne, keď sa víno zosobáši s pokrmom, ktorý rastie s vínom.

  • Obrázok Víno nie nemecké, nie francúzske, ale alsaské

    Víno nie nemecké, nie francúzske, ale alsaské

    Človek si má plniť sny. Mojím dávnym vinárskym snom bolo ochutnať nemecké rizlingy v nemeckých pivniciach. Môj životný priateľ Nemec Egon Müller ma priviedol do údolí Mosely, Nahe a Rýna. Bájny Rýn však tečie aj Alsaskom. V apríli som mal česť nielen ochutnávať, ale aj hodnotiť tamojšie rizlingy a tramíny.

  • Obrázok Salve, Tokaj, víno kráľov, kráľ vín

    Salve, Tokaj, víno kráľov, kráľ vín

    Buď pozdravený, Tokaj, víno z vinohradníckej oblasti, ktorá ako prvá na svete mala zadefinované svoje hranice. Stalo sa tak v roku 1737 dekrétom Karola III., dávno predtým, než sa skonštituovala slávna klasifikácia Grand cru classe vín z Bordeaux v roku 1855.

  • Obrázok My nič, to vinič

    My nič, to vinič

    Stačia štyri slová, jeden prostý verš, ktorý vyjadruje koncept vinárstva, prístup k vinohradu a vínu, ktoré sa v ňom narodilo. Milan Skovajsa je jeden z devätnástich pezinských vinohradníkov, ktorí dokázali obnoviť a zveľadiť vinice svojich predkov. Z neznámeho muža je dnes tvorca vín s autoritou.

  • Obrázok Salón vín v novom strihu

    Salón vín v novom strihu

    Národný salón vín, ktorý vstúpil do dvanásteho ročníka, zmenil formát výberu vín. Cieľom je predstaviť v salóne skutočne najlepšie vína v pravej chvíli. Preto skôr dozrievajúce moky prídu na police salóna už začiatkom leta a ostatným je dožičený čas na dozretie až do začiatku jesene.

  • Obrázok Víno učí pravde – vinárov i národ

    Víno učí pravde – vinárov i národ

    Čím viac víno poznám, tým viac zisťujem, koľko toho ešte neviem. V tom priznaní je pokora pred vínom a prírodou. Neskrývajú ju Miloš Michlovský a Vladimír Mrva – veľké postavy moderného českého a slovenského vína. S vínom robia po celý život, veľa o ňom vedia, a predsa je pre nich stále výzvou. Možno preto, že každý rok sa narodí úplne iné.

  • Obrázok Slovenské vinice dávajú vínu srdce

    Slovenské vinice dávajú vínu srdce

    Vzťah ľudí k vínu a alkoholickým nápojom sa mení. Trendom je piť menej, ale kvalitnejšie. Tvrdí to Jean-Daniel Angibaud. Veľký vinársky svetobežník buduje na Slovensku pozoruhodný koncept Slovenské vinice. Ten sa opiera o Francúzmi preverený model, v ktorom negociant - skúsený obchodník nakupuje víno od popredných vinárov, zušľachťuje ho a predáva vybraným odberateľom.

  • Obrázok Za dobrým vínom stojí dobrý vinár

    Za dobrým vínom stojí dobrý vinár

    Pohľad na víno a miesta, kde sa rodí, sa mení. Ľudia na Slovensku zisťujú, že atraktívne vína sa nerodia len v Malokarpatskej oblasti či v slovenskom Tokaji, ale nebývalý potenciál skrývajú vinohrady južného Slovenska. Dokazuje ho víno nielen zo Strekova či z Dvorov nad Žitavou, Gbeliec, ale aj zo Svodína, Sv. Petra, z Duloviec, Príbety.

  • Obrázok Rizling rýnsky zmenil Nemecko aj Nemcov

    Rizling rýnsky zmenil Nemecko aj Nemcov

    Dušan Pleško nie je vinár profesionál, „iba“ fanúšik vína, ale nie hocijaký. Po revolúcii ho zaviali pracovné povinnosti na roky do Nemecka.

  • Obrázok Hubert J. E.: Značka, ktorá dve storočia hýbe krajinou

    Hubert J. E.: Značka, ktorá dve storočia hýbe krajinou

    Sú značky, ktoré tvoria dejiny a kultúru národa. Vo Francúzsku sú to vinárske domy v Champagni, na Slovensku je to nepochybne Hubert J. E., prvá manufaktúra na výrobu šumivého vína mimo Francúzska.

  • Obrázok Ako zo zlatých slovenských vín získať zlato

    Ako zo zlatých slovenských vín získať zlato

    Svet už vie, že Slovensko vyrába dobré vína. Potvrdzujú to referencie z medzinárodných súťaží. Kto chce slovenské víno ochutnať, musí navštíviť Slovensko, v zahraničí naň natrafí len výnimočne.

  • Obrázok Červené víno: prežívame nové, vzrušujúce dejstvo

    Červené víno: prežívame nové, vzrušujúce dejstvo

    Slovenské červené víno dlho stálo v tieni bieleho. Tretie tisícročie však prinieslo príjemnú zmenu. Vína sú teplejšie, plnšie, voňajú a chutia po ovocí, taníny už nie sú zvieravé, niekdajšia drsnosť ustúpila na okraj.

  • Obrázok Vinár Ján Domin predbehol dobu

    Vinár Ján Domin predbehol dobu

    Básnik vína Ján Smrek raz napísal, že čas letí ako cválajúce kone. Dnes sa zdá, že vari až rýchlosťou zvuku a svetla. Nečudo, že strácame prehľad o dôležitých súvislostiach. Keď hovoríme o modernom slovenskom víne, ohraničujeme ho zjednodušene obdobím po roku 1989. Lenže vinárska moderna sa narodila skôr, tvorili ju rozhľadení a zapálení ľudia počas celého 20. storočia.

  • Obrázok Najlepší manažéri sú vinári

    Najlepší manažéri sú vinári

    Vinohradníci skromne podotýkajú, že režisérom dobrého vína je príroda, kým oni sú iba jej asistentmi. Skromnosť je ozdobou veľkých mužov a žien. Víno je však aj dielom ľudského umu. Napokon, v 21. ročníku Top Agro Slovensko zvíťazili vinári a ovocinári.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist