Víno

  • Obrázok Víno učí pravde – vinárov i národ

    Víno učí pravde – vinárov i národ

    Čím viac víno poznám, tým viac zisťujem, koľko toho ešte neviem. V tom priznaní je pokora pred vínom a prírodou. Neskrývajú ju Miloš Michlovský a Vladimír Mrva – veľké postavy moderného českého a slovenského vína. S vínom robia po celý život, veľa o ňom vedia, a predsa je pre nich stále výzvou. Možno preto, že každý rok sa narodí úplne iné.

  • Obrázok Slovenské vinice dávajú vínu srdce

    Slovenské vinice dávajú vínu srdce

    Vzťah ľudí k vínu a alkoholickým nápojom sa mení. Trendom je piť menej, ale kvalitnejšie. Tvrdí to Jean-Daniel Angibaud. Veľký vinársky svetobežník buduje na Slovensku pozoruhodný koncept Slovenské vinice. Ten sa opiera o Francúzmi preverený model, v ktorom negociant - skúsený obchodník nakupuje víno od popredných vinárov, zušľachťuje ho a predáva vybraným odberateľom.

  • Obrázok Za dobrým vínom stojí dobrý vinár

    Za dobrým vínom stojí dobrý vinár

    Pohľad na víno a miesta, kde sa rodí, sa mení. Ľudia na Slovensku zisťujú, že atraktívne vína sa nerodia len v Malokarpatskej oblasti či v slovenskom Tokaji, ale nebývalý potenciál skrývajú vinohrady južného Slovenska. Dokazuje ho víno nielen zo Strekova či z Dvorov nad Žitavou, Gbeliec, ale aj zo Svodína, Sv. Petra, z Duloviec, Príbety.

  • Obrázok Rizling rýnsky zmenil Nemecko aj Nemcov

    Rizling rýnsky zmenil Nemecko aj Nemcov

    Dušan Pleško nie je vinár profesionál, „iba“ fanúšik vína, ale nie hocijaký. Po revolúcii ho zaviali pracovné povinnosti na roky do Nemecka.

  • Obrázok Hubert J. E.: Značka, ktorá dve storočia hýbe krajinou

    Hubert J. E.: Značka, ktorá dve storočia hýbe krajinou

    Sú značky, ktoré tvoria dejiny a kultúru národa. Vo Francúzsku sú to vinárske domy v Champagni, na Slovensku je to nepochybne Hubert J. E., prvá manufaktúra na výrobu šumivého vína mimo Francúzska.

  • Obrázok Ako zo zlatých slovenských vín získať zlato

    Ako zo zlatých slovenských vín získať zlato

    Svet už vie, že Slovensko vyrába dobré vína. Potvrdzujú to referencie z medzinárodných súťaží. Kto chce slovenské víno ochutnať, musí navštíviť Slovensko, v zahraničí naň natrafí len výnimočne.

  • Obrázok Červené víno: prežívame nové, vzrušujúce dejstvo

    Červené víno: prežívame nové, vzrušujúce dejstvo

    Slovenské červené víno dlho stálo v tieni bieleho. Tretie tisícročie však prinieslo príjemnú zmenu. Vína sú teplejšie, plnšie, voňajú a chutia po ovocí, taníny už nie sú zvieravé, niekdajšia drsnosť ustúpila na okraj.

  • Obrázok Vinár Ján Domin predbehol dobu

    Vinár Ján Domin predbehol dobu

    Básnik vína Ján Smrek raz napísal, že čas letí ako cválajúce kone. Dnes sa zdá, že vari až rýchlosťou zvuku a svetla. Nečudo, že strácame prehľad o dôležitých súvislostiach. Keď hovoríme o modernom slovenskom víne, ohraničujeme ho zjednodušene obdobím po roku 1989. Lenže vinárska moderna sa narodila skôr, tvorili ju rozhľadení a zapálení ľudia počas celého 20. storočia.

  • Obrázok Najlepší manažéri sú vinári

    Najlepší manažéri sú vinári

    Vinohradníci skromne podotýkajú, že režisérom dobrého vína je príroda, kým oni sú iba jej asistentmi. Skromnosť je ozdobou veľkých mužov a žien. Víno je však aj dielom ľudského umu. Napokon, v 21. ročníku Top Agro Slovensko zvíťazili vinári a ovocinári.

  • Obrázok Igor Mancel: V Číne je posledný veľký trh s vínom

    Igor Mancel: V Číne je posledný veľký trh s vínom

    Čína je posledný veľký trh s vínom. Uchádzajú sa oň tradičné vinárske veľmoci ako Francúzsko či Taliansko, ale aj Austrália, Nový Zéland. Číňanom však chutí aj slovenské víno, hovorí Igor Mancel - viceprezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska a konateľ spoločnosti Víno Nitra.

  • Obrázok Karpatská perla: Víno ako vášeň žitia

    Karpatská perla: Víno ako vášeň žitia

    Svet hľadá nové atraktívne vína. Do hľadáčika vinoték sa dostávajú menej známe krajiny. Pred dvoma rokmi bruselský obchodník s vínom Patrick Van Den Bossche zaklopal na dvere spoločnosti Karpatská perla a poprosil o degustáciu vín. Páčilo sa mu. Tak sa víno Ladislava a Margity Šebovcov stalo súčasťou trvalej ponuky vín v hlavnom meste Európskej únie.

  • Obrázok Časy sa menia. Aj pohľad na víno

    Časy sa menia. Aj pohľad na víno

    Časy sa menia a s nimi aj pohľad na víno. Vari ani jeden nápoj nevyjadruje tak dokonale premenlivosť podmienok, v ktorých vzniká, ako víno. Víno, dielo prírody a vinára, zachytáva krásu a drámu premenlivosti, odzrkadľuje klimatické zmeny aj ľudské zásahy, ktoré formovali jeho podobu.

  • Obrázok Alojz Masaryk: Prírode sa treba klaňať, nie sa na ňu hnevať

    Alojz Masaryk: Prírode sa treba klaňať, nie sa na ňu hnevať

    S najírečitejším slovenským vinohradníkom a vinárom Lojzkom Masarykom sme sa stretli vo vinohrade Ondreja Korpása. Spája ich celoživotné priateľstvo a spolupráca. Skaličan Masaryk ako prvý z praktikov vydal svedectvo o mimoriadnej kvalite Dunaja, ktorý odskúšaval a množil Korpás v strekovských vinohradoch. Obzreli sme sa nielen za uplynulou sezónou.

  • Obrázok Prebúdzanie Svätokatarínskeho vína

    Prebúdzanie Svätokatarínskeho vína

    Beaujolais nouveau – slávnosti mladého vína poznáme aj na Slovensku. Pravda Francúzom, ale už aj Čechom, môžeme iba závidieť rozmer osláv mladého vína. Naše Svätokatarínske sa po dvojročnej odmlke vracia medzi ľudí, lebo im patrí.

  • Obrázok Miroslav Petrech: Vinár dozrieva spolu s vínom

    Miroslav Petrech: Vinár dozrieva spolu s vínom

    Miroslav Petrech dobyl vari všetky veľké méty, ktoré si slovenský vinár môže v živote predstaviť. Bol prvým a doteraz jediným slovenským vinárom, ktorého víno ocenil svetoznámy degustátor, Američan Robert Parker.

  • Obrázok Výnimočné vína Vihorlatu – Pivnica Orechová

    Výnimočné vína Vihorlatu – Pivnica Orechová

    Víno vždy putovalo s človekom, pretože mu prinášalo potešenie, zdravie, radosť z nového pohľadu na krajinu. Vinič raz a navždy zmenil aj panorámu územia pod Vihorlatom, kde ležia jedny z najslnečnejších slovenských viníc. Obrába ich spoločnosť Regia TT s. r. o. – Pivnica Orechová v Orechovej - najvýchodnejšie slovenské vinárstvo.

  • Obrázok Víno a jedlo nie sú rivali, ale partneri

    Víno a jedlo nie sú rivali, ale partneri

    Jedlo zaháňa hlad a víno zasa smäd, ale obe majú ešte jeden tromf, prinášajú do ľudského života niečo nové – pôžitok. Jedlo na stolovanie hľadá partnera, tým najlepším je víno. Ak sa správne a citlivo spoja, ľudské zmysly sa rozochvejú, človek prežíva niečo, čo nazýva opojenie, slasť, rozkoš. Hedonizmus poznali staroveké národy a kvitne aj v našom veku.

  • Obrázok Mladé víno - dúšok úprimnej a čistej prírody

    Mladé víno - dúšok úprimnej a čistej prírody

    Všetko už bolo vymyslené. Aj víno. Vzniklo úplne náhodnou fermentáciou sladkých bobúľ hrozna. Každé z ľudských pokolení mu pridalo do vienka niečo nové a všetci vinári dodnes – aj v Chateau Topoľčianky - netrpezlivo čakajú na prvú podobu mladého vína. Vedia prečo - len raz v roku sa možno napiť vína s nevšedným farebným, aromatickým a chuťovým prejavom.

  • Obrázok Ročník 2016: Dráma so šťastným koncom

    Ročník 2016: Dráma so šťastným koncom

    Počasie opäť raz dokázalo, že je nevyspytateľné a že práve ono je osudom vína. Práve sa končiaci vinohradnícky rok 2016 bol mimoriadne dramatický, ale napokon sa neskončí najhoršie.

  • Obrázok Víno je príroda sama s kusom človečiny

    Víno je príroda sama s kusom človečiny

    Víno je obrazom krajiny a ľudí, ktorí v nej žijú. Po ochutnaní dobrého vína sa nevdojak vynorí otázka, kde sa vzalo, odkiaľ pochádza, kto mu vdýchol život. Každý vie, že dobré víno sa rodí vo vinohradoch. A jeden z nich spravuje skúsený vinohradník Jozef Melečke.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist