Víno

  • Obrázok Prednosťou vína je originalita

    Prednosťou vína je originalita

    Ak chce Slovensko ako vinárska krajina prežiť, musí produkovať originálne, kvalitné vína s jednoznačným rodným listom. Tvrdí to Edita Ďurčová, špičková medzinárodná degustátorka vína.

  • Obrázok Životná investícia Martina Pomfyho

    Životná investícia Martina Pomfyho

    Pred desiatimi rokmi zažiaril na vinárskom nebi Martin Pomfy. Jeho vína sa dobre predávajú. Dnes púta k sebe pozornosť rozsiahlymi investíciami do vinohradov v Malých Karpatoch a ešte viac na južnom Slovensku. Pomfyho vinársky koncept znie: z vína musí hovoriť vinica.

  • Obrázok Vína, ktoré vyjadrujú chute národa

    Vína, ktoré vyjadrujú chute národa

    Víno je novým spoločenským fenoménom Slovenska. Vstúpilo do života ľudí viac než len nápoj, ktorý spríjemní posedenie. Stalo sa gastronomickou a kultúrnou disciplínou. Nebývalo k tomu prispelo vinárstvo Chateau Topoľčianky, keď vtiahlo do príbehu slovenského vína celú krajinu.

  • Obrázok Ako sa narodili jantárové slzy slasti

    Ako sa narodili jantárové slzy slasti

    Pred polstoročím sa narodila jedna z najznámejších slovenských značiek Karpatské brandy špeciál. Málokto sa unúva vysloviť celý názov, od prvej chvíle sa ujala skratka KBŠ. Nápoj, ktorý v druhej polovici 20. storočia dokonale vyjadril chute Slovákov.

  • Obrázok Nech za vinára hovorí víno

    Nech za vinára hovorí víno

    Akú rolu hrá čas v živote vína a človeka? Túto otázku si ľudia kladú znova a znova. Času sa nemožno vzoprieť, možno ho len múdro využiť. A hoci sa ľudia môžu oprieť o nesmierne znalosti predkov, "každá generácia vinárov aj milovníkov vína začína z bodu nula“, vraví Vladimír Mrva, jeden z protagonistov moderného slovenského vína.

  • Obrázok Strhujúci vír vína v pohári

    Strhujúci vír vína v pohári

    Slovenské vína zožali minulý týždeň aplauz, aký história nepamätá. Vo štvrtok večer sa v kolíske veľkolepých francúzskych vín v Bordeaux ozvalo bravó na počesť veľkých vín z malej krajiny. Dve po sebe nasledujúce degustácie v monumentálnom chráme vína La Cité du Vin sa skončili triumfom, aký málokto očakával.

  • Obrázok Črtá sa ročník veľkých vín

    Črtá sa ročník veľkých vín

    Koniec dobrý, všetko dobré. Hoci sa ročník 2017 začínal dramaticky, finále napĺňa vinárov optimizmom. Črtá sa ročník veľkých vín - bielych aj červených.

  • Obrázok Muž, ktorý učí reči vinohradu

    Muž, ktorý učí reči vinohradu

    Vinica má svoju reč, ako aj pamäť. Bruno Gábel, biológ a vedec celou dušou, vraví, že vinohrad pripomína veľkú otvorenú knihu. Ak ju vie vinohradník čítať, dokáže viniču porozumieť. Gábel dešifroval pamäť niektorých slávnych francúzskych viníc, teraz spolu s vinohradníkom Ladislavom Šebom lúskajú i tvoria príbeh viníc Karpatskej perly.

  • Obrázok Modranská škola – štúdium ako hra s vínom

    Modranská škola – štúdium ako hra s vínom

    Slovenské víno prežíva krásne roky ozdobené medzinárodnými úspechmi. Naliehavo sa však vynára otázka kontinuity. Podobne ako iným odvetviam chýba aj vinárom vzdelaný dorast. Hovorí sa o výpadku jednej až dvoch generácií. Jedna z najstarších vinárskych škôl v strednej Európe, modranská, má ambíciu vytrhnúť vinárom boľavý tŕň z päty.

  • Obrázok Muži v úniku

    Muži v úniku

    Máloktorá súťaž vydáva také hodnoverné svedectvo o postavení vinárstiev ako Národný salón vín. Nik v salóne nemá vyárendované miesto, každý rok sa začína odznova. Dve vinárstva dlhšie pútajú na seba pozornosť - Víno Matyšák a Karpatská perla. Aj tohto roku odštartovali výborne.

  • Obrázok Slovensko ponúka neopozerané vína

    Slovensko ponúka neopozerané vína

    Paríž, Madrid, Štrasburg, Viedeň, New York či Québec, tam všade zbierajú slovenské vína najvyššie ocenenia. "Slovensko nie je známa vinárska krajina, ale už dlhšie sa vezie na dobrej vlne, ktorú treba využiť,“ hovorí Edita Ďurčová, špičková medzinárodná degustátorka vín. Ľudia hľadajú na celom svete niečo nové a neopozerané. Slovensko také vína ponúka.

  • Obrázok Pime frankovku z Rače, ešte stále sa rodí

    Pime frankovku z Rače, ešte stále sa rodí

    Sú vína tvoriace identitu miest, regiónov, národov. Rizling rýnsky sa neodmysliteľne spája s údoliami nemeckých riek, Cabernet Sauvignon s francúzskym Bordeaux a Frankovka modrá s Račou, Malými Karpatmi a Slovenskom. Je to víno, ktoré je súčasťou slovenského ja.

  • Obrázok Slovák dorába víno v rakúskom Ruste

    Slovák dorába víno v rakúskom Ruste

    Vo svete aj na Slovensku sa čoraz častejšie objavuje nový typ vinohradníkov a vinárov. Ľudia úspešní v odboroch, ktoré nijako nesúvisia s vínom, mu odrazu prepadnú, vysadia vinohrad a začnú dorábať vlastné víno. Slovák Pavol Král pred siedmimi rokmi založil v rakúskom Ruste vinicu, obnovil tristoročnú pivnicu a teraz otvoril penzión.

  • Obrázok Ako Morava dvorí vínom vyberaným pokrmom

    Ako Morava dvorí vínom vyberaným pokrmom

    Moravské vína najlepšie chutia v moravských sklípkoch, kde uzreli svetlo sveta, alebo v Prahe, keď ich podávajú a predstavujú moravskí vinári. Krásne víno je ako žena: dobre sa cíti v róbe, ktorá podčiarkuje jej prirodzenú podmanivosť. Tá ešte viac vynikne, keď sa víno zosobáši s pokrmom, ktorý rastie s vínom.

  • Obrázok Víno nie nemecké, nie francúzske, ale alsaské

    Víno nie nemecké, nie francúzske, ale alsaské

    Človek si má plniť sny. Mojím dávnym vinárskym snom bolo ochutnať nemecké rizlingy v nemeckých pivniciach. Môj životný priateľ Nemec Egon Müller ma priviedol do údolí Mosely, Nahe a Rýna. Bájny Rýn však tečie aj Alsaskom. V apríli som mal česť nielen ochutnávať, ale aj hodnotiť tamojšie rizlingy a tramíny.

  • Obrázok Salve, Tokaj, víno kráľov, kráľ vín

    Salve, Tokaj, víno kráľov, kráľ vín

    Buď pozdravený, Tokaj, víno z vinohradníckej oblasti, ktorá ako prvá na svete mala zadefinované svoje hranice. Stalo sa tak v roku 1737 dekrétom Karola III., dávno predtým, než sa skonštituovala slávna klasifikácia Grand cru classe vín z Bordeaux v roku 1855.

  • Obrázok My nič, to vinič

    My nič, to vinič

    Stačia štyri slová, jeden prostý verš, ktorý vyjadruje koncept vinárstva, prístup k vinohradu a vínu, ktoré sa v ňom narodilo. Milan Skovajsa je jeden z devätnástich pezinských vinohradníkov, ktorí dokázali obnoviť a zveľadiť vinice svojich predkov. Z neznámeho muža je dnes tvorca vín s autoritou.

  • Obrázok Salón vín v novom strihu

    Salón vín v novom strihu

    Národný salón vín, ktorý vstúpil do dvanásteho ročníka, zmenil formát výberu vín. Cieľom je predstaviť v salóne skutočne najlepšie vína v pravej chvíli. Preto skôr dozrievajúce moky prídu na police salóna už začiatkom leta a ostatným je dožičený čas na dozretie až do začiatku jesene.

  • Obrázok Víno učí pravde – vinárov i národ

    Víno učí pravde – vinárov i národ

    Čím viac víno poznám, tým viac zisťujem, koľko toho ešte neviem. V tom priznaní je pokora pred vínom a prírodou. Neskrývajú ju Miloš Michlovský a Vladimír Mrva – veľké postavy moderného českého a slovenského vína. S vínom robia po celý život, veľa o ňom vedia, a predsa je pre nich stále výzvou. Možno preto, že každý rok sa narodí úplne iné.

  • Obrázok Slovenské vinice dávajú vínu srdce

    Slovenské vinice dávajú vínu srdce

    Vzťah ľudí k vínu a alkoholickým nápojom sa mení. Trendom je piť menej, ale kvalitnejšie. Tvrdí to Jean-Daniel Angibaud. Veľký vinársky svetobežník buduje na Slovensku pozoruhodný koncept Slovenské vinice. Ten sa opiera o Francúzmi preverený model, v ktorom negociant - skúsený obchodník nakupuje víno od popredných vinárov, zušľachťuje ho a predáva vybraným odberateľom.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist