Víno

  • Obrázok Etiketa ako tvár vína

    Etiketa ako tvár vína

    Etiketa je tvárou vína, práve ona sprostredkúva prvý kontakt s ľudskými očami a rozhoduje o náklonnosti spotrebiteľa. "Etiketa reprezentuje ľudí a prostredie, z ktorého víno pochádza,“ tvrdia manželia Ladislav a Margita Šebovci z rodinného vinárstva Karpatská perla.

  • Obrázok Spievajúce víno Petra Matyšáka

    Spievajúce víno Petra Matyšáka

    Slovensko sa oblúkom vracia do nedávnej minulosti a nachádza vo vinohradoch svoju vinársku identitu. Jedným z mužov, ktorý vrhol na slovenské víno nový pohľad, je Peter Matyšák. Nové impulzy do vinohradov vyslal cez gastronómiu a obrátil pozornosť na zabudnuté či prehliadané poklady v nich.

  • Obrázok Rubín, to sú Skaličania aj Slovensko

    Rubín, to sú Skaličania aj Slovensko

    Máloktoré mesto na Slovensku má také široko-ďaleko známe delikatesy ako Skalica. Skalický rubín a skalický trdelník tvoria skvelý gurmánsky pár, ktorý zviditeľňuje slobodné kráľovské mesto na Záhorí a s ním celé Slovensko. Víno a trdelník majú najvyššiu európsku ochrannú známku – Chránené označenie pôvodu a Chránené zemepisné označenie. Unikát nielen na slovenské pomery.

  • Obrázok Vladislav Chablijev: Slovenské víno pre smädné Rusko a Čínu

    Vladislav Chablijev: Slovenské víno pre smädné Rusko a Čínu

    Plocha vinohradov na Slovensku povážlivo klesá. Každá nová vinica je nádejou, že sa podarí zastaviť dlhoročné krvácanie. Na juhovýchod od Radošiny, ktorá je domovom znamenitého Klevneru, vysádza vinič Vladislav Chablijev. Rodák spod Kaukazu, pradávnej domoviny vína, považuje vinohrad za životný vklad do budúcnosti krajiny, ktorú si zamiloval.

  • Obrázok Chateau Rúbaň: Svojsen, Noria, Milia

    Chateau Rúbaň: Svojsen, Noria, Milia

    Víno emancipuje, oslobodzuje a dodáva ľuďom a kraju, ktorý obývajú, nezávislosť, sebavedomie a svojbytnosť. Okolie Rúbane a Strekova je srdcom Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti. Tá sa teraz aj zásluhou atraktívneho Chateau Rúbaň premieňa na vinárske centrum slovenského juhu.

  • Obrázok Budúcnosť majú originálne vína

    Budúcnosť majú originálne vína

    Zlatá dekáda slovenského vína pokračuje. Naše vína pravidelne získavajú tituly šampiónov a prinášajú cenné trofeje z prestížnych súťaží v Paríži, Madride, Štrasburgu, Cannes či Prahe. Očitým svedkom viacerých úspechov bola aj tento rok uznávaná medzinárodná degustátorka Edita Ďurčová. Rozprávame sa s ňou o tom, ako sa mení slovenské vinárstvo.

  • Obrázok  Oteplenie verzus Riesling z Belej

    Oteplenie verzus Riesling z Belej

    Deň po prvom máji rozkvitli na Viničnom vrchu v Mužli agáty. Na takýto máj vo vinohrade sa Miroslav Petrech, živá legenda slovenského vína, nepamätá, a to odslúži vínu onedlho 50 rokov. Globálne oteplenie naplno zasiahlo aj Slovensko.

  • Obrázok Vinohrady ako obraz krajiny

    Vinohrady ako obraz krajiny

    Vinohrady menia krajinu a krajina s panorámou viníc zmení ľudí. Túto myšlienku vyslovil Ladislav Boros, keď v roku 2002 začal so svojimi synmi Kamilom a Ladislavom obnovovať a rozširovať vinohrady povyše Jasovej. Dnes vieme, že vína z borosovských viníc významne prispeli k zlatej dekáde slovenského vína.

  • Obrázok Palugyay má novú adresu: Villa Vino

    Palugyay má novú adresu: Villa Vino

    Tokio, Paríž, Madrid, tam všade ocenili tohto roku zlatými medailami víno zo spoločnosti Villa Vino Rača. Získali ich kultové odrodové vína – Frankovka modrá, Tramín červený a Rizling rýnsky. Veľká trojka račianskych vín nadviazala na svetové úspechy slávnej uhorskej - slovenskej značky Palugyay z 19. a 20. storočia. Dnes jej štandardu drží Villa Vino Rača.

  • Obrázok Vinohrady miznú ako jarné snehy

    Vinohrady miznú ako jarné snehy

    Slovensko musí pridať v obnove vinohradov. Úspechy vín na medzinárodnom poli priťahujú do vinohradníctva mladých ambicióznych ľudí aj kapitál bohatých spoločností. "Musíme vzopätie záujmu o víno využiť,“ hovorí Ondrej Celleng, nový prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

  • Obrázok Ako Slováci milujú víno

    Ako Slováci milujú víno

    Aké je postavenie slovenského vína v slovenskej spoločnosti? Zdalo by sa, že po viacročnej sérii veľkých medzinárodných úspechov našlo Slovensko produkt, s ktorým sa môže jednoznačne stotožniť. Nie autá, ale víno a jeho tvorcovia vyjadrujú ducha krajiny, jej nenapodobiteľnosť, pôvodnosť.

  • Obrázok V jednej ruke pohár vína, v druhej ceruzka

    V jednej ruke pohár vína, v druhej ceruzka

    V najznámejšom vinárskom meste sveta Bordeaux postavili krásny pamätník vínu. Je oslavou kultúry vína, nielen francúzskej, ale všeľudskej. La Cité du Vin je viac než interaktívne múzeum či ultramoderný Bakchov chrám. Architektonicky je to stavba, ktorá geniálne vyjadrila ducha vína, mesta, jeho rieky, krajiny, ktorou preteká.

  • Obrázok Pavol Šajgalík: Veda posúva víno a víno vedu vpred

    Pavol Šajgalík: Veda posúva víno a víno vedu vpred

    Víno nie je len do moku polapená krása prírody atakujúca zmysly, ale aj výborný komunikačný prostriedok. Taká je životná skúsenosť Pavla Šajgalíka, predsedu Slovenskej akadémie vied. Neformálne stretnutie pri čaši vína pomohli sprostredkovať viaceré vedecké projekty. Šajgalík považuje víno za kultúrny fenomén. Krajina, ktorá kultivuje víno a vinársku kultúru, kultivuje seba samú.

  • Obrázok Chvíľa, keď sa z vína stáva umenie

    Chvíľa, keď sa z vína stáva umenie

    Víno miluje krásu, dobrú spoločnosť, slobodu, voľnosť aj poriadok. Necháva sa láskať aj samo láska. Čo viac poteší? Ústa či ducha? To všetko zíde na um po návšteve Karpatskej perly, jednej z tridsiatich zastávok festivalu Chute Malých Karpát.

  • Obrázok Osudové stretnutie s Kristovým mokom

    Osudové stretnutie s Kristovým mokom

    Kde sa začína a kde sa končí svet vína? Žeby sa začínal v biblickej Palestíne a končil v podhorí Ánd? Ani jedno, ani druhé, vína tohto sveta človek poľahky objaví na jednom mieste aj v Bratislave.

  • Obrázok Jedlo a víno ako sútok pôžitku

    Jedlo a víno ako sútok pôžitku

    Slovenská regionálna kuchyňa a miestne vína prežívajú renesanciu. Čaro zabudnutých chutí v novom šate, výlet do strateného sveta domácich pečených husí a kačíc, zabíjačkových špecialít zapíjaných mladým či, naopak, dokonale vyzretým vínom ponúka Rínek u Matyšáka.

  • Obrázok Vína s horúcou emóciou sopky

    Vína s horúcou emóciou sopky

    Víno je neopakovateľný produkt prírody. Jeho tvár modeluje prostredie, v ktorom rastie vinič spolu s mikroklímou preň typickou, ale predsa v každom ročníku odlišnou. Tretím vrcholom trojuholníka je vinár, usilujúci sa vystihnúť premenlivosť zakódovanú do bobule hrozna vo víne.

  • Obrázok Svedomie volá: Zachráňme vinohrady

    Svedomie volá: Zachráňme vinohrady

    V porovnaní s vinárskymi veľmocami je Slovensko maličké. "Nevadí, ale máme výborných vinohradníkov aj vinárov, a tí sa postarali, aby sa dnes vo svete rozprávalo o slovenskom vinárstve.“ Vraví to šľachtiteľka Dorota Pospíšilová, žena ktorá významne prispela nielen k emancipácii a svojbytnosti slovenského vína, ale celej krajiny.

  • Obrázok Kombajn – symbol novej vinárskej éry

    Kombajn – symbol novej vinárskej éry

    Kombajny v lánoch obilia, kukurice či cukrovej repy sa dávno stali symbolom moderného poľnohospodárstva. Stroje sa však čoraz viac presadzujú aj v zbere hrozna. Kombajny sú efektívnejšie ako ľudia a vedia bobule obrať až prekvapujúco šetrne. Ani v slovenských viniciach už nie sú zriedkavosťou.

  • Obrázok Chateau Palugyay – návrat slávnej značky

    Chateau Palugyay – návrat slávnej značky

    Víno je nápoj krásneho okamihu. Je neľahké ho polapiť vo vinohrade aj v pivnici. Príbeh opäť zrodeného Chateau Palugyay, za ktorým stojí energia vinárstva Villa Vino Rača, hovorí o výnimočnom vinárskom a podnikateľskom potenciáli Prešporka – Bratislavy, o schopnosti vinárov presadiť sa so skvelým vínom v globálnom priestore.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist