Víno

  • Obrázok Palugyay má novú adresu: Villa Vino

    Palugyay má novú adresu: Villa Vino

    Tokio, Paríž, Madrid, tam všade ocenili tohto roku zlatými medailami víno zo spoločnosti Villa Vino Rača. Získali ich kultové odrodové vína – Frankovka modrá, Tramín červený a Rizling rýnsky. Veľká trojka račianskych vín nadviazala na svetové úspechy slávnej uhorskej - slovenskej značky Palugyay z 19. a 20. storočia. Dnes jej štandardu drží Villa Vino Rača.

  • Obrázok Vinohrady miznú ako jarné snehy

    Vinohrady miznú ako jarné snehy

    Slovensko musí pridať v obnove vinohradov. Úspechy vín na medzinárodnom poli priťahujú do vinohradníctva mladých ambicióznych ľudí aj kapitál bohatých spoločností. "Musíme vzopätie záujmu o víno využiť,“ hovorí Ondrej Celleng, nový prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

  • Obrázok Ako Slováci milujú víno

    Ako Slováci milujú víno

    Aké je postavenie slovenského vína v slovenskej spoločnosti? Zdalo by sa, že po viacročnej sérii veľkých medzinárodných úspechov našlo Slovensko produkt, s ktorým sa môže jednoznačne stotožniť. Nie autá, ale víno a jeho tvorcovia vyjadrujú ducha krajiny, jej nenapodobiteľnosť, pôvodnosť.

  • Obrázok V jednej ruke pohár vína, v druhej ceruzka

    V jednej ruke pohár vína, v druhej ceruzka

    V najznámejšom vinárskom meste sveta Bordeaux postavili krásny pamätník vínu. Je oslavou kultúry vína, nielen francúzskej, ale všeľudskej. La Cité du Vin je viac než interaktívne múzeum či ultramoderný Bakchov chrám. Architektonicky je to stavba, ktorá geniálne vyjadrila ducha vína, mesta, jeho rieky, krajiny, ktorou preteká.

  • Obrázok Pavol Šajgalík: Veda posúva víno a víno vedu vpred

    Pavol Šajgalík: Veda posúva víno a víno vedu vpred

    Víno nie je len do moku polapená krása prírody atakujúca zmysly, ale aj výborný komunikačný prostriedok. Taká je životná skúsenosť Pavla Šajgalíka, predsedu Slovenskej akadémie vied. Neformálne stretnutie pri čaši vína pomohli sprostredkovať viaceré vedecké projekty. Šajgalík považuje víno za kultúrny fenomén. Krajina, ktorá kultivuje víno a vinársku kultúru, kultivuje seba samú.

  • Obrázok Chvíľa, keď sa z vína stáva umenie

    Chvíľa, keď sa z vína stáva umenie

    Víno miluje krásu, dobrú spoločnosť, slobodu, voľnosť aj poriadok. Necháva sa láskať aj samo láska. Čo viac poteší? Ústa či ducha? To všetko zíde na um po návšteve Karpatskej perly, jednej z tridsiatich zastávok festivalu Chute Malých Karpát.

  • Obrázok Osudové stretnutie s Kristovým mokom

    Osudové stretnutie s Kristovým mokom

    Kde sa začína a kde sa končí svet vína? Žeby sa začínal v biblickej Palestíne a končil v podhorí Ánd? Ani jedno, ani druhé, vína tohto sveta človek poľahky objaví na jednom mieste aj v Bratislave.

  • Obrázok Jedlo a víno ako sútok pôžitku

    Jedlo a víno ako sútok pôžitku

    Slovenská regionálna kuchyňa a miestne vína prežívajú renesanciu. Čaro zabudnutých chutí v novom šate, výlet do strateného sveta domácich pečených husí a kačíc, zabíjačkových špecialít zapíjaných mladým či, naopak, dokonale vyzretým vínom ponúka Rínek u Matyšáka.

  • Obrázok Vína s horúcou emóciou sopky

    Vína s horúcou emóciou sopky

    Víno je neopakovateľný produkt prírody. Jeho tvár modeluje prostredie, v ktorom rastie vinič spolu s mikroklímou preň typickou, ale predsa v každom ročníku odlišnou. Tretím vrcholom trojuholníka je vinár, usilujúci sa vystihnúť premenlivosť zakódovanú do bobule hrozna vo víne.

  • Obrázok Svedomie volá: Zachráňme vinohrady

    Svedomie volá: Zachráňme vinohrady

    V porovnaní s vinárskymi veľmocami je Slovensko maličké. "Nevadí, ale máme výborných vinohradníkov aj vinárov, a tí sa postarali, aby sa dnes vo svete rozprávalo o slovenskom vinárstve.“ Vraví to šľachtiteľka Dorota Pospíšilová, žena ktorá významne prispela nielen k emancipácii a svojbytnosti slovenského vína, ale celej krajiny.

  • Obrázok Kombajn – symbol novej vinárskej éry

    Kombajn – symbol novej vinárskej éry

    Kombajny v lánoch obilia, kukurice či cukrovej repy sa dávno stali symbolom moderného poľnohospodárstva. Stroje sa však čoraz viac presadzujú aj v zbere hrozna. Kombajny sú efektívnejšie ako ľudia a vedia bobule obrať až prekvapujúco šetrne. Ani v slovenských viniciach už nie sú zriedkavosťou.

  • Obrázok Chateau Palugyay – návrat slávnej značky

    Chateau Palugyay – návrat slávnej značky

    Víno je nápoj krásneho okamihu. Je neľahké ho polapiť vo vinohrade aj v pivnici. Príbeh opäť zrodeného Chateau Palugyay, za ktorým stojí energia vinárstva Villa Vino Rača, hovorí o výnimočnom vinárskom a podnikateľskom potenciáli Prešporka – Bratislavy, o schopnosti vinárov presadiť sa so skvelým vínom v globálnom priestore.

  • Obrázok Prednosťou vína je originalita

    Prednosťou vína je originalita

    Ak chce Slovensko ako vinárska krajina prežiť, musí produkovať originálne, kvalitné vína s jednoznačným rodným listom. Tvrdí to Edita Ďurčová, špičková medzinárodná degustátorka vína.

  • Obrázok Životná investícia Martina Pomfyho

    Životná investícia Martina Pomfyho

    Pred desiatimi rokmi zažiaril na vinárskom nebi Martin Pomfy. Jeho vína sa dobre predávajú. Dnes púta k sebe pozornosť rozsiahlymi investíciami do vinohradov v Malých Karpatoch a ešte viac na južnom Slovensku. Pomfyho vinársky koncept znie: z vína musí hovoriť vinica.

  • Obrázok Vína, ktoré vyjadrujú chute národa

    Vína, ktoré vyjadrujú chute národa

    Víno je novým spoločenským fenoménom Slovenska. Vstúpilo do života ľudí viac než len nápoj, ktorý spríjemní posedenie. Stalo sa gastronomickou a kultúrnou disciplínou. Nebývalo k tomu prispelo vinárstvo Chateau Topoľčianky, keď vtiahlo do príbehu slovenského vína celú krajinu.

  • Obrázok Ako sa narodili jantárové slzy slasti

    Ako sa narodili jantárové slzy slasti

    Pred polstoročím sa narodila jedna z najznámejších slovenských značiek Karpatské brandy špeciál. Málokto sa unúva vysloviť celý názov, od prvej chvíle sa ujala skratka KBŠ. Nápoj, ktorý v druhej polovici 20. storočia dokonale vyjadril chute Slovákov.

  • Obrázok Nech za vinára hovorí víno

    Nech za vinára hovorí víno

    Akú rolu hrá čas v živote vína a človeka? Túto otázku si ľudia kladú znova a znova. Času sa nemožno vzoprieť, možno ho len múdro využiť. A hoci sa ľudia môžu oprieť o nesmierne znalosti predkov, "každá generácia vinárov aj milovníkov vína začína z bodu nula“, vraví Vladimír Mrva, jeden z protagonistov moderného slovenského vína.

  • Obrázok Strhujúci vír vína v pohári

    Strhujúci vír vína v pohári

    Slovenské vína zožali minulý týždeň aplauz, aký história nepamätá. Vo štvrtok večer sa v kolíske veľkolepých francúzskych vín v Bordeaux ozvalo bravó na počesť veľkých vín z malej krajiny. Dve po sebe nasledujúce degustácie v monumentálnom chráme vína La Cité du Vin sa skončili triumfom, aký málokto očakával.

  • Obrázok Črtá sa ročník veľkých vín

    Črtá sa ročník veľkých vín

    Koniec dobrý, všetko dobré. Hoci sa ročník 2017 začínal dramaticky, finále napĺňa vinárov optimizmom. Črtá sa ročník veľkých vín - bielych aj červených.

  • Obrázok Muž, ktorý učí reči vinohradu

    Muž, ktorý učí reči vinohradu

    Vinica má svoju reč, ako aj pamäť. Bruno Gábel, biológ a vedec celou dušou, vraví, že vinohrad pripomína veľkú otvorenú knihu. Ak ju vie vinohradník čítať, dokáže viniču porozumieť. Gábel dešifroval pamäť niektorých slávnych francúzskych viníc, teraz spolu s vinohradníkom Ladislavom Šebom lúskajú i tvoria príbeh viníc Karpatskej perly.

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist