Sushi Nigiri Maguro

Tomáš Szabados
šéfkuchár reštaurácie hotela Mama´s v Bratislave, 5. apríla 2010
Sushi Nigiri Maguro
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Suroviny

Sushi ryža:
1 kg
1,23 l
 kúsok
Zálievka:
2 dl
32 g
160 g
Nigiri Maguro:
Príloha k sushi:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme sushi ryžu. Studenou vodou ju prepláchneme 6 krát, kým nezostane voda úplne čistá. Premytú ryžu dáme variť. Pred uzavretím varnej nádoby alebo špeciálneho variča na ryžu do nej pridáme riasu kombu. Tá pri varení pôsobí ako zmäkčovač vody a zároveň ako prírodná želatína. Náš tip: Kilo sushi ryže by sa malo variť približne 23 minút. Potom ryžu necháme ešte 7 minúť stáť bez varenia. Varič, alebo hrniec zatiaľ neodokrývame.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme zálievku. Zmiešame ryžový ocot s cukrom a soľou. Zálievku miešame metličkou kým nie je tekutina číra. Keď je ryža hotová, riasu kombu môžeme odstrániť. Opatrne ju premiešame a zakryjeme ešte na jednu minútu. Potom môžeme ryžu preložiť do misky. Zálievku rovnomerne vylejeme na ryžu. Varechou ju dôkladne premiešame, aby sa zrnká od seba oddelili.

  3. 3

    Na prípravu Nigiri Maguro si pripravíme ostrý nôž a pohár s vodou na namáčanie noža. Príprava Nigiri Maguro: Ostrým nožom nakrájame filet tuniaka na asi centimeter hrubé a asi 6 cm dlhé kúsky. Namočíme si ruky, aby sa nám s ryžou ľahšie pracovalo. V ruke z ryže vytvoríme malý valček. Na tuniaka nanesieme kúsok wasabi a pritlačíme k ryži. Ryžu ešte vytvarujeme, aby spod ryby nevyčnievala.

  4. 4

    Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme pripravené kúsky Nigiri Maguro spolu s kúskom wasabi, nakladaným zázvorom a sójovou omáčkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia