Maslové cesto
Maslové cesto

Maslové cesto na košíčky a tartaletky videorecept

silvia16 - fotkasilvia16, 2. januára 2022

Krehké maslové cesto je hlavným základom na košíčky a tartaletky. Pripravila som vám video krok za krokom, ako si takéto cesto pripraviť Zobraziť celý popisKrehké maslové cesto je hlavným základom na košíčky a tartaletky. Pripravila som vám video krok za krokom, ako si takéto cesto pripraviť spolu s radami ako na to. Na prípravu maslového cesta budete potrebovať len niekoľko základných surovín. V mojom recepte používam mandľovú múku, ktorá dodá cestu jedinečnú chuť, ale môžete ho pripraviť aj bez mandľovej múky (pridajte miesto nej o toľko viac hladkej múky).
Zdroj: youtube

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C
Maslové cesto na košíčky a tartaletky (videorecept)
Foto: silvia16

Suroviny

200 g
20 g
50 g
100 g studené
30 g
štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Pretože vajce môže byť malé alebo veľké, najlepšie je si ho odvážiť. Budeme potrebovať 30 g.

    Maslové cesto na košíčky a tartaletky (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Premiešame suché suroviny: múky s cukrom a so soľou.

  3. 3

    Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kocky a premiešame buď ručne alebo mixérom pokiaľ sa nám neurobí jemná múčka.

    Maslové cesto na košíčky a tartaletky (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme vajíčko a vanilku. Premiešame a začneme cesto spájať dokopy do guľky. Cesto zabalíme do celofánu a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.

    Maslové cesto na košíčky a tartaletky (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vyberieme z chladničky a necháme postáť okolo 10 minút. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 3 mm medzi dvoma kúskami papiera na pečenie - viď video.

  6. 6

    Z vyvaľkaného cesta vykrojíme kolieska a natlačíme ich do formičiek na košíčky alebo tartaletky. Cesto párkrát prepichneme vidličkou. Ja som použila ozdobné vykrajovátko na sušienky.

    Maslové cesto na košíčky a tartaletky (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplnené formičky dáme do mrazničky na 10 minút. Tento krok pomôže cestu zostať v tom istom tvare pri pečení. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C okolo 13 až 15 minút.

  8. 8

    Upečené košíčky necháme vychladnúť a naplníme obľúbenou plnkou ako je karamel, ovocné pyré so želatínou alebo čokoládovou ganážou. Dobrú chuť.

    Maslové cesto na košíčky a tartaletky (videorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sashan
Keď bude mať vajíčko inú váhu,ako 30 g,čo s ním potom? Možno by bolo lepšie uviesť v recepte veľkosť M - L...
silvia16
@sashan (3.1.2022 13:38)

Keď váži vajíčko o pár gramov viac tak zbytok 10-15g môžete vyhodiť alebo ho dať celé a potom pridať viac múky ale práve tento krok je ťažký pre začiatočníkov. A preto uvádzam presnú váhu vajíčka. Je to malé vajíčko.
haji
Pěkný receptík i postup, hlavně je vše přesné a začátečník se neutopí. Naplněné košíčky/tartaletky jsou skutečně efektní a jistě chutná dobrota. Mám otázku, zda když dáváš želatinu, něčím podmazáváš, aby těsto nevypilo tekutinu. Ráda se poučím. Jsi šikulka!
silvia16
@haji (3.1.2022 20:53)

Ďakujem háji. Ako vieš som samouk a prvý kraj keď som robila a plnila ich s pyré so želatínou, tak ma to napadlo pri plnení či sa nerozmocia, ale boli super. Želatína hneď zhustla.
kukulienka71
Nikdy ma nenapadlo pri košíčkoch vážiť vajíčka. Myslíš, že to veľmi ovplyvní výsledok? Robila som tartaletky aj košíčky už mnohokrát. Máš ich pekné, si precízna. Myslím si, že cesto sa nepremočí vďaka maslu, ale zvlhne práve akurát.
silvia16
@kukulienka71 (3.1.2022 22:31)

No mne sa stalo na začiatku že vajíčko bolo príliš veľké a potom tá hmota bola príliš lepkavá. Pridala som múku ale už to nebolo to isté. Týmto spôsobom by cesto malo víjsť super. No taktiež dakedy záleží od múky. Daktorá viac pije. Ale myslím, že pre začiatočníkov je to oveľa ľahšie dať presnú váhu. Vždy keď som robila šišky napríklad a recept povedal, že zalejte vodou a nie koľko vody použiť, tak na začiatku pre začiatočníkov je to ťažké odhadnúť koľko tej vody treba do cesta.
zifi
Recept som videl uz na dvoch weboch, a aj ked nie som cukrar, nikde som si nevsimol, ze by niekto uviedol fintu okolo vahy vajicka... Predsa vacsie vajicko rozbijem, rozmixujem vidlickou, a odvazim, kolko treba, a pridam do cesta. Ked su vajicka mensie, rozbijem viac, rozmixujem, a odvazim kolko treba. Co zostane dam do prazenice, alebo do ineho pecenia, ci pomazania. Je tento postup nevhodny na pecenie kosickov? Pekny podvecer
silvia16
@zifi (4.1.2022 17:26)

Áno kľudne si môžete vajíčko trošku preslahať a odvážiť 30g. Ja som odobrala z bielka. Taktiež som mala raz veľké vajíčko a iba samé žĺtko malo skoro 30g takže som použila iba žĺtko, pretože niektoré recepty volajú iba žĺtka. Pri mne je to všetko vyskúšam a uvidím ako to bude fungovať 😊



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia