Csirkepaprikás - maďarské národné jedlo
Csirkepaprikás - maďarské národné jedlo

Csirkepaprikás - národné jedlo Maďarska videorecept

slobodaasolidarita - fotkaSloboda a Solidarita, 2. mája 2019. Komerčný recept.

Papriku začali v 16. storočí pestovať najmä v Turecku. Maďari však rýchlo zistili, že ich pôda je na to vhodnejšia, preto si ju hneď Zobraziť celý popisPapriku začali v 16. storočí pestovať najmä v Turecku. Maďari však rýchlo zistili, že ich pôda je na to vhodnejšia, preto si ju hneď privlastnili. Naučili sa ju sušiť a mlieť, a to už je len krôčik k paprikášu. Ten vynašli pastieri na juhu Maďarska, kde sú dve mestá s najlepšou paprikou na svete – Kalocsa a Szeged. Ako mäso používali sliepky s tvrdším mäsom, ktoré bolo treba dlho variť. O tom, či do paprikášu dávať aj paradajky, sa vedú aj dlhodobé rodinné spory.

Suroviny

1 kg vykostené
1 ks
1 PL
2 PL
2 PL
250 ml
Na halušky:
200 g
100 g
2 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Na masti rovnomerne opražíme mäso, osolíme a okoreníme. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a opekáme, kým nie je zlatohnedá.

  2. 2

    Prisypeme papriku, chvíľu opražíme, podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Na zvyšku bravčovej masti opražíme lyžicu múky do svetlohneda.

  3. 3

    Vychladnutú zápražku zamiešame do jedla a chvíľu povaríme. Na záver primiešame kyslú smotanu.

  4. 4

    Maslové halušky: Múku, vajíčka a vodu podľa potreby zmiešame do hustej hmoty, pretlačíme do vriacej vody cez haluškovač a varíme, kým nevyplávajú na povrch.

  5. 5

    Precedené zmiešame s rozpusteným maslom.

  6. 6

    Tip majstra Ihnačáka: Lyžicu smotany dajte na tanier až nakoniec a halušky posypte petržlenovou vňaťou. Biela, červená a zelená sú totiž farby maďarskej vlajky.

Diskusia k receptu

hannes
Ja varím toto jedlo podľa mojej maminy takto: Celé kura rozkrájame na horné a dolné stehná, chrbát, 2 x prsia. Kožu ponecháme. Cibuľu na drobno popražíme, pridáme mäso, zatiahneme ho, popaprikujeme a osolíme. Necháme papriku rozvoňať a podlejeme horúcou vodou.Dusíme do mäkúčka. Hotové sa to volá perkelt. No a teraz urobíme z toho paprikáš takto: Vyberieme mäsko do misy, do šťavy pridáme kyslú smotanu a za lyžičku masla. Premiešame, uvedieme do mierneho varu, chvíľu povaríme a vrátime mäsko. Viac už nevaríme. Necháme postáť asi 10 minút a ham. Žiadna múka! Cibuľa, koža a masielko so smotanou všetko primerane zahustia. No a k tomu pravdaže haluštičky. Tie robím podobne, ako je v opise.
lakey5
Vynikajúce aj s kuracinkou ...mam rad kuracinu ale robil by som ho asi s bravcovým asi s pleckom. Ale aj kurací by som si dal.
roxanne
Najlepší paprikáš / pörkölt je z bravčových paprčiek, tzv. csülökpörkölt:-) Keď sa vám prsty lepia dokopy z toho úžasného gleja.. Mňam.
K receptu nemám žiadne juhoslovenské výhrady (aj keď my by sme v šťave určite vyvarili aj čerstvú papriku, zelenú), len podľa mňa je na halušky najlepšia domáca bravčová masť. U nás odíde aspoň štvrtina halušiek len tak naholo, ..teda, už omastených, len bez mäsa.
angelikasch
Paprikáš môže byť buď zlý, alebo dobrý. A tento je dobrý, na to môžete vziať jed.
marika9
Najlepší a najoriginálnejší recept je od Pusty. Vykostené stehná som použila len raz, ale nemá to tú chuť, ako s kosťou. Prepáč, neber to ako kritiku, je to môj názor a skúsenosti.
používateľ nemá avatar
asu
asu
Paprikáše, guľáše alebo ich pribuzný nemôžu byť zlé. Pre mňa je však gastronómia v podaní AKEJ KOĹVEK politickej strany nekonzumovateľná.
kukulienka71
@redakcia , vynechali ste tekutinu v rozpise surovín na halušky, tú vodu podľa potreby by som tam dala.
Toto je taká modernejšia verzia, prispôsobená vareniu pre veľký počet ľudí. Určite s kosťou a kožou mäso, je to chutnejšie. Maslo nepoužívam.
hannes
@Viera1 (4.5.2019 06:30)

Vďaka za tento článoček, iba potvrdil správnosť postupu varenia mojej maminky. Pochádzala z nových Zámkov a bola polovičná Maďarka po mamine, polovičná Slovenka po otcovi. Varila skvele a naučila mňa aj sestru sa o seba postarať. Pozdrav. :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia