Citrónové pečené kurča na marocký spôsob videorecept

silvia16 - fotkasilvia16, 5. novembra 2013

Môj manžel pochádza z Maroka a časom som sa naučila variť ich špeciality a chcela by som sa s nimi s vami podeliť. Citronove Zobraziť celý popisMôj manžel pochádza z Maroka a časom som sa naučila variť ich špeciality a chcela by som sa s nimi s vami podeliť. Citronove kurča je Marocká špecialita a pokiaľ nevyskúšate neuverite aká je to pochuťka.

4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
na 200 °C
Citrónové pečené kurča na marocký spôsob (videorecept)
Foto: silvia16

Suroviny

1 celé
2 PL
1 ČL
2 PL
1 ČL
1 nastrúhaná
3 strúčiky
z 1 - 2 citrónov
z 1 - 2 citrónov
1 ČL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Vopred si umyjeme kurča. Do misky dame peržlenovú vňať a vňať koriandra nakrajanu na drobno. Tajomstvo našej chute bude nastúhana cibuľka. Nastúhame ju strúhatkom aby chuť prenikla do kurčata. Pridáme 2 necelé lyžičky nastrúhaného cesnaku, soľ, pepš, 2 lyžičky sušeného zázvoru, ale ak máte pravý, tak dve lyžičky nastrúhaného pravého zázvoru. Mali by ste dať safron ale ak nemožte nájst, može byť bez neho. Potom 2 veľke lyžice olivového oleja a malú lyžičku masla. Premiešame a pridáme citronovú štavu z jedného alebo dvoch citronov a nechame korku tiez dnu.

    Citrónové pečené kurča na marocký spôsob (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do tejto marinády pridáme kurča, s pokožkou alebo bez (ak jeme zdravo) a vmasírujeme tu marinádu do kurčaťa. Necháme hodinku alebo dve odstáť v chladničke, ale možte to dať hned piecť ak nemáte čas navyše. Zalejeme horúcou/vriacou vodou a prikrijeme pokryvkou.

    Citrónové pečené kurča na marocký spôsob (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dame do horúcej rúry a necháme dusit/piecť v rúre. Záleži podľa toho koľko máte kurčaťa na dlžke pečenia. Menej kurčaťa sa upečie rýchlejšie - okolo 40-50 minút. Môžme obrátiť v polovičke. Nezabudnime ho prikryť pokrývkou alebo alobalom. Ked už bude kurča mäkke, pekne upečené, tak pridáme olivy a necháme kurča pripiecť už bez prikrývky na 10-15minút. Medzi tým ako sa nám dopeká kurča, si pripravýme hranolky alebo rižu.

    Citrónové pečené kurča na marocký spôsob (videorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

manya
ukladám a vyskúšam, včera som niečo podobné videla v TV, tak tvoj recept prišiel vhod.
lyali
Aj mne sa páči Tvoj receptík. Budem sa tešiť na ďalšie marocké špeciality. Skôr, ako navštívim raz Maroko, okoštujem ho takto :-) 5*
afataga
mne sa tiez recept paci, ale s tou slovencinou je to horsie :-), ale aj tak som ti dala za 5
1x frezia
irenaw
aj mne sa páči, najmä na foto k bodu č.1 :-)
ketty3811
Posledne som skúšala s pomarančami,tak musím vyskúšať aj s citrónmi...:-) Recept sa mi páči,ukladám a hviezdičkujem.
silvia16
Ďakujem všetkým za komentáre. Som veľmi prekvapená. Je to môj prvý príspevok a nečakala som žiadne hviezdičky, tak veľmi pekne ďakujem. Afataqa, po ťazkom hľadaní som našla Slovenskú klávesnicu, hurá :-). Dúfam, že si myslela to s tou zlou slovenčinou a nie moje i-y :-) Ďakujem všetkým. Xxx Silvia
zolik
@silvia16 mne sa Tvoja slovencina na marocky sposob velmi paci. Tazsie to pochopi ten, kto nezije mimo hranice Slovenska a este k tomu s inohovoriacim partnerom, a nie je nuteny cele dni, tyzdne, mesiace, roky.... v praci, v rodine, v spolocnosti atd. hovorit cudzou recou, alebo aj ako my poniektori niekolkymi recami. A slovencina to zial nieje, nakolko sa este svetovym jazykom nestala. Tvoj recept vyskusam - severoafricka kuchyna nam chuti. Uz som robila zapekane citrony plnene so syrom s joghurtovo-mätovou omackou. Ale od Teba by bol urcite originalnejsi. Skus nam ho pripravit a prhrat na varechu.
salinka
@silvia , vitaj na vareche! Veľmi som sa potešila tvojmu receptu:-) Uložím si ho a určite aj pripravím. Už som autenticky vyskúšala chuť Egypta a Tuniska, práve sa chystám na Maroko. Takže si nastavím chuťové poháriky práve podľa tvojho receptu. Ďakujem:-)
tinca
@silvia16 robievam citrónové kurča, ale s menej ingredienciami, toto vyzerá famózne,už je v KK. Krásne úvodné foto:)
evanaaa
Videla som tu pár receptov na kurča s citrónom, ale neviem, aká je to chuť, bojím sa, aby som niečo nepokazila, aj keď sa mi to na obrázku páči.....nie je potom to mäso nakyslasté ( práve toho sa bojím)? Kedysi som odmietala med, nevedela som si spojiť mäso so sladkou chuťou, ale nakoniec som sa raz odhodlala a zistila som, že to nie je také zlé, teraz ešte na citrónové nabrať odvahu.
alena45
@evanaa , vôbec sa nemusíš báť, tiež som pred rokom vyskúšala a bolo to výborné. Bol to recept z Varechy, ale išli tam aj zemiaky a hoci tie nemusím, boli skvelé. No ja som si najprv spravila marocké citróny, nedávala som surové.
mariamka
o tomto nepochybujem, ze je skvele, robila som uz marinady s citronom, korou aj stavou, nikdy nesklamali, za mna 5* a urcite vyskusam, len tak dalej, pekny debut :)
afataga
zajtra budu stehna inspirovane tvojim rcp, aj ked presne vsetko nedodrzim, koriandrovu vnat ani safran nemam, ale koriander ja moc aj tak nemusim
mijaita
Mám ráda arabskou kuchyni a na citronové kuře jsem se dlouho chystala. Tak jsem uvítala tenhle recept. Kuře jsem naložila (stehenní řízky) jak je v receptu a dala do tajinu. Přidala jsem kafírové lístky a pír nitek citronové trávy. Bylo to dobré, ale příště použiju vlastní, naložené citrony jak píše @Alena45 a do tajinu dám do "stříšky" kuřecí paličky a čtvrtky dlouhých brambor. Super recept, díky @Silvia16 , máš to za 5 :-)


silvia16
Ahoj @mijaita , to vyzerá super. Mne moj tajine práve pukol, tak to varím v rúre. Ale tvoj vyzerá super. S citrónom - v pravom marockom recepte sa používajú naložené citróny. Ale jedného dňa som ich nemala a vyskúšala som to s čerstvými citrónmi a chutilo mi to ešte viac. Ale je to na vás a na tom či nakladané citróny máte. Kľudne použite nakládané. Ďakujem všetkým za podporu.
silvia16
Taktiež mám k tomúto receptu video, ale akosi zatiaľ nefunguje linka hore. Som tu nová a neviem či ju možem pridať sem zatiaľ. Ak nie, tak mi povedzte prosím.
 youtu.be/bozLpyAqs6I...
sany11
Uz mam nalozene v chladnicke kuracie stehna,len som nedala koriander,lebo ten nemame radi.som zvedava na vysledok :-)
tiginko
Kedže som videla video až teraz, tak som nepochopila tú citr.kôru, ja som pridala nastrúhanú koru z 1 citrónu a bolo to veľmi dobré. Dala som šťavu z dvoch citrónov a potom som oľutovala, že som vôbec pridávala vodu, lebo kura pustilo aj vlastnú šťavu, bolo zbytočne príliš ponorené a nechcelo sa opiecť, a my take bledé neradi. Vybrala som ho teda nakoniec z rímskeho hrnca von a dogrilovala. Bála som sa, že to bude kyslé, takže som do marinády pridala poriadnu lyžicu medu. Výsledok bol výborný, aj bez koriandrovej vňate, s čiernymi olivami. Bulgur sa k tomu hodil ideálne. Vďaka za recept @silvia16
1x frezia
3sandra3
ďakujem, Silvia, za skvelý recept... idem ho hneď v sobotu vyskúšať,,, musí to byť určite dobrôtka,,,, určite bude chutiť
marianne
ja nelubim kurcata,ale toto by som si dala,vyzera to ohromne,dam morcacie..hadam nepokazim
pusta
@silvia16 , veľmi krásny recept, typicky marocký a správne korenený, charakteristicky práve pre Maroko :-)
s tým nakladaným citrónom je v SR trocha problém, dostať ho síce kúpiť v špecializovaných arabských predajniach alebo je tu možnosť, že si nakladané citróny pripravím sama doma. veľmi krásny recept som videla na nakladané citróny aj tu na vareche od @2010.
píšeš, že si tu nová, tak vitaj medzi nami a cíť sa tu dobre,pridávaj s chuťou svoje úžasné receptíky!!! nech sa ti darí a nech ti to dobre
varí :-)))))
za tento recept ti dávam zaslúžených 5****
eviana
Tvoje jedlo vyzerá veľmi vábivo... krása :) KK 5*
danatka
super receptík, ďakujeme, v nedeľu bude aj u nás na stole.
jerica
Receptík hodný vyskúšať :-) kk:-) :-)
cerensa
Specialne som si zalozila konto, aby som tento recept mohla vychvalit do nebies :) chodievam sa na tuto stranku inspirovat uz dlhsie, ale asi nic este tak nevyhovovalo mojim chutovym bunkam. Odporucam
cesminaz
Na tento recept som sa chystala uz davno,no az teraz prisiel nan konecne rad :-) Chutovo je to velmi aromaticke jedlo,ale inak chutne.Je to ina chut,nez sme my zvyknuty :-) Detom tiez chutilo,vraj je poriadne citronove ;-)) Takze vdaka @silvia16 :-)


uvarsisam
Vyzerá to vynikajúco, vôňa mäsa a citrónov až vystupuje z obrazovky..
frezia
Odporucam kazdemu vyskusat, je to vyborny recept. Este sa to len zacalo piect, uz nam rozvoniaval cely byt. Poslednych 15 minut som pekac odokryla aby dostalo mäso peknu farbu.
silvia16
Ďakujem. Po celých tychto rokoch je to stále môj najobľúbenejší Marocký recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia