Cibuľová Pakkora

Manoj Kummar a Jiby Paul
šéfkuchári reštaurácie Ganesh Utsav v Bratislave, 4. decembra 2009
Cibuľová Pakkora
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Typické indické predjedlo.

2
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
50 g
10 g
10 g
10 g
10 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Do cibule nakrájanej na jemné mesiačiky pridáme cícerovú múku, semienka fenyklu, čili prášok, mletú kurkumu, korenie asafoetida, soľ a trochu vody. Zmes dôkladne premiešame.

  2. 2

    Rukou tvarujeme malé kôpky a vyprážame v rozohriatom oleji. Cibuľové kôpky pražíme do zlatista.

  3. 3

    Podávame s rôznymi druhmi čatní podľa chuti.

Diskusia k receptu

jarco
uf, pol litra oleja, ktorý je po jednom použití dobrý akurát tak na vyliate... radšej nechcem vedieť, akej kvality je olej používaný na takéto vysmážanie...
nielaik
jarco, čo myslíš nebolo by od od veci keby s času na čas prečítal recepty na VARECHE lekár, zaoberajúci sa u výživou a takéto a jemu podobné recepty recepty vyškrtal?
jarco
až taký radikál nie som, raz za mesiac si takéto jedlo dám bez výčitiek svedomia aj ja, čiže žiadne škrtanie :-)

skôr by som apeloval na ľudí, aby prestali pravidelne jesť vysmážané/fritované veci
sandratamer
Súhlasím s Jarcom. Tiež mám doma fritézu, do ktorej idú dva litre oleja, aby bolo fritované jedlo celé ponorené v oleji, a nepoužívam ju. Ale raz za čas si také jedlo doprajem. Nikto netvrdí, že je to zdravé, ale treba rešpektovať aj chute iných ľudí a najmä fakt, že táto indická pochúťka, mimochodom je to predjedlo a nie hlavné jedlo, sa pripravuje práve takýmto spôsobom.
jarco
Inak ja som dlhý čas nechápal, prečo v obchodoch predávajú 5-litrové bandasky s olejom, keď mne jedna litrová fľaša vydrží 2-3 mesiace (popri tom miniem 2-3 litre panenského olivového na studenú kuchyňu). Pred pár rokmi som s úžasom zistil, že kopec mojich známych má doma fritézy a používajú ich skoro každý deň! A olej v nich vymieňajú (v lepšom prípade) po 2-3 použitiach...
fudko
Chuťovo je táto cibuľová pochúťka skvelá delikatesa.
K vínku priam ako stvorená. A komu sa nepáči vysmážať na oleji, môže vyskúšať osmahnutie na teflónovej panvici ( poprípade na rozohriatej platni sporáka - akéhokoľvek) Ja vždy experimentujem. Výsledok je chuťovo podobný len farebne ste niekde inde. Ale stojí to za to.
bozulka
V 69 som si kupika fritezu vo Viedni a pouzivala som ju do minuleho roka/je stale funkcna/ a verte nie je chutnejsieho vianocneho kapra ako z fritezy,ale pre moj zdravotny stav a milovanie smazenych jedal som upustila kupanie voleji a zakupila som si pred rokom novy ACTIFRY tefal, v ktorom smazim s par kapkami oleja.Mam vyskusane,ze mozem smelo dat este menej nez doporucuje firma.Je to trosku drahsie ,ale financie sa vratia na oleji, zdravy a to stoji zato?!!!!
bozulka
P A R D O N tu fritezu som zakupila v roku 1989.SORRYYY !
egreska
Vyskušane a vyborne ,sice s maličkymi obmenami ale super..
michsamant
nejde o predjedlo,ale poulicne jedlo, ktore indovia kupuju vecer, ked sa na ulici stretavaju...miesto cibule sa moze pouzit na tenke platky nakrajany zemiak, paprika, zelelninovy banan...a hotove pakora su chutne ak sa na ne este naspe posekana cibula a pokvapkaju sa citronom..na ulici vam ich zabalia do novinoveho papiera
2010
michsamant
ma pravdu je to ....taka absolutne "nechutna" ulicna pochutka ( ako sa hovori je taka dobra ze musi byt zla pre teba ) ktorej neviem odolat a vcera som mal jednu a potom som pridal druhu v tej istej kategorii -samosu , a vahal som medzi zeleninym bhaji. dakdo by mal aj to dat na varechu vsetky su uplne pochutky a co zijeme raz ...
sjuz
a asafoetida má veľmi liečivé účinky - stretla som sa s ňou už dávnejšie - cca pre rokom, a dá sa použiť aj ako liek, no aj ako korenina je liek. Tu je niečo bližšie o nej:
Feruľa čertova – Ferula asafoetida
Feruľa je vysušená, živici podobná látka, ktorá sa získava z podzemkov rastlín. Prášok má prenikavú, nepríjemnú arómu, ktorá pripomína nakladaný cesnak. Chuť má nepríjemne horkú a štipľavú, keď sa však krátko opraží v horúcom oleji, nepríjemná chuť sa stratí a olej dostane cibuľovú príchuť. V Indii feruľou ochucujú strukoviny a zeleninové jedlá, nakladanú zeleninu a omáčky.
Liečivé účinky: kŕče, bronchitída, nadúvanie, hystéria, precitlivenosť, nervozita.
sjuz
ešte niečo - predáva sa Hraška - múka z hrachu - používa sa na obaľovanie rôznej zeleniny, mäsa, je bezlepková a zdravá. Ako náhrada tej cícerovej napríklad. Mám doma aj pikantnú, a je vynikajúca aj na zahusťovanie polievok... :)
verka1
Nie je nad dobrý rezeň v trojobale, smažím výlučne vo fritéze. Nechám riadne odkvapkať. Ale z telky som sa dozvedela, že treba hneď po dosmažení /či friťák alebo panvica/ namočiť na sekundu do vriacej vody. Vraj sa prebytočný tuk vyplaví. No a teraz papáme vysmážance s čistým svedomím.
sjuz
No - teraz som dokončila pakoru ( dnes mám taký varechácky deň - aj šišky sú na stole:)) - ešte je na servítke, aby trošku odsala tuk - ale vonia to tu úúžasne - až som môjmu mužovi narobila chúťky - tak sme si naliali pohárik dobrého vínka, a ideme maškrtiť :)), dobrý nápad k vínku pre posedenie s priateľmi. V tej hraške je výborná akákoľvek zelenina obalená a vysmažená...
sovka62
Vyskúšam a určite tú aj zo zemiakov, ale smažiť budem vo woku. Aj keď fritézy zažívali veľký boom, nekúpila som ju. Obávala som sa, že by ma zvádzala robiť vyprážané jedlá častejšie, ako je zdravé. Ale sestra ju mala, aj používala, takže u nej som zistila, že mi jedlá z nej nechutia. Na panvici sú určite lepšie.
sjuz
Sovka - ja som robila na panvici, a bolo to super - keď je dobrá panvica a dosť oleja... Až na to, že pre mňa to bolo trochu ťažké, a pangrolu som sa nevyhla...a ešte ráno som si na tričku cítila pach :)
janazjarku
Joj či ste mi takto ku koncu práce narobili chuťky cibuľové :-) V čase nedávnom, keď som mala čas byť aj cvičiteľka sme s mojími babami chodili relaxovať do útulnej kolibôčky kde vždy horel ohník vždy pripravený niečo grilovať. Vyhladnuté po cvičení, aby sme naozaj neschudli sme si dávali jednoduchú prílohu k vínku a to osmaženú cibuľku s ugrilovaným chlebíkom no mňam :-)
addelaide
Vypaleny pouzity olej sa da zliat do plastovej flase a spotrebovat pri podpalovani zahradneho grilu... inak ako alternativa k mnozstvu nezdraveho oleja je olivovy, teflonova panvica ci v rure obycajny papier na pecenie...
evanaaa
Mala som aj ja fritézu, ale dala som ju preč, minula som veľa oleja a ten spotrebovaný som nemala kde dať, určite nie do dresu alebo záchodu, a aj to čistenie. Ten nový s použitím lyžice oleja bude asi lepší.
A Sjuz, kde sa zoženie tá - asofoetida? A o Hraške som veľa čítala, je aj sladká s vanilkovou a inou príchuťou, chcem si ju kúpiť, dobrá je a zdravá, dá sa používať rôznym spôsobom.
klekipetra
Fajn, môžete mi poslať adresu obchodov v každom slovenskom krajskom meste, kde dostať kúpiť
cícerovú múku, semienka fenyklu, čili prášok, mletú kurkumu, korenie asafoetida,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia