Recepty, kde je mlieko
Cestoviny so šunkou a brandy
Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú šunku a údené mäso, opražíme, pridáme...
Cestoviny s hríbmi a kukuricou
Cestoviny uvaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali 2 kl oleja, aby sa nám...
Farfalle s kuracím mäsom a so šampiňónmi
Na cibuľke opražíme trochu osolené kuracie prsia nakrájané na malé kúsky. Pridáme šampiňóny a opražíme
ich...
Jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke
Varí: Branislav Križan,
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
Hubové hašé
Očistené a pokrájané huby dusíme na masle s rascou domäkka. Žemle pokrájame na plátky, zalejeme...
Hubové halušky s vajcami
V slanej vode uvarené fliačky dobre prepláchneme studenou vodou a necháme odtiecť. Čerstvé huby opražíme na...
Sviečková na smotane
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií
Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela
Albrecht v Bratislave (recept pre...
Lievance s lekvárom a kyslou smotanou
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií
Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela
Albrecht v Bratislave (recept pre...
Vyprážané šampiňóny v šunkovom cestíčku
Šampiňóny rozkrájame na polovice, osolíme a namáčame do hustého cestíčka, ktoré pripravíme z rozšľahaných
vajec s...
Polievka z peniazovky s vločkami
Prebraté vločky vložíme do studenej vody alebo vývaru, postavíme na oheň a varíme asi 20 minút....
Hubová kyslá polievka
Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť. Keď je maslo roztopené pridáme pokrájané...
Zapekaný zubáč so syrovo-vínovou omáčkou
Zubáča osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán, anglickú zeleninu udusíme na masle, vložíme...
Tuniakové taštičky so špenátom
Špenát uvaríme, scedíme ho a prepasírujeme ho na pyré. Múku vmiešame do mlieka a za...
Zubáč zapečený s karfiolom a mliečnou omáčkou
Príprava mliečnej omáčky: múku a maslo zmiešame, pridáme aj malé množstvo horúceho mlieka a dobre rozmiešame....
Kapor plnený hríbmi
Očisteného a vypitvaného kapra umyjeme, vykrojíme chrbtovú kosť, pričom musíme dávať pozor, aby sme...
Stratená ryba
Do rajnice dáme mlieko, pridáme korenie, bobkové listy a na štvrtiny pokrájanú cibuľu. Keď...
Sekaná z rybieho filé
Vykostené filé pomelieme na mäsovom mlynčeku, osolíme, okoreníme, pridáme vajcia, rozotrený cesnak a...
Grilované jabĺčko v trdelníku
Jablká umyjeme a vydlabeme ich stred tak, aby sa dali naplniť. V miske zmiešame hnedý...
Zemiakové langoše
Z droždia, vlažného mlieka
a cukru urobíme kvások. Do
stredu múky dáme zemiaky,
trocha soli a 100...
Koláč „töki pompos“
Mlieko zohrejeme a rozpustíme
cukor, rozmrvíme droždie
a zamiešame. Vlejeme do
múky, pridáme soľ a vymiesime
tuhšie cesto....
Pudingovo– smotanový koláč
Vajcia vymiešame s cukrom
a vanilkou, pridáme olej
a premiešame, pridáme vodu
a opäť premiešame. Potom do
zmesi...
Kakaové koláčiky – „čige“
Z mlieka, droždia a štipky
cukru pripravíme kvások,
ktorý pridáme do múky. Primiešame
vajcia, olej, ...
Maďarská bábovka „töki kuglóf“
Droždie necháme vykysnúť
v 50 ml mlieka s 2 kockami
cukru. Zvyšok cukru
necháme rozpustiť vo
zvyšnom mlieku.
Vanilkovo– čokoládový zákusok
Bielky vyšľaháme, pridáme cukor a nakoniec do tuhého
snehu pridáme žĺtky, múku
a citrónovú kôru.
Šomló halušky
Halušky: do roztopeného
masla pridáme práškový
cukor a vymiešame ho.
Potom pridáme múku, prášok
do pečiva, vajíčka a...
Palacinky s višňovou omáčkou
Z mlieka, vajec, soli a múky
ručným šľahačom vypracujeme
riedke cesto a necháme
ho aspoň 20 minút stáť....
Kapustové závitky
Z kapusty vyrežeme hlúb
a hlávku necháme variť
5 – 6 minút v osolenej vode.
8 listov oddelíme, ...
Zemiakové placky na maďarský spôs
Deň vopred uvarené zemiaky
olúpeme, nastrúhame do
misky a pridáme prelisovaný
cesnak.
Zapečené makaróny s fazuľou
Makaróny uvaríme v mierne
osolenej vode a scedíme ich.
Fazuľu namočíme na 12 hodín
do studenej vody, vodu...
Tagliatelle s hubovou omáčkou
Cestoviny uvaríme vo väčšom
množstve osolenej vody
s kl oleja, scedíme a necháme
na site odkvapkať.
Zapekané špenátové cestoviny so syrom
Špenát rozpustíme spolu
s mliekom a maslom, prichutíme
soľou a korením a keď
začne vrieť, za stáleho miešania
ho...
Rezancovo–mäsové placky
Rezance uvaríme v osolenej
vode podľa návodu a scedíme.
Varené údené mäso pokrájame
na malé kocky. Rozšľahané
vajcia, ...
Zapekané cestoviny plnené mäsom
Mušle uvaríme podľa
návodu, scedíme, pokvapkáme
olejom a odložíme
na teplé miesto. Mäso umyjeme,
osušíme a nakrájame
na...
Cestovinový šalát s brokolicou
Brokolicu rozoberieme na
ružičky a uvaríme do polomäkka
v osolenej vode. Scedíme
a necháme vychladnúť.
Cestoviny so šunkou a brandy
Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú šunku a údené mäso, opražíme, pridáme...
Cestoviny s hríbmi a kukuricou
Cestoviny uvaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali 2 kl oleja, aby sa nám...
Farfalle s kuracím mäsom a so šampiňónmi
Na cibuľke opražíme trochu osolené kuracie prsia nakrájané na malé kúsky. Pridáme šampiňóny a opražíme ich...
Jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke
Varí: Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
Hubové hašé
Očistené a pokrájané huby dusíme na masle s rascou domäkka. Žemle pokrájame na plátky, zalejeme...
Hubové halušky s vajcami
V slanej vode uvarené fliačky dobre prepláchneme studenou vodou a necháme odtiecť. Čerstvé huby opražíme na...
Sviečková na smotane
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre...
Lievance s lekvárom a kyslou smotanou
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre...
Vyprážané šampiňóny v šunkovom cestíčku
Šampiňóny rozkrájame na polovice, osolíme a namáčame do hustého cestíčka, ktoré pripravíme z rozšľahaných vajec s...
Polievka z peniazovky s vločkami
Prebraté vločky vložíme do studenej vody alebo vývaru, postavíme na oheň a varíme asi 20 minút....
Hubová kyslá polievka
Do stredne veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho roztopiť. Keď je maslo roztopené pridáme pokrájané...
Zapekaný zubáč so syrovo-vínovou omáčkou
Zubáča osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán, anglickú zeleninu udusíme na masle, vložíme...
Tuniakové taštičky so špenátom
Špenát uvaríme, scedíme ho a prepasírujeme ho na pyré. Múku vmiešame do mlieka a za...
Zubáč zapečený s karfiolom a mliečnou omáčkou
Príprava mliečnej omáčky: múku a maslo zmiešame, pridáme aj malé množstvo horúceho mlieka a dobre rozmiešame....
Kapor plnený hríbmi
Očisteného a vypitvaného kapra umyjeme, vykrojíme chrbtovú kosť, pričom musíme dávať pozor, aby sme...
Stratená ryba
Do rajnice dáme mlieko, pridáme korenie, bobkové listy a na štvrtiny pokrájanú cibuľu. Keď...
Sekaná z rybieho filé
Vykostené filé pomelieme na mäsovom mlynčeku, osolíme, okoreníme, pridáme vajcia, rozotrený cesnak a...
Grilované jabĺčko v trdelníku
Jablká umyjeme a vydlabeme ich stred tak, aby sa dali naplniť. V miske zmiešame hnedý...
Zemiakové langoše
Z droždia, vlažného mlieka a cukru urobíme kvások. Do stredu múky dáme zemiaky, trocha soli a 100...
Koláč „töki pompos“
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto....
Pudingovo– smotanový koláč
Vajcia vymiešame s cukrom a vanilkou, pridáme olej a premiešame, pridáme vodu a opäť premiešame. Potom do zmesi...
Kakaové koláčiky – „čige“
Z mlieka, droždia a štipky cukru pripravíme kvások, ktorý pridáme do múky. Primiešame vajcia, olej, ...
Maďarská bábovka „töki kuglóf“
Droždie necháme vykysnúť v 50 ml mlieka s 2 kockami cukru. Zvyšok cukru necháme rozpustiť vo zvyšnom mlieku.
Vanilkovo– čokoládový zákusok
Bielky vyšľaháme, pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu pridáme žĺtky, múku a citrónovú kôru.
Šomló halušky
Halušky: do roztopeného masla pridáme práškový cukor a vymiešame ho. Potom pridáme múku, prášok do pečiva, vajíčka a...
Palacinky s višňovou omáčkou
Z mlieka, vajec, soli a múky ručným šľahačom vypracujeme riedke cesto a necháme ho aspoň 20 minút stáť....
Kapustové závitky
Z kapusty vyrežeme hlúb a hlávku necháme variť 5 – 6 minút v osolenej vode. 8 listov oddelíme, ...
Zemiakové placky na maďarský spôs
Deň vopred uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame do misky a pridáme prelisovaný cesnak.
Zapečené makaróny s fazuľou
Makaróny uvaríme v mierne osolenej vode a scedíme ich. Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody, vodu...
Tagliatelle s hubovou omáčkou
Cestoviny uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody s kl oleja, scedíme a necháme na site odkvapkať.
Zapekané špenátové cestoviny so syrom
Špenát rozpustíme spolu s mliekom a maslom, prichutíme soľou a korením a keď začne vrieť, za stáleho miešania ho...
Rezancovo–mäsové placky
Rezance uvaríme v osolenej vode podľa návodu a scedíme. Varené údené mäso pokrájame na malé kocky. Rozšľahané vajcia, ...
Zapekané cestoviny plnené mäsom
Mušle uvaríme podľa návodu, scedíme, pokvapkáme olejom a odložíme na teplé miesto. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na...
Cestovinový šalát s brokolicou
Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Scedíme a necháme vychladnúť.