Zuccotto - exkluzívna šľahačková bomba (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

"Malá tekvica", florentský krémový zákusok je veľmi chutný dezert pochádzajúci z Talianska. Túto moju verziu asi nenájdete v žiadnej kuchárskej knihe, pretože vznikla v mojej kuchyni spojením niekoľkých receptov. Toto je výsledok niekoľkých skúšok, až kým som ho nedotiahla priam k dokonalej chuti(podľa mňa). Vyskúšajte, verím, že aj vám bude chutiť tak ako nám.

10-12
porcií
90 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Menší plech na pečenie a tortovú formu s priemerom 22cm si vyložíme papierom na pečenie.Rúru zapneme na 180stC. Vajcia so soľou a cukrom šľaháme el. šľahačom do hustej peny. Metličkou zľahka zapracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva a škrób. múčku. Vylejeme na pripravený plech a do tortovej formy. Pečieme 10-15 minút. Po miernom vyhladnutí stiahneme papier a po úplnom vychladnutí piškótový plát pokrájame na trojuholníky.
  2. Misu s priemerom 22cm vyložíme potravinárskou fóliou a piškótovými trojuholníkmi. Menšími kúskami vyplníme prípadné medzery a pokvapkáme 2 PL likéru.
  3. Pripravíme si pĺnku: vo vodnom kúpeli rozpustíme varovú čokoládu, primiešame 2 PL likéru, kávu a necháme mierne vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s cukrom, prišľaháme pripravenú čokoládu. 100 ml šľahačkovej smotany vyšľaháme do tuha a zľahka primiešame k maslovo-čokoládovej zmesi(tmavý krém). 300ml šľahačkovej smotany vyšľaháme a zľahka primiešame horkú čokoládu postrúhanú na hrubšom strúhadle(svetlý krém).
  4. Trojuholníky v mise natrieme krémom zo šľahačky s postrúhanou čokoládou(svetlý krém).
  5. Vlejeme krém z roztopenej čokolády(tmavý krém).
  6. Doplníme svetlým krémom.
  7. Prikryjeme upečeným tortovým korpusom. Misu zakryjeme a aspoň na 4 hodiny uložíme do chladničky.
  8. Medzitým vysypeme mandľové lupienky do pekáča a dáme pod gril asi na 5 minút. Občas premiešame. Necháme vychladnúť. 200ml šľahačkovej smotany vyšľaháme do tuha s práškovým cukrom a kávou.
  9. Dezert vyklopíme na podnos a odstránime fóliu.
  10. Vrch potrieme pripravenou šľahačkou a posypeme opraženými mandľami.
  11. Čokoládová mašľa a stužka: Do marcipánu vmiesime preosiate kakao a vyvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 20 x 11cm. Rozkrájame na 8 rovnako širokých pásov. 5 pásov použijeme na stužky a ich konce šikmo zrežeme. Z ostatných pásov poskladáme mašľu a dáme ju do stredu.