Žralok s bylinkovým maslom fotorecept

evusik - fotkaevusik, 5. mája 2013
Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept)
Foto: evusik

Ryby máme radi, čím jednoduchšie pripravené tým lepšie :-)

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

Marináda:
Bylinkové maslo:




Postup

  1. 1

    Žraloka necháme rozmraziť a pripravíme si marinádu

    Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zmiešame 1dl oleja a šťavu z jedného citróna, pridáme soľ, mleté čierne korenie a natrhané čerstvé bylinky

    Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    marinádu nalejeme na žraloka a necháme marinovať asi tak dve hodinky

    Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    bylinkové maslo si pripravíme vymiešaním zmäknutého masla spolu s nasekanými bylinkami. Ja som použila pažitku a petrželku, trošku soli a mletého čierneho korenia

    Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    bylinkové maslo vyformujeme do valčeka, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť

    Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    namarinovaného žraloka preložíme do zapekacej misky, pridáme trochu masla a dáme piecť na 250°C asi na 10 minút.

    Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podávame s hranolkami, s kolieskami opečeného citrónu a bylinkovým maslom

    Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    žralok má veľmi chutné, jemné mäso, bez drobných kostí... len pozor, pri príliš dlhej tepelnej úprave zostane gumovitý

    Žralok s bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

cesminaz
Ja som raz v restauracii jedla zraloka,tiez takto niako bylinkovou omackou a varenymi zemiakmi...mne nechutil,mäso bolo velmi tuhe aj suchsie,asi preto ,ze zralok nema "sadlo":-))) len same svaly...a ani chut zralocieho mäsa nebola bohvie aka.Ale pravdaze @evusik nic proti tvojmu receptu nemam :-) sikovna praca
zuzkabluzka
fiiiha, pekne ;) toto vyskusam, hoci moj muz, zvyknuty len na olivovy olej, maslo moc nemusi, verim, ze v takejto podobe nebude namietat. Dufam, ze zajtra rybaci predavaci, co mi kazde rano hulakaju pod oknami, budu mat aspon mecuna, vdaka za recept :)
kimlo
Mám kamaráta rybára, musím mu povedať že na Dubníku sa už aj žraloky chytajú... :-)
evusik
@cesminaz nie som odborník na žralokov, ale už som ho párkrát jedla a viem, že všetko závisí od prípravy, takže toho žraloka čo si mala v reštaurácii pokazil kuchár... žralok sa nesmie pripravovať dlho potom zostane gumový... ale možno ešte raz skúsiš a budeš mať väčšie šťastie :-)
@zuzkabluzka ten rybací trh ti závidím :-)
@kimlo nechytajú, ale v nedeľu sú preteky možno vylovia nejakú veľrybu :-)
nonna
Krásne a vynikajúce a lákavé, hneď by som si dala....Chválim a ukladám do KK!
evanaaa
Pekne to vypadá na obrázku a iste je chutne pripravený, nie ako môj. Raz som ho robila ale jeho chuť ma nejak nezlákala, povedala som si, že už nikdy viac. Omnoho lepšie mi chutilo veľrybie mäso, nebolo ani cítiť ako ryba, skôr pripomínalo hovädzie a dali sa z neho robiť dobré steaky.
evusik
@evanaaa tak tú veľrybu by som rada ochutnala aj ja.... ja si myslím, že problém je v tom, že my nemáme skúsenosti s prípravou morských rýb, nežijeme pri mori a morské ryby pripravujeme väčšinou len mrazené a to už nie je celkom ono.... ja napríklad mám rada vyprážaného kapra na druhý deň, studeného len tak s chlebom.... ale väčšina morských rýb (také, ktoré som ja pripravovala) sa studené už nedali jesť... aj s tohoto žraloka nám ostali také malé dva kúsky a prihriate na večeru boli ako guma...
evanaaa
@evusik , vystihla si to, ozaj boli ako guma.....a z rýba mám tuším najradšej toho vyprážaného kapra, ale aj toho len na Vianoce, so šalátom.
margita27
ja som ho na Vianoce vyprážala ako rezeň a bol výborný aj studený
margita27
ja som ho na Vianoce vyprážala ako rezeň a bol výborný aj studený
altyn
Ahoj @evusik ! Opäť obed podľa teba a opäť nesklamal. To mäso bolo božské, jediné čo my nechutilo bol ten opečený citrón, ale to je zanedbateľné. K tomu pohár šampanského a nedeľný obed bol dokonalý! Ďakujem za skvelý recept! :-)))
altyn
P.S.: Dúfam že dievčatá adminky čoskoro vložia moje foto... :-)))
altyn
Dievčatá ďakujem veľmi pekne!!! :-)))
tiginko
teda odhliadnuc od toho, že už pôvodný recept je parádny, musím pochváliť aj teba @altyn , na takýto luxusný obed by som sa veru dala pozvať. Inak my máme tiež také šampusové poháre - ručne robené z Lednických Rovní. Prosím ťa a čo je to v tej nádobe na oranžovom podstavci? Nech kukám ako kukám, neviem na to prísť...
1x evusik
altyn
@tiginko ďakujem za pochvalu :-))) Obed bol fantastický hlavne vďaka @evusik ! Som rád že si ma tiež informovala o tých pohároch, zohnal som ich v záložni a poznal som že sú ručne robené, no nevedel som odkiaľ sú. No a ten oranžový podstavec je miska pod kvetináč a na nej je, neuveríš, stolový bio kozub. :-)))
radox1
to maso zraloka som raz kupil a uz nikdy.suche,chutovo nevyrazne,vodove.
altyn
@radox1aj ja som ho už raz robil;no z inej časti a tiež to nebolo nič moc. Ale táto časť (s kosťou uprostred) a v tejto úprave podľa @evusik bola výborna!
radox1
je to mozne,a to som ho robil na masle z kazdej strany 1-2 minuty.uz kupujem zasadne iba cerstve ryby,napr.takemu pstruhovi staci iba sol.nerad prerazam chut masa prisadami.
evusik
@altyn urobil si mi veľkú radosť... že si uvaril a že si mi pridal krásnu fotku :) som rada, že chutilo... prajem ti všetko dobré...
evusik
@radox1 ja ryby robím často a rada, väčšinou robím naše ryby, keď robím pstruha viem, že nič nepokazím... ja žraloka zas tak často nerobím ale mne sa zdá, že toto mäso je veľmi nevýrazné, preto som pridala trochu byliniek... gumové mäso je pri prehnanej tepelnej úprave, mne sa osvedčilo robiť takéto ryby na pare...
radost
@altyn
už roky sa rozhodujeme-či kúpiť-či nekúpiť biokozub..tiež menší,stolový..
doporučuješ..?a prečo..??
dakujem
altyn
@evusik ďakujem za prianie a aj tebe všetko dobré...
Vieš, ja som veľmi rád že skúšaš také nezvyčajné recepty lebo inak by som nevedel čo s tým. Prezeral som ich veľa, no všetky sú prekombinované a ako vraví @radox1 , aj ja nerád prerážam chuť mäsa. Ale tento rcp. nieje taký. Som niekedy taký zbrklý, zbadám niečo čo som nejedol a tak to kúpim a až potom premýšľam ako to upraviť.A zatiaľ som vždy našiel vyhovujúci rcp. u teba. Tak len skúšaj a pridávaj... :-)))
evusik
@radox1 prečo tá irónia? ak sa ti niečo nepáči povedz to rovno... ja sa rada porozprávam aj priučím niečo nové...
radox1
evusik,vobec si ma nepochopila,ziadna ironia.sama si napisala ze to maso je nevyrazne a to som napisal aj ja,preto som napisal ze znesie vias prisad ako ine ryby.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia