Žĺtkovo - čokoládové rezy v oblátke (fotorecept)
Autor receptu: jankulka
Tento recept som dostala od priateľky pred asi 10 rokmi. Odvtedy patrí medzi naše
najobľúbenejšie zákusky, ktoré robím pri slávnostných príležitostiach. Je cenovo drahší, ale
stojí za to.
Postup
- Upečieme cesto: Vyšľaháme sneh z bielkov, zašľaháme cukor, pridáme mleté orechy premiešané so strúhanou čokoládou a pridáme múku s práškom do pečiva.
- Cesto upečieme na papieri na pečenie pri teplote 19O asi 20 -25 min. Rozmer môjho plechu bol 36 x 26 cm.
- Plnku pripravíme nad parou: Do vhodnej nádoby si dáme žĺtky, práškový cukor a vanilkový cukor.
- Do hrnca, ktorý je trocha väčší ako nádoba so žĺtkami dáme variť vodu a prikryjeme nádobou (u mňa starší hrniec) so žĺtkami.
- Nad parou šľaháme do zhustnutia - konzistencia tuhnúcej šľahačky.
- Po vychladnutí žĺtkovú masu vmiešame do vymiešaného masla. 1 maslo = 250 g. V pôvodnom recepte bolo 1,5 - 2. Vyskúšala som aj z 2 (500g), ale to bolo na mňa už príliš mastné :) Inak niektoré moje priateľky používajú rastlinné tuky a tiež to nie je zlé. Ja však robím plnky výhradne z masla.
- Na vychladnuté cesto navrstvíme polovicu plnky, prikryjeme oblátkami, pomocou druhého plechu otočíme, navrstvíme druhú časť plnky, prikryjeme oblátkami a je hotovo :)
- Zákusok zaťažiť a dať do chladu. Krájať na druhý deň.
DOBRÚ CHUŤ!