Žĺtkovo - čokoládové rezy v oblátke (fotorecept)

Autor receptu: jankulka

Tento recept som dostala od priateľky pred asi 10 rokmi. Odvtedy patrí medzi naše najobľúbenejšie zákusky, ktoré robím pri slávnostných príležitostiach. Je cenovo drahší, ale stojí za to.

25 minút
na 190 °C

Postup

  1. Upečieme cesto: Vyšľaháme sneh z bielkov, zašľaháme cukor, pridáme mleté orechy premiešané so strúhanou čokoládou a pridáme múku s práškom do pečiva.
  2. Cesto upečieme na papieri na pečenie pri teplote 19O asi 20 -25 min. Rozmer môjho plechu bol 36 x 26 cm.
  3. Plnku pripravíme nad parou: Do vhodnej nádoby si dáme žĺtky, práškový cukor a vanilkový cukor.
  4. Do hrnca, ktorý je trocha väčší ako nádoba so žĺtkami dáme variť vodu a prikryjeme nádobou (u mňa starší hrniec) so žĺtkami.
  5. Nad parou šľaháme do zhustnutia - konzistencia tuhnúcej šľahačky.
  6. Po vychladnutí žĺtkovú masu vmiešame do vymiešaného masla. 1 maslo = 250 g. V pôvodnom recepte bolo 1,5 - 2. Vyskúšala som aj z 2 (500g), ale to bolo na mňa už príliš mastné :) Inak niektoré moje priateľky používajú rastlinné tuky a tiež to nie je zlé. Ja však robím plnky výhradne z masla.
  7. Na vychladnuté cesto navrstvíme polovicu plnky, prikryjeme oblátkami, pomocou druhého plechu otočíme, navrstvíme druhú časť plnky, prikryjeme oblátkami a je hotovo :)
  8. Zákusok zaťažiť a dať do chladu. Krájať na druhý deň. DOBRÚ CHUŤ!