Žirafí krk (fotorecept)

Autor receptu: saakoo

Veľmi jednoduchý a kreatívny spôsob ako ozvláštniť každú obyčajnú roládu. Táto technika sa dá využiť naozaj všelijakými spôsobmi :)

10
porcií
45 minút
príprava
7 minút
na 200 °C

Postup

  1. Nachystáme si všetky suroviny, ktoré budeme potrebovať.
  2. Na internete si nájdeme obrázok, ktorý chceme použiť a vytlačíme si ho. Tí šikovnejší si samozrejme môžu predlohu nakresliť sami. Papier so vzorom si položíme na spodok plechu a naň umiestnime papier na pečenie. (ja som použila menší plech veľkosti 30x20cm kedže som roládu chcela zavinúť len raz a umiestniť do jej stredu čerstvý banán)
  3. Keď máme nachystané suroviny aj plech, pripravíme si cesto. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka zmiešame s cukrom a bielka vymixujeme do tuhého snehu. Všetko spolu zmiešame spolu s hladkou múkou. (je naozaj dobré použiť múku extra špeciál, po nej sa totiž cesto neláme!!!) Cesto by nemalo byť príliš riedke, aby sa nám na plechu neskôr priveľmi nerozlievalo. (je len na vás aké cesto si urobíte, hlavné je aby vaše cesto bolo hustejšie, je to veľmi dôležité keď budeme neskôr vytvárať na plechu vzory)
  4. Sáčok na dekorovanie si naplníme pripraveným bielym cestom. Na dekorovanie som použila koncovku s malou dierkou. Najjednoduchšie sa sáčok napĺňa, keď ho vložíte do vyššieho pohára a jednoducho ho naň akoby natiahnete. Sáčok drží na mieste, je v ňom dostatok miesta na plnku a vy máte obidve ruky voľné, takže nemusíte pri tom zašpiniť celú kuchyňu.
  5. Zoberieme si naplnený sáčok s bielym cestom a jednoducho obtiahneme vzory, ktoré nám na plechu presvitajú cez papier na pečenie. Teraz pochopíte prečo nesmie byť vaše cesto príliš riedke.
  6. Keď máme dokončený celý vzor vložíme plech aspoň na hodinu do mrazničky. Pokiaľ nemáte dostatočne veľkú mrazničku, alebo sa vám proste nechce čakať. Jednoducho vložíte plech do vyhriatej trúby na necelé dve minúty, len aby sa vám cesto trošku upieklo a zafixovalo v tomto tvare. (pred pečením nezabudneme z pod cesta vytiahnuť papier so vzorom, nechceme aby nám v trúbe zhorel)
  7. Kým sa nám prvá vrstva cesta mrazí alebo pečie, zoberieme zvyšok bieleho cesta a pridáme do neho kakao na varenie. Samozrejme je len na vás čo do cesta pridáte, čokoládu, orechy, potravinárske farbivo...
  8. Keď máme prvú vrstvu cesta dostatočne zamrznutú alebo upečenú. Jednoducho na ňu nalejeme zvyšok čokoládového cesta a dáme ho upiecť.
  9. Keď máme cesto upečené, vyklopíme si ho na dosku. Ak chcete aby vám cesto zostalo krásne "chlpaté" papier s ktorým sa cesto pieklo neodstránite hneď ale až na úplný koniec. Tým zabezpečíte, že pri stáčaní a stláčaní cesta pri zavíjaní rolády neporušíte jeho nadýchanú textúru tak ako sa to bohužiaľ stalo mne.
  10. Potom si cesto otočíme vzorom na dol a zatočíme ho do jemne navlhčenej utierky. (z oboch strán cesta je dobré mať papier na pečenie aby sa nám cesto na utierku nelepilo) Tento bod môžete aj vynechať a rovno na cesto naniesť plnku a až tak ho zatočiť, ale keď sa vám roláda sama zafixuje do skrúteného tvaru, je to potom jednoducho ľahšie.
  11. Kým nám cesto chladne v utierke, pripravíme si plnku. Je len na vás čím si roládu naplníte. Ja som si nad parou vyšľahala celé vajíčka, žĺtka, kryštálový cukor a vanilkový cukor. Do vychladnutej hustej masy som nakoniec pridala už len vyšľahané maslo. (keď masu šľaháte nad parou, masa vám musí zhustnúť a troška sa napeniť, je hotová keď vám na jej vrchu prestane zostávať taká žltá tekutina). Nakoniec si môžete do plnky pridať kakao, čokoládu, orechy, rum, kávu to je už len na vás. Základ je ale vždy rovnaký.
  12. Keď máme plnku hotovú a roládu vychladnutú, jednoducho si ju rozmotáme, naplníme plnkou a do stredu vložíme dva banány. Ja som na plnenie použila sáčok na dekorovanie s koncovkou, plnka sa mi nanášala jednoducho a hlavne rovnomerne.
  13. Nakoniec stačí už len roládu naspať zamotať, odkrojiť nesúmerné okraje, vložiť na chvíľu do chladničky aby nám plnka poriadne stuhla a je to.
  14. Pri tomto recepte šlo hlavne o to ukázať vám jednoduchý postup pri pečení alebo mrazení cesta. Už dávnejšie som našla takéto "maľované" rolády a vždy som chcela vedieť či to naozaj funguje. Držím vám palce pri pečení a prajem dobrú chuť :)
  15. Na internete sa dá nájsť naozaj veľké množstvo týchto rolád s rôznymi krásnymi vzormi pre inšpiráciu. Mne sa obrázky najľahšie hľadajú v Angličtine pod názvom "deco roll cake"