Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Pre mnohych istotne velmi nezvycajny desert,ale je naozaj vynikajuci ;-) ..odporucam vyskusat..

40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. ..nazbierame si cerstvu zihlavu a trocha ju oplachneme :-)
  2. ..pomelieme na mäsovom mlynceku a potom si odoberieme uz z pomletej zihlavy 3-4dcl.Ja som dala celkom plny tento 3decovy pohar -)
  3. ..do misky dame muku,ktoru najprv premiesame s PDP.Potom mlete orechy(ja som dala 100g vlazske a 100g lieskovce),2dcl krystalovy Cukor,vanilkovy cukor,stipku soli a citronovu koru z dvoch väcsich citronou.Vsetko takto nasucho premiesame lyzicou a dame zatial bokom..
  4. ..do druhej misky dame 4 cele vajicka a 1dcl krystaloveho cukru a cele to vyslahame do penista..
  5. ...za staleho slahania pridame najprv na 2x olej a potom na 2x mlieko..za kazdym dobre vyslahame. Na konci este chvilku cele slahame,aby sa nam to cele dobre pospajalo..
  6. ...potom sypeme do vyslahanej masy po troche nasu sypku zmes,ktoru sme si uz dopredu pripravili..Zakazdym dobre vyslahame,aby nikde neostali hrcky muky..
  7. ..a nakoniec este pridame nasu pomletu zihlavu a tiez mixerom dobre premiesame :-)
  8. ..vznikne nam takato masa, trocha nezvycajnej farby :-)
  9. ..cesto vylejeme na plech potreti olejom a posypany mukou.Moj plech mal vnutorny rozmer 32cm..Teraz ho vlozime piect do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 170°C na 40minut..
  10. ..tu je uz upeceny kolacik :-) vzdy ho pre istotu skontrolujte ihlou ci je uz prepeceny :-) Kolac nechame vychladnut..
  11. ..zatial kym kolac chladne,si spravime polevu.Vyzmykame stavu z 2 väcsich citronou a odvazime si 300g praskoveho cukru.. Polevu si spravime tak,ze za staleho slahania,pridavame Cukor po lyzici postupne do citronovej stavy..
  12. ..vznikne nam hustejsia biela hmota-tekutina..Vzdy zavysi aj od velkosti citrona,ze kolko cukru potrebuje.Nespravte ani priliz hustu polevu,ona sa musi dat na povrchu kolaca pekne rozotriet :-)
  13. ..hotovu polevu rozotrieme este na letny-trocha teply kolac.Preto na trocha teply,lebo poleva je hustejsia a takto ju ten este teply povrch trocha prihreje a bude sa dat pekne rovnomerne rozotriet :-) Kolac nechame aspon 1-2hodiny poriadne vychladnut,aby nam aj poleva dobre ztuhla :-)
  14. Potom uz len nakrajat a vychutnat si jeho vynikajucu chut ;-P V jeho chuti vynikaju orechy a citronova kora.No a zihlava da kolaciku celkom vynimocnu,zaujimavu,ale pritom vynikajucu chut! Kto nechce polevu,namiesto nej si moze vrch potriet aj niakym dzemom,alebo len posypat praskovym cukrom. Prajem prijemne maskrtenie ;-P