Žihľavová polievka - Супа от коприва fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 14. apríla 2014
Žihľavová polievka - Супа от коприва (fotorecept)
Foto: alex37

Polievka zo žihľavy je v bulharskej kuchyni top-jarná polievka. Vôňou pripomína vôňu jari. Okrem toho, že je zdravá a plná vitamínov, jej príprava je Zobraziť celý popisPolievka zo žihľavy je v bulharskej kuchyni top-jarná polievka. Vôňou pripomína vôňu jari. Okrem toho, že je zdravá a plná vitamínov, jej príprava je veľmi jednoduchá aj pre nováčika v kuchyni. Recept na žihľavovú polievku je súčasťou receptov každej bulharskej kuchárskej knihy

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-7 ks
3-4 ks
1/2 ks
1 ks
1 dcl




Postup

  1. 1

    nazbierame si vršky jarnej žihľavy, orežeme stonky, aby nám zostali lístočky, narežeme na menšie kusy, umyjeme, necháme spariť vo vriacej vode a scedíme.

    Žihľavová polievka - Супа от коприва (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do vriacej vody pridáme sparenú žihľavu, cesnak, sušené feferónky a mrkvu, dochutíme soľou a štipkou čierneho korenia.

    Žihľavová polievka - Супа от коприва (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na oleji speníme 1/2 póru /bielej časti/ a pridáme červenú papriku a pridáme k polievke. Potom pridáme asi 1dcl paradajkového pretlaku.

    Žihľavová polievka - Супа от коприва (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 15 minútach pridáme prepláchnutú ryžu /jednu hrsť/ a varíme polievku ešte cca 10 minút, kým sa ryža neuvarí.

    Žihľavová polievka - Супа от коприва (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mijaita
@alex37 polévka je jistě dobrá, ale ůvodní foto a ještě v čemsi modrém spíš budí hrůzu a odpor. Raději žádné než toto !
alex37
dúfam, že som nespôsobila emocionálny šok, predísť sa dá tým že NEOTVÁRAŤ!!! :-) :-)
mijaita
@alex37 už se stalo, bohuzel, ale proč s tím raději něco neuděláš? Nebo se ti ta fotka opravdu líbí?
marianne
@alex zloženie super.Aj s medvedím cesnakom by bola dobrá...čo povieš? Mám ho plnú misu,idem míňať...ešte sa chystám dnes na maslo od @mijaita.S tou diakritikou to nejde tak rýchlo...:-DD
gabriele
bulharske recepty mam velmi rada...podobnu bulharsku polievku na jar varim aj ja...je vyborna...pridavam do nej este - bud stavel alebo "lapad"...alebo oboje...alebo aj mangold ci spenat, ak prezimuje...takato kombinovana z viacerych zelin ma jemnejsiu chut...no a este pridavam jemne "omastidlo" :)...v par lyziciach plnotucneho jogurtu alebo kyslej smotany rozslaham vajicko a pred koncom varenia pridam do polievky...ochutim "džodženom" (metha spicata) a "magdanosom" (petrzlenova vnat)...na tanieri sa posype tvarohom...odporucam vyskusat...u nas to mame ako hlavny chod...sice taky postny, ale ked sa k tomu spravia slovenske zemiakove lokse, uplne to staci :)
dada1010
vyzerá zaujímavo, a obrázky nerieš, podstatný je recept, ukladám do KK
alex37
@marianne , určite fajn s medvedím cesnakom :-)
@gabriele , všetko čo píšeš, presne zapadá :-) aj džodžan je tam OK, a môj muž ju jedol s nadrobeným balkánskym syrom, nejak mi to vypadlo :-), varil ju vlastne on, takže podľa jeho chutí :-)
@dada , ďakujem, neriešim, niekedy sa podarí lepšie foto, niekedy horšie..:-) niekedy vôbec, no čo už :-)
elysa
tak túto polievku by som rada ochutnala...
klaura
keďže som veľmi zvedavá ako chutí, budem si ju musieť uvariť ... :)
1x eleni
alex37
@frezia , dakujem si mila :-)
@elysa , zostáva teda uvariť :-)
@klaura , aj ja som mala zmiesane pocity ked sa u nas varila prvy krat, ale naozaj ta chut je vyborna. Pridaním fety tiež nema chybu. :-) odvahu :-)
eviana
@alex37 , tak toto som fakt ešte nejedla a Ty ma dokážeš ukecať na všetko... ja to veru budem musiet vyskúšať, som zvedavá na tú chuť, bo suroviny zaujímavé idú do nej :) 5*
havino
ach dievča moje, si ma vrátila 25 rokov späť, tendencia makrobiotiky, dôvod, zdravotné problémy a veru, že žihľava bola u nás na jedálnom lístku, ja si už chuť predstaviť neviem, ale viem, že polievočka plná zdravia a zdraviu prospešná, foto neriešim pokiaľ si neprečítam suroviny, zaslúžené hviezdy
alex37
@eviana , @havino , moje milé, pomaly budeme v štádiu, že možno ani variť nebudeme musieť, pôjdeme sa rovno napásť a basta, a najzdravšia verzia je aj tak bez tepelnej úpravy :-)
zinnajdha
najvrchovatejšie vŕšky žihľavy sme už vyjedli, tak teraz z listov treba urobiť polievku. Robím je podobne, len bez červenej papriky a pridávam k cibuľke veľmi málo múky... niekedy robím zo srvátky a vtedy pridám pred dovarením aj trocha tvarohu. Skúste, je to výborné.
marikafil
že by som tú žihľavu, čo mi rastie v záhrade, prestala pokladať za nevítanú burinu??? a nebude ani reuma v prstoch, keď ju budem trhať... no čo, dám vedieť, ako chutila, len čo ju uvarím.
mariamka
obdivujem vas zienky, ktore ste tu zihlavu "skrotili" :) ja som si zatial trufla len na sirup a pripadne caj, ale jej vonu milujem a sparena vonia ako mlade husatka :) @alex37 musi byt dobra, same fajne veci, vyfasujem azbestove rukavice a idem na to :)
motyka
zaujímavý recept. Zatiaľ som robila iba žihľavový prívarok. Určite vyskúšam. Chuťovo musí byť fajn.
alena45
ja mám veľmi rada varenie priamo zo záhrady a na jar, keď ešte nie je zelenina, takáto polievka poteší. Žihľavy mám veľa a nechávam ju, pretože si ju suším a čaj.
@gabriele , Tvoj recept je dosť odlišný, mohla by si ho pridať tiež.
alex37
dievčatá, tá polievka je naozaj výborná, už sa teším na čerstvú žihľavu, na jar bude určite :D. Ďakujem Vám všetkým za komentáre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia