Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Vybrala som na nedeľu jeden zo svojich osvedčených receptov židovskej kuchyne,
morčacie stehno husto našpikované cesnakom, potreté dijonskou horčicou, okorenené
majoránkou a čiernym korením, čím sa mäsko výborne ochutí a pomalým pečením v
husacej masti mäsíčko je šťavnaté, mäkkučké, priam sa rozplýva na jazyku,
oddeľuje sa samo od kosti, pričom kožička je krásne vypečená pekne do chrumkava.
2 porcie |
180 minút príprava |
50/110 minút na 250/200 °C |
Postup
- Morčacie stehno som umyla, osušila, pomocou ostrého noža som začala špikovať klinkami cesnaku,...
- ...kým nebolo celé stehno husto našpikované cesnakom,...
- ...osolila som ho, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...
- ...hojne som ho potrela dijonskou horčicou, ktorá mu dodá ľahkú pikantnú chuť,...
- ...do pekáčika som dala husaciu masť, dobre som ju rozpálila,...
- ...vložila som piecť pripravené morčacie stehno,...
- ..sprudka som ho opiekla z jednej...
- ...i z druhej strany asi 5 minút z každej strany...
- ...posypala majoránkou, podliala horúcou vodou,...
- ...prikryté pokrievkou som piekla morčacie stehno z jednej strany 25 minút pri teplote 250 stupňov C,...
- ...stehno som otočila a piekla som ho prikryté pri tejto teplote ešte 25 minút,...
- ...znížila som teplotu na 200 stupňov C a piekla som stále zakryté ešte 110 minút, v polovici tejto doby som stehno otočila, piekla som ho za občasného prelievania výpekom do mäkka, až sa mäsko začalo oddeľovať od kosti,...
- ...do výpeku som vložila očistené umyté pokrájané nové zemiaky...
- ...a upiekla do mäkka, na povrchu boli chrumkavé a vo vnútri šťavnaté a zamatové.
- Upečené morčacie stehno som podávala s novými zemiakmi pečenými v husacej masti,...
- ...týmto pomalým spôsobom upečené morčacie stehno má na povrchu krásne vypečenú chrumkavú kožičku, pod ňou šťavnaté mäkkučké mäsíčko, ktoré sa oddeľuje od kosti, priam sa rozplýva v puse. je ochutené koreninami a ľahko pikantné po dijonskej horčici a voňavé po cesnaku, ide o veľmi chutnú, jednoduchú a pohodlnú prípravu, stehno bolo dosť veľké, bohate postačilo pre nás dvoch doma.