Zemplínske holúbky (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Tento recept sa využíva aj na svadbách,je tradičným jedlom zemplína,ale v rôznych obmenách ho poznáme asi v každom kúte Slovenska.Recept tu už bol uvedený a chcela som ho uviesť so zmenou-v pekáči dusený v rúre,ale zasa je teplo..........

60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso z pliecka pomelieme.Cibuľu spražíme na oleji,na koniec pridáme trocha červenej papriky a dáme vychladnúť.
  2. Ryžu premyjeme a hodíme na 5 min.do vriacej vody,precedíme,necháme vychladiť.Potom mäso a ryžu zmiešame s cibuľkou,pridáme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku,soľ,vajce,MČK a 1 malý paradajkový pretlak. Touto zmesou budeme plniť kapustné listy.
  3. Medzitým sme z hlávky kapusty odstránili hlúbik a dali povariť do vody asi na 15 min.,aby sme postupne oddelili jednotlivé listy.Hrubšiu časť listu odrežeme a pripravíme si listy na plnenie približne rovnakej veľkosti. Z listu urobíme lievik,plníme a zatlačíme,aby sa pri varení neotvoril.
  4. Dno hrnca vyložíme zvyšnou kapustou,aby sa holúbky nepripálili a na kapustu ukladáme lieviky do kruhu až celé dno vyplníme.Ukladáme aj 2-3 vrstvy na seba,podľa množstva plnených listov.Zalejeme vodou,kde pridáme 1 malý pretlak,trocha soli a varíme na miernom ohni asi hodinu.