Žemľovka
Žemľovka

Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. júna 2019
Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept)
Foto: sracz

Týmto mojim variantom žemľovky, splácam svoj obrovský dlh Jirkovi „Ižimu“ Ing. Planičkovi, kamarátovi z najvernejších i najdávnejších. Predreli sme mierou i rukou spoločnou nielen Zobraziť celý popisTýmto mojim variantom žemľovky, splácam svoj obrovský dlh Jirkovi „Ižimu“ Ing. Planičkovi, kamarátovi z najvernejších i najdávnejších. Predreli sme mierou i rukou spoločnou nielen nástupné „sapérske gate“ v bratislavských Kutuzovkách, ale aj tie najslávnejšie na Fakulte strojného inžinierstva brnenskej Akadémie. On žemľovku premenoval z originálu „zemlbába“ po svojom, s typickým moravským humorom, na „houskovou stařenu“. Ja som mu ju obliekol do slávnostnej „uniformy“ s mandľani a Gala jablkami.

10÷12
porcií
33 minút
príprava
24÷33/5÷7 minút
na 190 °C

Suroviny

800-1 000 g („sourdough”)
2-3 PL mleté (na plech)
Namáčadlo:
500-600 ml (vlažné)
2-3 PL
75-100 g (rozpustené)
3-4 ks
96 g
2÷3 PL strúhaná
štipka g
Jablková plnka:
500-600 g
2-3 ks strúhané a vyžmýkané
2-3 KL
6-7 PL hrubo pokrájané
Tvarohová plnka:
453 g (cottage cheese)
24 g
2-3 KL strúhaná
3-4 ks
200 ml (namočené v rume)
2-3 ks pokrájaný
Snehová prikrývka:
6-8 ks
2-3 PL
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Sušené „cranberies” – brusnice, pre dobrú náladu namočené v rume, zožali úspech už v „causa-e” so štrúdľo-závinom a tak som ich neváhal použiť aj teraz do extra_žemľovky; vidíte ich v duritke na ľavej strane vstupného obr., tak ako všetky ostatné zložky pripravené na spracovateľský algoritmus receptu!

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jednorázový alumíniový pekáč (240x300 mm) som vystriekal olejovo-múkovou emulziou a vysypal pomletými mandľami (tentoraz som ich kúpil so 70 % zľavou, tak preto som nimi v rcp nešetril). V pomocnej mise som z uvedených ingrediencií dôkladne vyšľahal „namáčadlo”,

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v ktorom som obojstranne dlhšie „okúpal” asi 12 mm hrubé krajce z francúzskej sourdough bagetky z kváskového cesta (pri použití vianočky, vynechal by som cukor, maslo i pudding) a ½ som pokladal na spodok pekáča, na ktorú som rozložil jablkovú zmes, usporenú zo štrúdle.

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Túto zmes som „nadstavil” vrstvou čerstvo postrúhaných a vyžmýkaných jabĺk, posypaných škoricovým cukrom a zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov a

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov.

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhú plnku som zostavil z krabičky cottage cheese (žiaľ o domácom tvarohu z našeho „Vihodu” môžeme iba snívať), čerstvo postrúhanej kúry z veľkého „domáceho” citróna, dvoch vrecúšok vanilínového cukru, sušených brusníc odkvapkaných z rumu a po spracovaní,

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vmiešaných vajíčkových žĺtkov, potom som zmes stierkou

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    rovnomerne rozložil jablkový základ.

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým, čo sa namáčali ďalšie krajce bagetky, som na tvaroh porozkladal kolieska banánov

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a všetko pozakrýval hornou vrstvou krajcov namočenej bagetky; dôkladne prikryté alumíniovou fóliou, nechal 24´- 33´ zapiecť na strednej časti elektrickej rúry vyhriatej na 190 ºC (375 ºF).

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tak a je dostatok času na prípravu posledného polotovaru, kedy som vyšľahal tuhý „sneh” z bielkov všetkých vajíčok, štipky soli a 2 kopcovitých PL práškového cukru, ktorý som rovnomerne

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    rovnomerne rozotrel na už upečený povrch žemľovky, posypal ho 2÷3 PL čokoládovej „ryže” a už bez fólie, nechal 5´÷7´ zapiecť

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na takúto peknú zlatistú farbu!

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    V reze žemľovka tiež nevyzerala zle, ale poučil som sa, že je ju po upečení načim nechať dôkladne vychladnúť, najlepšie cez noc uloženú v chladničke.

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Jednotlivé porcie som servíroval na už zhustnutom „prestieradle” z namáčadla, ktorého som pripravil akosi viac!

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

finczi
Žemľovka de Luxe ... hneď by som si dala. Doma si to nikto neprosí, nuž sa nechám aspoň pohľadom. Kamarát bude potešený : ) Ja by som si hneď kúsok dala - mňam.
felixa
Mňam,spravím ale určite bez babánu , ten tam mne akosi nepasuje. Radšej pridám jednu hrušku. Inak mám moc rada tvoje recepty,ďakujem za ne.
klukodvody
Pěkně jsi tu starou paní vyšperkoval. Asi by Tě nejvíc chválilo to moje nejlepší druhé já. Moc zdravíme a užívejte léto s dobrotami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia