Žemľovka
Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Týmto mojim variantom žemľovky, splácam svoj obrovský dlh Jirkovi „Ižimu“ Ing.
Planičkovi, kamarátovi z najvernejších i najdávnejších.
Predreli sme mierou i rukou spoločnou nielen nástupné „sapérske gate“ v bratislavských
Kutuzovkách, ale aj tie najslávnejšie na
Fakulte strojného inžinierstva brnenskej Akadémie. On žemľovku premenoval z
originálu „zemlbába“ po svojom, s typickým
moravským humorom, na „houskovou stařenu“. Ja som mu ju obliekol do slávnostnej
„uniformy“ s mandľani a Gala jablkami.
10÷12 porcií |
33 minút príprava |
24÷33/5÷7 minút na 190 °C |
Postup
- Sušené „cranberies” – brusnice, pre dobrú náladu namočené v rume, zožali úspech už v „causa-e” so štrúdľo-závinom a tak som ich neváhal použiť aj teraz do extra_žemľovky; vidíte ich v duritke na ľavej strane vstupného obr., tak ako všetky ostatné zložky pripravené na spracovateľský algoritmus receptu!
- Jednorázový alumíniový pekáč (240x300 mm) som vystriekal olejovo-múkovou emulziou a vysypal pomletými mandľami (tentoraz som ich kúpil so 70 % zľavou, tak preto som nimi v rcp nešetril). V pomocnej mise som z uvedených ingrediencií dôkladne vyšľahal „namáčadlo”,
- v ktorom som obojstranne dlhšie „okúpal” asi 12 mm hrubé krajce z francúzskej sourdough bagetky z kváskového cesta (pri použití vianočky, vynechal by som cukor, maslo i pudding) a ½ som pokladal na spodok pekáča, na ktorú som rozložil jablkovú zmes, usporenú zo štrúdle.
- Túto zmes som „nadstavil” vrstvou čerstvo postrúhaných a vyžmýkaných jabĺk, posypaných škoricovým cukrom a zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov a
- zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov.
- Druhú plnku som zostavil z krabičky cottage cheese (žiaľ o domácom tvarohu z našeho „Vihodu” môžeme iba snívať), čerstvo postrúhanej kúry z veľkého „domáceho” citróna, dvoch vrecúšok vanilínového cukru, sušených brusníc odkvapkaných z rumu a po spracovaní,
- vmiešaných vajíčkových žĺtkov, potom som zmes stierkou
- rovnomerne rozložil jablkový základ.
- Medzitým, čo sa namáčali ďalšie krajce bagetky, som na tvaroh porozkladal kolieska banánov
- a všetko pozakrýval hornou vrstvou krajcov namočenej bagetky; dôkladne prikryté alumíniovou fóliou, nechal 24´- 33´ zapiecť na strednej časti elektrickej rúry vyhriatej na 190 ºC (375 ºF).
- Tak a je dostatok času na prípravu posledného polotovaru, kedy som vyšľahal tuhý „sneh” z bielkov všetkých vajíčok, štipky soli a 2 kopcovitých PL práškového cukru, ktorý som rovnomerne
- rovnomerne rozotrel na už upečený povrch žemľovky, posypal ho 2÷3 PL čokoládovej „ryže” a už bez fólie, nechal 5´÷7´ zapiecť
- na takúto peknú zlatistú farbu!
- V reze žemľovka tiež nevyzerala zle, ale poučil som sa, že je ju po upečení načim nechať dôkladne vychladnúť, najlepšie cez noc uloženú v chladničke.
- Jednotlivé porcie som servíroval na už zhustnutom „prestieradle” z namáčadla, ktorého som pripravil akosi viac!