Žemľovka

Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Týmto mojim variantom žemľovky, splácam svoj obrovský dlh Jirkovi „Ižimu“ Ing. Planičkovi, kamarátovi z najvernejších i najdávnejších. Predreli sme mierou i rukou spoločnou nielen nástupné „sapérske gate“ v bratislavských Kutuzovkách, ale aj tie najslávnejšie na Fakulte strojného inžinierstva brnenskej Akadémie. On žemľovku premenoval z originálu „zemlbába“ po svojom, s typickým moravským humorom, na „houskovou stařenu“. Ja som mu ju obliekol do slávnostnej „uniformy“ s mandľani a Gala jablkami.

10÷12
porcií
33 minút
príprava
24÷33/5÷7 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušené „cranberies” – brusnice, pre dobrú náladu namočené v rume, zožali úspech už v „causa-e” so štrúdľo-závinom a tak som ich neváhal použiť aj teraz do extra_žemľovky; vidíte ich v duritke na ľavej strane vstupného obr., tak ako všetky ostatné zložky pripravené na spracovateľský algoritmus receptu!
  2. Jednorázový alumíniový pekáč (240x300 mm) som vystriekal olejovo-múkovou emulziou a vysypal pomletými mandľami (tentoraz som ich kúpil so 70 % zľavou, tak preto som nimi v rcp nešetril). V pomocnej mise som z uvedených ingrediencií dôkladne vyšľahal „namáčadlo”,
  3. v ktorom som obojstranne dlhšie „okúpal” asi 12 mm hrubé krajce z francúzskej sourdough bagetky z kváskového cesta (pri použití vianočky, vynechal by som cukor, maslo i pudding) a ½ som pokladal na spodok pekáča, na ktorú som rozložil jablkovú zmes, usporenú zo štrúdle.
  4. Túto zmes som „nadstavil” vrstvou čerstvo postrúhaných a vyžmýkaných jabĺk, posypaných škoricovým cukrom a zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov a
  5. zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov.
  6. Druhú plnku som zostavil z krabičky cottage cheese (žiaľ o domácom tvarohu z našeho „Vihodu” môžeme iba snívať), čerstvo postrúhanej kúry z veľkého „domáceho” citróna, dvoch vrecúšok vanilínového cukru, sušených brusníc odkvapkaných z rumu a po spracovaní,
  7. vmiešaných vajíčkových žĺtkov, potom som zmes stierkou
  8. rovnomerne rozložil jablkový základ.
  9. Medzitým, čo sa namáčali ďalšie krajce bagetky, som na tvaroh porozkladal kolieska banánov
  10. a všetko pozakrýval hornou vrstvou krajcov namočenej bagetky; dôkladne prikryté alumíniovou fóliou, nechal 24´- 33´ zapiecť na strednej časti elektrickej rúry vyhriatej na 190 ºC (375 ºF).
  11. Tak a je dostatok času na prípravu posledného polotovaru, kedy som vyšľahal tuhý „sneh” z bielkov všetkých vajíčok, štipky soli a 2 kopcovitých PL práškového cukru, ktorý som rovnomerne
  12. rovnomerne rozotrel na už upečený povrch žemľovky, posypal ho 2÷3 PL čokoládovej „ryže” a už bez fólie, nechal 5´÷7´ zapiecť
  13. na takúto peknú zlatistú farbu!
  14. V reze žemľovka tiež nevyzerala zle, ale poučil som sa, že je ju po upečení načim nechať dôkladne vychladnúť, najlepšie cez noc uloženú v chladničke.
  15. Jednotlivé porcie som servíroval na už zhustnutom „prestieradle” z namáčadla, ktorého som pripravil akosi viac!