Žemľová polievka

Autor receptu: mariana1982

Táto polievka je asi z roku 1900, už ani neviem kde som ju vyhrabala. Napriek zvláštnej a jednoduchej príprave, je výborna.

Postup

  1. Do vody dáme variť neošúpanú cibuľu a zelerovú vňať, varíme asi pol hodinu. Potom do toho pridáme mrkvu, kaleráb, zeler, všetko nakrájané na drobné kocky, pridáme aj bujón a soľ a uvaríme domäkka.
  2. Halušky: žemle nakrájame na kocky a opražíme na masle dočervena a pridáme do cestíčka z vajca, múky a vody. Lyžičkou vykrajujeme do vriacej polievky veľké halušky a ešte povaríme 5 min. Nakoniec na masle roztopíme ml. červ. papriku a nalejeme do polievky. Polievka sa zahustí ešte tým, že sa vypláchne miska od cestíčka, to je dôležité.