Žemličky majstrov sveta - Weltmeisterbrötchen (fotorecept)

Autor receptu: sedmoskaredka

V Nemecku veľmi obľúbené žemle, ktorých názov je dvojznačný. Sú to žemle Majstrov sveta vo futbale a tí čo ich jedia sa tiež určite stanú "majstrami sveta". Tradične sa pečú z droždia, ale keďže aj v Nemecku je dosť veľa "kváskovníkov", milovníkov zdravej výživy, nebolo ťažké nájsť recept na Weltmeisterbrötchen pečených s kváskom. Pôvodný recept bol dosť komplikovaný, aj so zapareným šrotom, čo sa mne nepáčilo a tak som skúsila upiecť jednoduchšiu verziu. S výsledkom som bola nadmieru spokojná.

8
porcií
20 minút
príprava
23 minút
na 250 °C

Postup

  1. Z chladničky vyberieme kvások a vezmeme z neho 40 g. Do tohto množstva prilejeme 50g teplej vody a dodáme 25g ražnej celozrnnej múky a 25g špaldovej múky. Pomiešame a necháme 3 hodiny stáť na teple. Keď už je kvások zobudený zo spánku,odoberiem z neho opäť 2PL do pohára do chladničky a k tomu čo ostalo pridám 100g špaldovej múky a cca 100g teplej vody. Takto som získala akési predcesto (v mojom prípade bola hnmotnosť predcesta 268g), ktoré nechám pracovať cez noc, cca 13 hodín. Dôležité je, aby predcesto prešlo fázou zväčšenia objemu a bolo opäť padnuté. Potom doňho dodám 10g cukru, zamiešam a nechám 20min stáť.
  2. Dodám zvýšnú múku a ostatné suroviny okrem semiačok a vločiek. Miesim ručným šľahačom 5 až 10 minút, cesto je pekne hladké, na dotyk mäkké, ale dosť husté aby netieklo.
  3. Nechám ho odstáť asi 20min, potom ho premiesim rukou. Vytvarujem bochník.
  4. Na dosku nasypeme tekvicové semiačka - mohli by byť slnečnicové, ale ja som ponechala svoje slnečnice v záhradke vtáčikom pre radosť:-). Cesto položíme na ne a navrch sypeme ostatné semiačka a vločky tak, aby nebolo vidno holé cesto.
  5. Rozvaľkávame ho do kruhu a stále navrch dosypávame ďaľšie semienka. Kruh má nakoniec priemer 25cm. Rozrežeme ho na 8 trojuholníčkov.
  6. Preložíme ich na plech s papierom na pečenie, plech zakryjeme igelitom alebo ho celý vložíme do sáčku a necháme kysnúť na teplom mieste cca 2a1/2hod.
  7. Po vykysnutí môžu ísť do horúcej trúby na 250°C, v ktorej bol od začiatku vyhrievania hrnček s vriacou vodou.
  8. Po 5 minútach stiahnem teplotu na 220°C a vyberiem hrnček s vodou. Žemličky pečiem celkovo 23min.
  9. Rozpísala som všetko úplne dopodrobna, pretože z vlastnej skúsenosti viem, že tí čo len začínajú piecť pečivo sa podrobnému návodu potešia a verím, že tým, čo sú už majstri sveta v pečení, to vadiť nebude :-)