Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. januára 2014
Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept)
Foto: sracz

… a roky letia! Je tomu už 30 rokov, čo mi vzácna a milá pani Danka, ctená manželka mojeho váženého školiteľa počas doktorantúry, Doc. Zobraziť celý popis… a roky letia! Je tomu už 30 rokov, čo mi vzácna a milá pani Danka, ctená manželka mojeho váženého školiteľa počas doktorantúry, Doc. Ing, Karla Marečka, CSc., v priebehu jednej „konzultácie“, napiekla čerstvé „domácí housky“! Rcp som si „stenograficky“ poznamenal a na počudovanie aj uložil. Pri varení „Silvestrovskej mačanky“ som ho „oprášil“, prepočítal na chlapsky zrozumiteľné miery a následne upiekol v tvare vločky, či hviezdy, v silikónových formách, darčekom to od štedrého milého Ježiška!

12÷16
porcií
12÷15 minút
príprava
33 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
1 ČL
150 ml
25÷30 g
štipka g
Cesto:
500÷600 g
1 čl
1 čl
15 g
150 ml
200 ml
Plus:
10 g
1 ks




Postup

  1. 1

    zostavu potrebných surovín a plast_foriem som „zvečnil“ na nasledujúcom obr. aj s hladkou múkou v objemovej miere (v 750 ml pohári na zaváranie) podľa pani Danky! … ale viete čo, pre názornosť Vám uvediem pôvodný rcp ako ho mám vo svojom receptári zaznamenaný ja: DOMÁCE ČERSTVÉ ŽEMLE (HOUSKY) à la Danka de Ostopovice u Brna: Ingrediencie: – a) kvások = 3 dkg čerstvého droždia; trošku vlažného mlieka a hladkej múky a nechať vykysnúť na teplom mieste. - b) cesto = 7,5 dcl hladkej (výberovej) múky; 7÷8 g soli; 15 g rozpusteného masla; vykysnutý kvások; vlažné mlieko – toľko, aby bolo cesto mäkké. Príprava: cesto rýchlo a dobre premiešať. Na pomúčenej kuchynskej doske (table) tvoriť malé žemličky (z uvedeného množstva ~ 6 ks); kladieme ich na maslom vymastený plech. Nechať dokysnúť, na teplom mieste, na dvojnásobok pôvodnej veľkosti. Po vykysnutí potrieť vaječným žĺtkom a upiecť, do chrumkava, v stredne rozohriatej rúre.

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do misky z varného porcelánu som nasypal KL kryštálového cukru – krupica, zalial 150 ml čerstvého mlieka a v „mikrovlnke“ zohrial tak, aby som mlieko bez problémov mohol premiešať ukazovákom; na povrch teplého mlieka som rozmrvil ½ kocky čerstvých kvasníc, prstami posypal štipkou hladkej múky a asi na 12´vložil do el. rúry vyhriatej na 38÷40 °C/100 °F

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do klasickej „kysky“ som preosial 500 g hladkej múky s KL soli a KL kryštálcukru – krupica, pridal 15 g rozpusteného masla a vykysnutý kvások

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ručne vymiesil nelepivé cesto, ktoré som podsypal aj posypal hladkou múkou, dôkladne uzatvoril vekom a kysku vložil do rúry, v ktorej „naštartoval“ aj kvások; zvyšok masla som odložil na vytretie foriem

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    za necelú hodinu cesto utešene narástlo

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    premiesil som ho na pomúčenej „table“

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rozrezal na ½

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    každú som rozložil do maslom vymastenej formy a nechal ešte 20´ v rúre dokysnúť

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potom som povrch cesta potrel čerstvým vajíčkovým žĺtkom (na budúce ho zriedim troškou vlažného mlieka) a elektrickú rúru som vyhrial na 180 °C/350 °F,

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    v ktorej som žemle_hviezdy_vločky počas 33´ nechal upiecť

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    15´ nechal vychladnúť na mriežke

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    rozrezal na 6 segmentov

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    jeden zjedol „za účelom kontroly chute a kvality pečenia“

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    druhý zvečnil ako prílohu k „vichodňarskej mačanke“ na ozdobnom „válovčeku“ z porcelánu,

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    alebo aj ako dekoráciu nad „Betlehémom“ pri Santa Claus_ovi či Dedovi Mrázovi

    Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

eviana
Úžasne vyzerajúce pečivko s krásnym rozprávaním v pracovnom postupe... a dokonalým ježiskovsko-formičkovým designom... milý @sracz , nestenograficky ukladám a aj bez takých úžasných formičiek k mačanke tiež zrobím :) 5*
hubata
.... "ozdobný válovček" pekné prirovnanie na Vianoce @Sracz. Mačanka síce sa na Vianoce nevarí na Záhorí, ale vtipný komentár k receptu ma potešil a rozosmial. Vďaka @Sracz.
medovnicek
je neskutočné ako sa ty dokážeš zvŕtať v kuchyni a čítať tvoje postupy receptov je pre mňa vždy milým spestrením dňa:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia