Zemiaky s opečenou cibuľou
Zemiaky s opečenou cibuľou

Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou

mirkajan - fotkamirkajan, 13. júna 2018
Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou
Foto: mirkajan

Tieto zemiaky som jedla cez víkend v Košiciach na Gurmánfeste ako prílohu ku morčaciemu steaku. Veľmi mi chutili, preto som vymámila od kuchára recept Zobraziť celý popisTieto zemiaky som jedla cez víkend v Košiciach na Gurmánfeste ako prílohu ku morčaciemu steaku. Veľmi mi chutili, preto som vymámila od kuchára recept a dnes som ho vyskúšala na obed - mne stačili aj samotné, zapíjala som ich kyslým mliekom a ku zvyšku som dorobila morčacie mäso a o zajtrajší obed je postarané. Nevedela som, ako ich mám označiť v názve jedla, na slovenský ekvivalent som neprišla, Česi im hovoria šťouchané brambory.

2-5
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-7 ks (stredne veľké)
1 ks (väčšia)
 prerastená, podľa chuti
1-2 ks
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Nevaríme úplne do mäkka, ja som ich varila od zovretia 14 minút (už nové zemiaky).

  2. 2

    Kým sa varia zemiaky, pokrájame si očistenú cibuľu nadrobno, na drobno pokrájame aj bielu časť z jarnej cibuľky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, naň dáme pražiť za občasného miešania pokrajánu cibuľu i bielu časť jarnej cibuľky.

  3. 3

    Kým sa praží cibuľa, pokrájame si na kocky slaninu, na kolieska vňať jarnej cibuľky. Keď cibuľa tochu zhnedne, môžeme pridať 1/2 ČL hnedého cukru, premiešame a pridáme pokrájanú slaninu. Pražíme, kým nie je cibuľa hnedá a slanina vyškvarená.

  4. 4

    Medzitým sa nám uvarili zemiaky, ktoré scedíme a popučíme (majú v nich zostať väčšie kúsky, nie úplne na kašu). K opraženej cibuli pridáme pokrájanú vňať jarnej cibuľky, premiešame, pridáme popučené zemiaky, soľ, mleté čierne korenie a drvenú rascu. Všetko premiešame a ešte chvíľu pražíme, nie je na škodu, keď sa mierne opečú aj zemiaky.

  5. 5

    Rozdelíme na taniere. Kto to chce ako hlavné jedlo, zapíja kyslým mlieko, kto to chce ako prílohu, podáva s mäsom, napr. steakom (akýmkoľvek). Dobrú chuť!

    Zemiaky s opečenou cibuľou a jarnou cibuľkou - obrázok 5

Diskusia k receptu

mirkajan
Tak neviem, zdá sa, že s niektorými výrazmi je aj slovenčina v koncoch, podstatné je, že tie zemiaky sú dobré a každý si ich môže nazvať ako chce, na chuti im to neuberie.
ketty444
Pokiaľ ja viem, tak šťuchané zemiaky sa robia z varených zemiakov v šupke, tie majú úplne inú chuť ako iba ostrúhané a uvarené. !
alena45
K vareniu si často púšťam z archívu epizódy z Prostřeno. Inak ako šťouchaný brambor ich proste nemôžeš nazvať, aj keď je to po česky. Najčastejšia česká príloha. Vždy som si myslela, že je to knedlík a veru nie. Už som párkrát robila : so slaninkou a pórom, so slaninkou a mangoldom uduseným, alebo s opraženou cibuľkou, alebo opraženým cesnakom, a sú ozaj výborné. Robila som z varených, aj varených v šupke, ak som malá len také drobce. Alebo možno po záhorácky - štúchané. Aspoň z detstva si také niečo pamätám - zo Stupavy.
haji
@Alena45 (16.6.2018 15:13)
Prostřeno je trochu pokřivené zrcadlo a pramálo má společného s realitou. Jsem Moravanka a v životě jsem šťouchané brambory nevařila, nepřipravovala a jedla snad jednou v žiovtě. Takže nevěřím, že je to nejčastější česká příloha. Nic proti šťouchačkám.
jack
Vynikajúce.Môžem len a len odporučiť.Ďakujem za recept.My sme ich mali z rezníkom:)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia