Zemiaky plnené bryndzovou plnkou zapečené (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Moja mamka mi dala nový recept na plnené zemiaky a pretože bryndzu doma môžeme v rôznych podobách, urobila som ich aj ja. Trochu sa odlišuje od receptov tu na Vareche, preto ho pridávam na vyskúšanie.

3
porcie
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kefkou umyté zemiaky som si uparila v tlakovom hrnci. Na dno nalejem asi 1,5 dl horúcej vody, zemiaky uložím na sytko, zavriem hrniec a nechám variť naplno až kým nezačne syčať para. Potom plameň znížim na minimum a nechám 10 minút variť. Po tomto čase vypnem horák a nechám ešte 15 minút postáť, za ten čas sa mi poistka uvoľní. Alebo si môžete zemiaky uvariť vo vode. Zemiaky som nechala vychladnúť.
  2. Každý zemiak som očistila od prípadných bodiek, prekrojila na polovicu a vydlabala na hrúbku asi 7 mm vykrajovátkom, dá sa aj ostrou lyžičkou.
  3. Vydlabané zemiaky sa majú popučiť vidličkou, primieša sa k nim žĺtok, múka a upražená slaninka, soľ korenie čierne a rasca podľa chuti, bryndza a na malé kocky nakrájaná šunka. Ja som si všetko okrem slaninky rozmixovala nožmi a primiešala som upraženú slaninku s masťou. Namiesto žĺtka som dala celé vajíčko a myslím že som urobila dobre.
  4. Na plech som si dala alobal. Plnkou som naplnila každý zemiak a položila na plech. Vložila som do vopred vyhriatej rúry na 180°C. Piekla som 25 minút.
  5. Plnka chytila zlatistú farbu a zemiaky zhnedli. Ako prílohu som urobila šalát z pekingskej kapusty s jogurtom.