Pečené zemiaky

Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jednoduchý variant prípravy zemiakov, aj v slovenských regiónoch mimoriadne obľúbených. Inšpirovala ma mladá čínska kuchárka (mimochodom pekná a šikovná), ktorá v TV štúdiu za pár minút mala na suchom pekáči dve-tri porcie tejto doslova „chuťovky“. Deň pred som kúpil nakrájané bravčové plátky, už naklepané, osolené a posypané mletým čiernym korením. Spomenul som si na pikantné rezne, ktoré predstavila Pusta, B. P. a tak som pre nás zrealizoval naozaj chutný obed v mojej podobe s našou chuťou.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Večer som už predpripravené 12-15 mm hrubé plátky bravčového pliecka (v hornej časti obrázku), alias prílohu, jemne potrel plnotučnou horčicou „Liptov“, zabalil ich do celofánu a cez noc nechal „hajať-búvať“ v chladničke. Príprava vlastných pečených zemiakov je už naozaj jednoduchá a rýchla. Neolúpané som dôkladne kefou na zeleninu „vydrhol“ pod tečúcou vodou, rozkrojil na polovičky a tie na asi centimetrové plátky.
  2. V mise so 120-150 ml vlažnej vody som rozmiešal tri kopcovité PL kukuričného škrobu (Pure Corn Starch).
  3. Do rozmiešaného škrobu som pridal zemiaky.
  4. Dôkladne vareškou premiešal.
  5. Zemiaky som porozkladal reznou stranou na suchý pekáč.
  6. Piekol som na 205-215 °C (400-420 °F) 2 x (s obrátením) 20-25 minút až získali peknú červeno-žlto–hnedú farbu. Až teraz som ich prstami posypal soľou a premiešal. Teplotu a čas pečenia si nastavte, prosím, podľa Vašich interných podmienok.
  7. Nuž a čo sa mäsa týka, pripravil som ho skôr než zemiaky, na dno pekáčika som rozprestrel „mesiačiky cibule“, na ne marinované plátky bravčoviny, pridal kačaciu masť, podlial vodou, prikryl alobalom a vložil piecť na 44 minút do rúry vyhriatej na 180 °C (360-370 °F). Zatiaľ som pripravil zapekaciu zmes: do misky som dal prelisovaný cesnak, pridal domácu pálivú Ferryho zmes (z vlastnoručne vypestovaných piatich druhov pikantných papričiek), nastrúhanú údenú goudu a kyslú smotanu. Všetko som spolu dobre zmiešal a hotovo. Mäso po pečení som posypal pokrájaným pórom, zalial zapekacou zmesou, vrátil už neprikryté do rúry a zapiekol ešte 12-16 minút. Pozn.: Ak by bol záujem, tak pri najbližšej príprave týchto „rezňov“, Vám ich zdokumentujem a predstavím.
  8. Uznajte, prosím, že skompletizovaná porcia nevyzerá vôbec zle! … a ak ich nechcete s mäsom, tak si ich pripravte „na zobky“, trebárs k leňošeniu pri sledovaní televízneho programu.
  9. 2. marca t. r. navždy i nafurt odišiel na Nebeské „kaktusové pláne“ môj pol-storočný superkamarát Kája Rafaja z Holešova na Morave. Posielam za ním jeden z pohľadov na možnú „výzdobu“ pred tunajšími domami.