Pečené zemiaky
Zemiaky pečené na kukuričnom škrobe (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Jednoduchý variant prípravy zemiakov, aj v slovenských regiónoch mimoriadne obľúbených. Inšpirovala ma mladá čínska
kuchárka (mimochodom pekná a šikovná), ktorá v TV štúdiu za pár minút mala na suchom pekáči dve-tri porcie tejto doslova
„chuťovky“. Deň pred som kúpil nakrájané bravčové plátky, už naklepané, osolené a posypané mletým čiernym korením.
Spomenul som si na pikantné rezne, ktoré predstavila Pusta, B. P. a tak som pre nás zrealizoval naozaj chutný obed v mojej
podobe s našou chuťou.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
Postup
- Večer som už predpripravené 12-15 mm hrubé plátky bravčového pliecka (v hornej časti obrázku), alias prílohu, jemne potrel plnotučnou horčicou „Liptov“, zabalil ich do celofánu a cez noc nechal „hajať-búvať“ v chladničke. Príprava vlastných pečených zemiakov je už naozaj jednoduchá a rýchla. Neolúpané som dôkladne kefou na zeleninu „vydrhol“ pod tečúcou vodou, rozkrojil na polovičky a tie na asi centimetrové plátky.
- V mise so 120-150 ml vlažnej vody som rozmiešal tri kopcovité PL kukuričného škrobu (Pure Corn Starch).
- Do rozmiešaného škrobu som pridal zemiaky.
- Dôkladne vareškou premiešal.
- Zemiaky som porozkladal reznou stranou na suchý pekáč.
- Piekol som na 205-215 °C (400-420 °F) 2 x (s obrátením) 20-25 minút až získali peknú červeno-žlto–hnedú farbu. Až teraz som ich prstami posypal soľou a premiešal. Teplotu a čas pečenia si nastavte, prosím, podľa Vašich interných podmienok.
- Nuž a čo sa mäsa týka, pripravil som ho skôr než zemiaky, na dno pekáčika som rozprestrel „mesiačiky cibule“, na ne marinované plátky bravčoviny, pridal kačaciu masť, podlial vodou, prikryl alobalom a vložil piecť na 44 minút do rúry vyhriatej na 180 °C (360-370 °F). Zatiaľ som pripravil zapekaciu zmes: do misky som dal prelisovaný cesnak, pridal domácu pálivú Ferryho zmes (z vlastnoručne vypestovaných piatich druhov pikantných papričiek), nastrúhanú údenú goudu a kyslú smotanu. Všetko som spolu dobre zmiešal a hotovo. Mäso po pečení som posypal pokrájaným pórom, zalial zapekacou zmesou, vrátil už neprikryté do rúry a zapiekol ešte 12-16 minút. Pozn.: Ak by bol záujem, tak pri najbližšej príprave týchto „rezňov“, Vám ich zdokumentujem a predstavím.
- Uznajte, prosím, že skompletizovaná porcia nevyzerá vôbec zle! … a ak ich nechcete s mäsom, tak si ich pripravte „na zobky“, trebárs k leňošeniu pri sledovaní televízneho programu.
- 2. marca t. r. navždy i nafurt odišiel na Nebeské „kaktusové pláne“ môj pol-storočný superkamarát Kája Rafaja z Holešova na Morave. Posielam za ním jeden z pohľadov na možnú „výzdobu“ pred tunajšími domami.