Zemiaky na kyslo so sladkokyslými hubami podľa Radox1 (fotorecept)

Autor receptu: havino

Išpirácia pre tých, čo majú radi sterilizované sladkokyslé huby. Odkedy @radox1 pridal recept na krémovú polievku Nameko http://varecha.pravda.sk/recepty/kremova- polievka- nameko/54530-recept.html, či už jeho polievku, alebo tieto zemiaky na kyslo s hubami varím pravidelne. Sterilizovaných húb mám dosť, tak ich používam aj týmto spôsobom.

Postup

  1. Očistené zemiaky, ja krájam na štvrťky, dáme variť so soľou, 2 bobkové listy, celé čierne korenie. Uvarené zemiaky zalejeme mliekom, alebo smotanou na varenie, podľa chuti. Pridáme ocedené z nálevu a preplachnuté huby. Ja preplachujem, vadí mi ten sliz na hubách, preto ich ani nejem sterilizované samotné. Necháme prevrieť a spojiť chute sladkokyslosti z nasiaknutých húb v náleve do zemiakov.
  2. Urobíme si zásmažku, na masle, alebo oleji opražíme nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme hladkú múku, ako vidieť na panvici, na toto množstvo som dala kopcovú kávovú lyžičku múky. Opražíme do svetlohneda, stiahneme z platne bokom a až teraz pridáme pre farbu prívarku na hrot noža mletú červenú papriku, premiešame, zalejeme s deci mliekom, opäť dobre a rýchlo premiešame a pridáme k zemiakom. Prívarok varíme ešte aspoň 15 minút, aby sa prevarila múka. Dochutíme octom a cukrom. Dochucujem naozaj až ku koncu varenia, nakoľko huby sú presiaknuté sladkokyslým nálevom a svoju chuť pustia do zemiakov.
  3. Odstavíme z platne a pridáme kôpor, alebo aj bez kôpru môžu byť.