Zemiakový šalát

miskamm - fotkamiskamm, 1. júla 2012
Zemiakový šalát
Foto: miskamm

Tak takýto šalát som naposledy jedla na vianoce na Slovensku. Na veľkú noc som bola u kamarátky a sľúbila som jej pekné slovenské veľkonočné Zobraziť celý popisTak takýto šalát som naposledy jedla na vianoce na Slovensku. Na veľkú noc som bola u kamarátky a sľúbila som jej pekné slovenské veľkonočné sviatky.... Šalát bol hlavnou atrakciou a bol veľkým úspechom...

Suroviny

1,5 kg
6 ks
1 ks
6-8 ks
1 pohár
1 pohár
2 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky dobre umyjeme v studenej vode. Ja ich poriadne očistím kefou na riad (ale prosim nie tou istou, ktorou aj riad umývame!!!).

    Zemiakový šalát - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky dáme variť v jemne osolenej vode asi tak 30 minút.

    Zemiakový šalát - obrázok 2
  3. 3

    Väčšie zemiaky nechám aj dlhšie. Pridam však vajíčka a uvarím ich natvrdo.

    Zemiakový šalát - obrázok 3
  4. 4

    Medzičasom si nakrájam mrkvu. Hrášok a mrkvu sceíime. Mrkvu si povyberám a nakrájam cez sitko na vajíčka.

    Zemiakový šalát - obrázok 4
  5. 5

    Uhorky nakrájame na malé kúsky. Vodu zo zaváraných uhoriek si odložíme, nevylievame!

    Zemiakový šalát - obrázok 5
  6. 6

    Cibuľku nakrájame na jemno.

    Zemiakový šalát - obrázok 6
  7. 7

    Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme a pretlačíme cez sitko.

    Zemiakový šalát - obrázok 7
  8. 8

    Vajíčka opláchneme pod studenou vodou a ošúpeme. Necháme vychladnúť a pretlačíme cez sitko.

    Zemiakový šalát - obrázok 8
  9. 9

    Všetky suroviny zmiešame vo väčšej miske, dochutíme a necháme odstať cez noc.

Diskusia k receptu

marijanka712
ja tam ešte pridám na drobno pokrájané kyslé jablčko inač všetky suroviny detto a do bieleho joguru pridám len 2PL majonezy a s tým zalievam ľahšie stravitelné.
evanaaa
Robím skoro tak isto, len mrkvu si varím sama, stačí 20 minút. Je lepšia ako zaváraná. Len tento šalát je, ako píše aj @elekra , vianočný a veľkonočný, teraz, v horúcom lete by som sa ho bála robiť.
peter64
zemiaky sa varia bez soli a namiesto maizeny používam tatársku omáčku ale inač ok
silvanapia
urobila som dneska pre moju rodinu ale dala som len dve lyzicky majonezy a kyslu smotanu neni to take tazke
jozka2
Holky bola som u jednej talianky na obed a salat bol chutovo vyborny tak som sa pytala ako to robi,mrkvu trie surovu na struhadle na jablka/mrkvu mozno cast dat aj varenu,skuste je to vynikajuca chut
odile304
Recept je klasika, ja tiez davam aj jablko, doda to sviezost. Ale ma sokovalo, ze varite zemiaky spolu s vajickami v tej istej vode!
riwexi
Odile, vieš, my tu teraz šetríme aj s vodou, hahaha. Keď ju necháme vychladnúť, ešte ňou zalejeme aj kvety. :-D
kmartulka
Všetko robím rovnako, len pridávam pár kvapiek oleja väčšinou slnečnicový, olivový nám nechutí. Vajíčka čistím podľa rady pani Jiřiny Bohdalovej: Uvarené scedím, ešte horúce v hrnci otrieskam o seba a okraj hrnca, až potom, keď sú poriadne škrupinky polámané, nalejem na ne studenú vodu a verte alebo nie škrupinky sa samé oddelia bez poškodenia vajíčka
balogova
Pani zlata tak od vas by som si zemiakovy šalat určite ned pretože z celu ruku tam močit fujjjj čo za recept....čo nepoznate varech sorry ale hnusi sa mi to velmy
bavila
fuj a celu ruku tam vopchať to čo je na vracanie mi ide to ako že potom ponúknete hosťom. Ty kokso hygiena už sa u nikoho ani neponuknem
violeta
@bavili a @balogovej sa zastavat nebudem, ale ta fotka c.9 ma tiez prekvapila. Samozrejme by som si takto recept nedovolila komentovat. Takto som vsak salat nikdy nemiesala, aspon to @miskamm nemusela nafotit:(
norikadz
moja babka vzdy hnietila kysnute cesto rukami, ktore si samozrejme niekolkokrat vyumyvala. A nikdy sa mi nehnusili jej buchty....
Vzdy mi je sympatickejsia cista ruka v salate ako blbe "pseudohygienicke" reci nejakych fajnoviek co mozno aj cibulu krajaju v rukaviciach a potapacskych okuliaroch /aby si slzami nerozmazali make up/
violeta
@norikadz , ja cesto na buchty miesam rukami doteraz, aj ich rukami tvarujem, aj fasirky, kuracie prsia atd., ale to je vsetko pred tepelnou upravou...
tatranka007
Aj moja mamina miesa salat rukami vo velkom vandliku a vobec mi to nevadi. Vravi, ze tak sa najlepsie premiesa. A moja mamina ma labu ako vesliarske padlo, tak jej verim. Podotykam ze ruky ma cistejsie ako reci niektorych tu na vareche.
norikadz
@violeta , ja si myslím, ze je jedno, či nasleduje tepelná úprava.
Čistá ruka je predsa "pracovný" nástroj k vareniu /nemýliť si so stolovaním!/. Dotyk ruky a jedla je predsa každodenná záležitosť- chlieb, zelenina, prípadne príprava obloženej misy. Priznávam, že v tomto recepte je trošku nešťastná tá fotografia, ale v princípe je to len detail.
violeta
@norikaz , v pohode, ja sa vobec nechcem dotahovat, bol to moj nazor. Viem, ze v mnohych kulturach sa rukami aj je (teda len pravou:-D). Salat je urcite dobry, ja ho robim podobne (myslim zlozenie). Pekny vecer!
arasidka
Tak, tak dievčence, v kuchyni sa nedá vyhnúť mnohým prácam pri varení, keď ruku nič nenahradí. Či sú to koláče, mäso, alebo príprava iných jedál.
miskamm
Ja davam asi tak 375 g bud v skle alebo plechovke. .. to je priblizne hmotnost odkvapkanej zeleniny ...
miskoskulko
@miskamm dakujem za recept,aj dnes robim salatik,je to mnamka :-) sice len polovicnu davku,ale uz len podla Tvojho receptu ;-) muz ma rad salat podla jeho ocina...mali sme nase prve spolocne sviatky a velmi mu chutil salat odomna,co ma velmi tesi a odporucam recept dalej ;-) vsetko dobre zelam :-)
marcel83
Nabuduce vyskusaj pouzit salatove zemiaky (ruzove). Nerozpadaju sa tolko a nieje potom salat taky "mazlavy". Inak jednako robim aj ja, mimo tej stavy uharkovej a horcice. Davam citron, ak treba kyslejsi a horcica tam podla mna nema co hladat... A este korenie a sol nemas v postupe. Inak ok.
radox1
ferari medzi zemiakmi su tie rohlickove typu A,len su drahe a tazko sa zhanaju.a nie vsetky ruzove su vhodne na salat,su medzi nimi aj typ C,a to by bola na salat katastrofa.
frezia68
Vyskúšajte robiť šalát z varenej čerstvej mrkvy a mrazeného hrášku,má to lepšiu chuť,ako zavárané,Mrazený len chvíľku povariť a má chuť,ako čerstvý (no,skoro).A či horčica,či majonéza,jogurt atď.,každý podľa chuti zdravia :-) Veselého Silvestra a všetko najlepšie :-)))
kristina07
Ja robím takto isto šalát. Keď prišli svokrovci, tak ma sfúkli, že čo tam všetko dávam, že sa to tak nerobí :(. Vraj som ešte mladá, že sa naučím. Na Silvestra tu boli opäť a dala som im jesť ten istý :).
miskamm
@ Kristina07, sto ludi, sto chuti.. dakto majonezu nema rad, dakto vela cibule neznesie, dakto dokonca i kukuricu dava... neboj, rob tak ako tebe a priatelovi chuti.. ak druhym nechuti, nech si doma navaria ako su zvyknuty.. a na navsteve nech sa ponuknu tym co im davaju <3 :-) hlavne ze ty sa tesis z neho, ze je dobry a chutil ti/vam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia