Zemiakový prívarok
Zemiakový prívarok

Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm fotorecept

stefanm - fotkastefanm, 23. marca 2017
Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept)
Foto: stefanm

Radi sa vraciate na miesta kde ste sa cítili dobre? Asi áno. Tak týmto príspevkom sa pokúsim vrátiť na túto stránku skoro po dvoch Zobraziť celý popisRadi sa vraciate na miesta kde ste sa cítili dobre? Asi áno. Tak týmto príspevkom sa pokúsim vrátiť na túto stránku skoro po dvoch rokoch aj ja @stefanm. Vrátiť sa sem, lebo som sa tu cítil dobre. Možno si na moje príspevky v častiach - zážitky (67), recepty (163), námety na diskusie (120) niekto spomenie, možno si ich pozrie teraz ale verím, že sa nedožijú komentov písaných jedovatou slinou! A prečo som sa odmlčal? Pochopíte v mojom gastrohudobnom klipe.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks
3 hrste mrazená
3 PL
3 PL mrazený
1/2 kelímku
2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pri popise postupu budem stručný, miestami priam až heslovitý, pretože sa v podstate jedná o základné jedlo, pri ktorom sa začínajúci kuchári učia a skúsený zdokonaľujú pri zahusťovaní jedál so smotanou a múkou. Určite, a to dám na to krk, že sa to nikomu z vás na prvýkrát nepodarilo na vami presne požadovanú hustotu. Ako sa uvádza v druhej najčítanejšiej knihe kníh, Kámasútre: ...dá sa to naučiť len cvikom! Dosť rečí - pracujme! Očistená, na kúsky nakrájané zemiaky uvaríme v posolenej vode do polomäkka alebo polotvrda ...

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ... pridáme, fazuľku, kôpor a medvedí cesnak a krátko dovaríme.

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozmiešame smotanu s múkou, trochou mlieka a štipkou soli, ...

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... miešame a zabávame sa pri tom.

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko prilejeme cez sito k zemiakom s ostatným a ...

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... podľa potreby doriedime alebo dohustime.

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred konzumáciou som si doprial kvalitný aperitív (som doma do nedele sám!!!) a pridal som si dobrý kúsok pálivej, údenej klobásky. Servírovať sa môže ale aj s vajcom alebo fašírkou a pod.

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapíjame výlučne pivom alebo dvomi. Potom už len umyť riad a na hodinku si ľahnuť a oddýchnuť. Posledná veta platí len pre starobných, invalidných, predčasných a výsluhových dôchodcov, ktorí sa momentálne nemusia starať o vnúčence!!!

    Zemiakový prívarok s podtitulom návrat @stefanm (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokiaľ bude tento môj recept zverejnený a aspoň jedenkrát pochválený, pridám vám už pripravený hudobný gastrovideoklip, z ktorého určite pochopíte prečo som sa skoro na dva roky na tejto stránke odmlčal. Prezradiť vám môžem, že v ňom zaznie rytmická pesnička, v sedemdesiatych rokoch minulého storočia dosť známej skupiny Junior z Brna, ktorá sa volá Návrat a uisťujem vás, že keď sa do nej započúvate, váš trup aj s hlavou sa začne pohupávať z nepochopiteľných dôvodov ako vlny na mori... Fakt!

Diskusia k receptu

denyany
Klasika, u mojich detí kedysi naj, varila som ho tak často, že teraz požadovanú hustotu dosiahnem ozaj na prvý šup a smotanu s múkou viem zmiešať priam dokonale (pri všetkej skromnosti) bez hračiek, nepoužívam ani sito. Darmo, cvik robí majstra.
stefanm
Určite uhádnete v náznakoch spracovaných v mojom videjku dôvod tejto dvojročnej prestávky!!!






Človek si musí v živote určiť priority. Každý podľa seba. Ja som sa rozhodol uprednostniť pomoc manželke, ktorá sa rozhodla pomáhať intenzívne dcére, ktorá v priebehu dvoch rokov nás potešila dvoma krásnymi vnučkami. Johankou (o 1a1/2mes. bude mať 2roky) a Dominikou (2mesiace). Nie. Neprestal som variť. Varím naďalej ale nevarím nič také čo by stálo za uverejnenie v receptoch. A tak môj druhý koníček po varení, fotenie jedál,spracovanie a uverejnenie receptu muselo byť nie len obmedzené ale radikálne opustené. Úplne. Dnes sa pokúšam o reštart. Uvidíme.Možno sa podarí. Najdôležitejšie na tom je aby dcéra ... ale veď viete čo!
torticka
Stefanko, toto robim aj ja, no s medvedim cesnakom som to neskusala . Neostalo Ti na ochutnavku?
jack
Výborný receptík.Klasika nikdy nesklame.Video je super,malinká rozkošná.Možno budúca cukrárka.:-)Návrat Vám vyšiel na jednotku,tak vitajte späť a nech Vám to varí.
1x zahra
kukulienka71
užite si toto krásne obdobie v zdraví a pohode, detičky sú roztomilé a jedlá na fotkách vyzerajú chutne, o tom niet pochýb.
mijaita
Uz brzo budu zase varit, medveduv cesnek je na dosah, jedno z prvnich jidel bude tohle. Libi se mi konbinace. Klobasu klidne ozelim :-) Diky uz ted za krasny recept!
aroooo
vitajte starí varecháči @ Stefanm a @ Kuchtička, už sa teším na Vaše príspevky a tento prívarok som veru nejedla asi 20 rokov, mama robievala bez fazule, alebo len fazuľový prívarok, ja som to ešte nevarila a veru vyskúšam.....
mijaita
Tak jsem se na to těšila a opravdu, navíc ovšem, předčilo tohle jídlo očekávání! Trochu jsem pozměnila zahušťování. Rozmixovala jsem pár brambor uvařených s troškou, nasucho opražené mouky a smetanou moji oblíbenou, netučnou Gran Cucina. Doplnila jsem opečenou, jehněčí klobáskou merquez, kterou kupuju u Arabů. Bohatě doplnila medvědím česnekem a hrstí kopru, posypala hrubým pepřem a pokapala omastkem z opečené klobásky. Jak vidíš, už na pohled, jsem si nesmírně, velmi a moc, pochutnala!! Stejně tak moc ti díky za jednoduchý, krásný recept!


sracz
Nuž týmto Tvojim deduško_gazdiniackým receptom, @Stefanm vážený a vzácny priateľ z „ďalekého východu”, perly to Dolného Šariša, by si si „na betón” získal priazeň mojej vzácnej ½ hlavne vzhľadom na titulný obrázok. Klobása viditeľne väčšia než porcia zemiakového prívarku. Presne v zmysle jedného z hesiel notorického „gastro_východniara”: „Šicko, okolo čeho šviňa ľem prebehňe, muši bic najsamľepšejše”! Ja si len dovolím osobnú skúsenosť, že najchutnejšia je ortodoxná domáca kuchyňa! P. S.: a prečo reagujem na Tvoje opakované „antré” s takým oneskorením? Nuž, nebudem sa vyhovárať, ale „zaspal som dobu” a nevšimol som si uverejnenie tohoto rcp. Koncom februára 2017 sme sa z Des Moines Iowa, presťahovali na juh, za slnkom do horúcej Arizóny (Peoria). Než som na novom pôsobisku oživil svoje pôvodné activity s PC (tým pádom aj na Varecha.sk), tak sme už pomaly oslavovali „Sviatok práce” a Ty si už opäť bol „odídený”. Pribudlo ďalších niekoľko desiatok nových rcp a Ty si sa venoval krajším príjemnejším staro_otcovským povinnostiam. Medzitým som „prevexloval do ôsmej štartovacej dráhy” mojeho návštevného pobytu na našej spoločnej Mamke Zemi, prepísal sledované udalosti r. 2018 a pri Tvojej * som nenapísal „65”. Keď som si číslo odskočil vysledovať v Tvojom Varecha.sk profile, zistil som, že som „zaspal na ŠTARTE a štafetový kolík už bol ďalekóóó”! Ale teraz k príjemnejšej záležitosti. Som naozaj rád, doslova šťastný, že Ti môžem „na Viľiju” Tvojich narodenín zablahoželať medzi prvými gratulantami a tak aspoň trošičku napraviť svoj, skoro ročný, „ganč”. Želáme Ti, milý Štefan, spolu s mojou Pani, relatívne pevné zdravie, hromadu šťasných dní v spoločnosti Tvojich roztomilých vnučiek a úprimnú lásku v kruhu Tvojej ctenej rodinky. Slovami našeho Dedka Tatuša, naj ci da Piťku bratu, PanBoško zdrave, PanaMaria peňeži a KristusPan paľenki! Maj krásne úspešné dni a nikdy neprestávaj rozdávať dobro, úsmevy a veselú náladu, napriek tomu, že sa Ti možno bude dostávať viac zla …! Predsa nechceš byť ako ostatní! Hej! … a namiesto kytice ruží Ti, ako zaslúžilému dedkovi, posielam rozkvitnutý kaktus z arizónskej prérie! Ferry-Šrác, F(S)VK


denyany
Klasika, u mojich detí kedysi naj, varila som ho tak často, že teraz požadovanú hustotu dosiahnem ozaj na prvý šup a smotanu s múkou viem zmiešať priam dokonale (pri všetkej skromnosti) bez hračiek, nepoužívam ani sito. Darmo, cvik robí majstra.
stefanm
Určite uhádnete v náznakoch spracovaných v mojom videjku dôvod tejto dvojročnej prestávky!!!






Človek si musí v živote určiť priority. Každý podľa seba. Ja som sa rozhodol uprednostniť pomoc manželke, ktorá sa rozhodla pomáhať intenzívne dcére, ktorá v priebehu dvoch rokov nás potešila dvoma krásnymi vnučkami. Johankou (o 1a1/2mes. bude mať 2roky) a Dominikou (2mesiace). Nie. Neprestal som variť. Varím naďalej ale nevarím nič také čo by stálo za uverejnenie v receptoch. A tak môj druhý koníček po varení, fotenie jedál,spracovanie a uverejnenie receptu muselo byť nie len obmedzené ale radikálne opustené. Úplne. Dnes sa pokúšam o reštart. Uvidíme.Možno sa podarí. Najdôležitejšie na tom je aby dcéra ... ale veď viete čo!
torticka
Stefanko, toto robim aj ja, no s medvedim cesnakom som to neskusala . Neostalo Ti na ochutnavku?
jack
Výborný receptík.Klasika nikdy nesklame.Video je super,malinká rozkošná.Možno budúca cukrárka.:-)Návrat Vám vyšiel na jednotku,tak vitajte späť a nech Vám to varí.
1x zahra
kukulienka71
užite si toto krásne obdobie v zdraví a pohode, detičky sú roztomilé a jedlá na fotkách vyzerajú chutne, o tom niet pochýb.
mijaita
Uz brzo budu zase varit, medveduv cesnek je na dosah, jedno z prvnich jidel bude tohle. Libi se mi konbinace. Klobasu klidne ozelim :-) Diky uz ted za krasny recept!
aroooo
vitajte starí varecháči @ Stefanm a @ Kuchtička, už sa teším na Vaše príspevky a tento prívarok som veru nejedla asi 20 rokov, mama robievala bez fazule, alebo len fazuľový prívarok, ja som to ešte nevarila a veru vyskúšam.....
mijaita
Tak jsem se na to těšila a opravdu, navíc ovšem, předčilo tohle jídlo očekávání! Trochu jsem pozměnila zahušťování. Rozmixovala jsem pár brambor uvařených s troškou, nasucho opražené mouky a smetanou moji oblíbenou, netučnou Gran Cucina. Doplnila jsem opečenou, jehněčí klobáskou merquez, kterou kupuju u Arabů. Bohatě doplnila medvědím česnekem a hrstí kopru, posypala hrubým pepřem a pokapala omastkem z opečené klobásky. Jak vidíš, už na pohled, jsem si nesmírně, velmi a moc, pochutnala!! Stejně tak moc ti díky za jednoduchý, krásný recept!


sracz
Nuž týmto Tvojim deduško_gazdiniackým receptom, @Stefanm vážený a vzácny priateľ z „ďalekého východu”, perly to Dolného Šariša, by si si „na betón” získal priazeň mojej vzácnej ½ hlavne vzhľadom na titulný obrázok. Klobása viditeľne väčšia než porcia zemiakového prívarku. Presne v zmysle jedného z hesiel notorického „gastro_východniara”: „Šicko, okolo čeho šviňa ľem prebehňe, muši bic najsamľepšejše”! Ja si len dovolím osobnú skúsenosť, že najchutnejšia je ortodoxná domáca kuchyňa! P. S.: a prečo reagujem na Tvoje opakované „antré” s takým oneskorením? Nuž, nebudem sa vyhovárať, ale „zaspal som dobu” a nevšimol som si uverejnenie tohoto rcp. Koncom februára 2017 sme sa z Des Moines Iowa, presťahovali na juh, za slnkom do horúcej Arizóny (Peoria). Než som na novom pôsobisku oživil svoje pôvodné activity s PC (tým pádom aj na Varecha.sk), tak sme už pomaly oslavovali „Sviatok práce” a Ty si už opäť bol „odídený”. Pribudlo ďalších niekoľko desiatok nových rcp a Ty si sa venoval krajším príjemnejším staro_otcovským povinnostiam. Medzitým som „prevexloval do ôsmej štartovacej dráhy” mojeho návštevného pobytu na našej spoločnej Mamke Zemi, prepísal sledované udalosti r. 2018 a pri Tvojej * som nenapísal „65”. Keď som si číslo odskočil vysledovať v Tvojom Varecha.sk profile, zistil som, že som „zaspal na ŠTARTE a štafetový kolík už bol ďalekóóó”! Ale teraz k príjemnejšej záležitosti. Som naozaj rád, doslova šťastný, že Ti môžem „na Viľiju” Tvojich narodenín zablahoželať medzi prvými gratulantami a tak aspoň trošičku napraviť svoj, skoro ročný, „ganč”. Želáme Ti, milý Štefan, spolu s mojou Pani, relatívne pevné zdravie, hromadu šťasných dní v spoločnosti Tvojich roztomilých vnučiek a úprimnú lásku v kruhu Tvojej ctenej rodinky. Slovami našeho Dedka Tatuša, naj ci da Piťku bratu, PanBoško zdrave, PanaMaria peňeži a KristusPan paľenki! Maj krásne úspešné dni a nikdy neprestávaj rozdávať dobro, úsmevy a veselú náladu, napriek tomu, že sa Ti možno bude dostávať viac zla …! Predsa nechceš byť ako ostatní! Hej! … a namiesto kytice ruží Ti, ako zaslúžilému dedkovi, posielam rozkvitnutý kaktus z arizónskej prérie! Ferry-Šrác, F(S)VK






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia