Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. februára 2012
Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept
Foto: sracz

Vždy som obdivoval a podnes obdivujem moju mamku i babičku, ako dokázali v krátkom čase uvariť vynikajúci domáci obed. Naviac plne zaťažené „samozrejmosťami“, od Zobraziť celý popisVždy som obdivoval a podnes obdivujem moju mamku i babičku, ako dokázali v krátkom čase uvariť vynikajúci domáci obed. Naviac plne zaťažené „samozrejmosťami“, od vedenia domácnosti až po výchovu nás - „krpatú háveď allias čvorgľov“ – hej a aby som nezabudol, chodili ešte aj do tzv. oficiálneho zamestnania. Som presvedčený, že aj za simplexovú metódu , pre optimálne riešenie pracovných procesov, ale aj za iné môžeme ďakovať práve niektorej z predstaviteliek nežného pohlavia. Veď aj mňa učili ony.

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava

Suroviny

Zemiakový paprikáš:
2 PL
350 g
1 ks veľká
2÷3 ks strúčiky
1 ks
1 ks
6 ks veľké
2 PL (soľ)
1 PL
1 KL
1 ML
2÷3 PL
1 hrsť čerstvá posekaná
Zeleninová polievka:
2 PL
2 ks
1 ks
3÷4 ks
6÷9 ks
2 PL (soľ)
1 PL
1 PL
1 KL
425 g
1 hrsť
Maslové nočky - haluštičky:
1 PL
1  čerstvé
1 štipka
1 PL strúhaný
1 štipka
4÷6 PL




Postup

  1. 1

    do stredne veľkého širšieho hrnca nalejeme ~ 2 PL olivového oleja (s veľkým úspechom som do paprikaša aj do polievky použil olejovokuracinovocesnakový výpek z rcp pre Lilly), na ktorom do červena opečieme pokrájanú klobásu; než sa opečie, do druhého vyššieho hrnca, v ktorom budeme variť polievku, nastrúhame veľkú červenú cibuľu, očistíme a pokrájame ostatnú zeleninu; využijeme ďalšiu platňu (alebo horák) na šporáku, na ktorej necháme zovrieť ~ 3 500 ml vody – budeme ju potrebovať.

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 1
  2. 2

    z druhého (vyššieho) hrnca odoberieme polovicu nastrúhanej cibule, ktorú spolu s prelisovaným cesnakom pridáme k opečenej klobáse, premiešame a necháme krátko porestovať; ku zvyšku nastrúhanej cibule v polievkovom hrnci prilejeme ~ 2 PL oleja a necháme ju pri miernej teplote pomaly restovať.

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 2
  3. 3

    na opečenú klobásu s cibuľou rozložíme pokrájanú zelenú papriku a paradajku, premiešame a krátko podusíme, až pustia šťavu. Na steny pomocnej misky rozložíme pokrájanú 1 PL masla (aby zmäklo) a rozbijeme vajíčko (aby získalo prevádzkovú teplotu).

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 3
  4. 4

    k orestovanej cibuli v polievkovom hrnci priložíme pokrájanú mrkvu, petržlen, stonkatý zeler, ružičkový kel a sterilizovaný hrášok; premiešame a necháme ~ 5´ podusiť.

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 4
  5. 5

    medzitým sa pokrájaná paprika a paradajka s opečenou klobásou „zošťavili“, tak k nim pridáme pokrájané zemiaky, ktoré posypeme mletou sladkou i pálivou paprikou, MČK, vegetou (alebo soľou) a prilejeme 2÷3 PL domácej kápiovej nátierky (krému); premiešame a necháme ~ 5´ podusiť; prilejeme horúcu vodu – po povrch zemiakov a necháme variť, až zemiaky získajú „mľazgavú“ konzistenciu a „samozahustia“ sa chutnou šťavou. Zeleninka v polievkovom hrnci sa udusila, pridáme k nej práškové papriky, vegetu alebo soľ a ja som mal naviac voňavý prášok zo sušených dubákov; premiešame, zalejeme potrebným množstvom horúcej vody z hrnca č. 3 a necháme všetko prevrieť.

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 5
  6. 6

    do pomocnej misky so zmäknutým maslom a vajíčkom prisypeme 4÷5 PL detskej krupice (množstvo regulujeme tak, aby sme do cesta nemuseli pridávať vodu), 1 PL tvrdého strúhaného syra (ja som mal práškový parmesan), po štipke soli a jedlej sódy bicarbóny; vymiešame na tuho, necháme 2÷3´ oddýchnuť a cez mokrý haluškovač (?haluškátor?) pretlačíme do vriacej polievky. Veľmi krátko necháme prevrieť! Medzitým

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 6
  7. 7

    zemiakový paprikáš hlási „HOTOVO!“ tak ho posypeme dobrou hrsťou čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate a

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 7
  8. 8

    druhú dobrú hrsť vsypeme do hotovej zeleninovej polievky.

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 8
  9. 9

    polievka na tanieri fantasticky vonia a aj oči si prídu na svoje!

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 9
  10. 10

    no a zemiakový paprikáš s varenou cviklou, samozrejme zmiešanou s čerstvo postrúhaným chrenom spoza plota, nielenže pohladká pusinku, hrdielko, bruško a inšó, ale vyvolá nostalgické spomienky na dávnodávne detstvo!

    Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept - obrázok 10

Diskusia k receptu

sora2
Ďakujem, pripomenul si mi detstvo
rybarkuchar
Súhlasím s Tebou od "A" až po "Z". Mojim "učiteľom" varenia bola stará mama. Popri každodenných povinostiach, len tak mimomochodom dokázala ešte aj navariť. Vždy to chutilo znamenite.
grandma
Možno by to dokázali aj dnešné gazdinky - ale oni väčšinu dňa presedia pri PC a pretelefonujú /poznám konkrétne prípady/.
tinca
tieto zemiaky boli často kedysi na stole s..aj bez klobásky. Ja ich tiež často robím, lnielenže mi pripomínajú detstvo, ale mi aj chutia. Pekný fotopostup Feri, ako vždy:)


frezia68
Zemiakový paprikáš bez klobásy robievam a tiež s cviklou s chrenom.Ty si ho zasa viac vyšperkoval,tak odkukám :-)
paveva
Aj mne si pripomenul detstvo a moje začiatky v manželskej kuchyni.musím niekedy tiež skúsiť.
janger
Zemiakovy paprikas som este nejedla, ale iste ho vdaka tebe spoznam ;-). Aj polievocka vyborna.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia