Zemiakový mrežovník

3sandra3 - fotka3sandra3, 6. februára 2012

Jednoduchý a dobrý.

30 minút
na 170-180 °C

Suroviny

250 g uvarené v šupke
210 g
150 g
100 g
100 g
1 KL
1 PL alebo kakao
 na vymastenie plechu
 na vysypanie plechu




Postup

  1. 1

    Múky a sódu bikarbonu dáme do väčšej misy. Pridáme ošúpané a prelisované zemiaky, cukor, masť, škoricu /kakao/. Vypracujeme hladké cesto.

  2. 2

    Dve tretiny cesta rozvaľkáme a dáme do vymasteného a vysypaného plechu. Vrch potrieme lekvárom. Zo zvyšnej tretiny urobíme tenké valčeky, ktoré navrch cesta poukladáme ako mriežku.

  3. 3

    Koláč upečieme vo vyhriatej rúre doružova. Necháme vychladnúť na plechu, nakrájame na kocky a podávame.

Diskusia k receptu

cistinka
Stojí to za vyskúšanie...dala by som slivkový lekvár :-)
bejgi
@cistinka , keď si dobre pamätám tak aj tvoja dcéra obľubuje slivkový lekvár, že aj na hranolky :))))? @3sandra3 , zaujímavý recept stojí za vyskúšanie a chcem sa opýtať, aký to je slivkový pikantný lekvár, prepáčte, ale ešte som sa s tým nestretla, dk
marijanka712
zaujímavý recept mám rada tieto recepty a preto odkladám do kk , aby som nan nezabula . Škoda, že nedáš aspon uputaciu fotečku bol,o by to lákavejšie .
3sandra3
@bejgi ja nepíšem slivkový pikantný,,, v recepte je písané iba - pikantný lekvár.
ancicka
@Sandra ,je to chuťovo veľmi dobrý zákusok.Poznám ho veľmi dobré.
Môžem len odporučiť.
tykadielko
určite je dobrunký...skúsim upiecť ....pikantný lekvár - ja myslím,že sú to tie kyslejšie - ako ríbezľový alebo višňový...ja milujem jahodový - takže ja dám jahôdkový alebo marhuľkový :-D
3sandra3
presne tak,,,pikantný lekvár je ako píše @tykadielko , ja som použila ríbezľový, môže byť višňový, brusnicový.... ale to je jedno , aký kto použije lekvár, každý, aký má rád.
marienka44
@3sandra3 , mam v plane urobit mrezovnik so sipkovym lekvarom. Ale Tvoj recept na cesto sa mi zda velmi presladly. Moj recept z Dullovej kuch. knihy na mrezovnik je v podstate linecke cesto, ktore je po upeceni tvrdsie, ale na druhy den zmakne. Bojim sa pouzit Tvoj recept kvoli velkemu mnozstvu cukru a malo muky. Urcite si nemala velky plech. Recept je vyskusany? Dakujem za odpoved.
myalab
presne ako pises jednoduchy a dobry. Zo zemiakove cesta urcite chutny. Vysledna chut zalezi aj od druhu a kvality lekvaru. Davku odporucas na aku velkost plechu?
sovka62
Recept na zemiakový mrežovník som našla pred časom v nejakom reklamnom časopise. Hneď som ho vyskúšala a bol naozaj výborný, chrumkavý, veľmi sa mi páčil. Recept som si dobre odložila, až tak dobre, že som ho viac nenašla! Vyskúšam tento tvoj, hádam to bude ono, ďakujem.
evanaaa
Aj ja by som dala slivkový lekvár a ete by som tuším posypala opraženými drvenými orechami. Tej masti nie je veľa? Koľko z nej ide do cesta a koľko na vymastenie plechu? Ale ináč sa mi koláč páči, hádam ho vyskúšam. A dám doň škoricu, tú mám rada.
3sandra3
@marienka44 ak si myslíš, že je koláč prisladký, daj menej cukru, ja som dnes robila zo 190 g prášk.cukru, mne to stačí, ale zase naši majú radšej sladké veci,,, vôbec sa nemusíš obávať, a plech dávam 25cm x 35 cm...
@evanaaa dnes som dala na Tvoju radu, posypala som koláč drvenými orechami,,, mňam...
@myalab takže plech je rozmerov 25cm x 35 cm,,, ako som sa už pri Marienke44 zmienila
dievčatá skúste, to zemiakové cesto so škoricou je veľmi chutné. Ešte aby som nezabudla, dnes som nemala masť, tak som dala 100 g masla, a žiadalo to ešte asi 5 dkg múky.
3sandra3
@marienka44 ešte mi napadlo, že múky je síce menej, ale nezabúdaj, že tam ide ešte aj 250 g zemiakov.
@evanaaa na vymastenie plechu dávam asi tak 1 PL masla /masti, podľa toho, čo mám/. Ale neberiem z množstva do cesta. Do cesta dávam celých 100 g.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia