Zemiakový guláš
Zemiakový guláš

Zemiakový guláš spod Bankova fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. septembra 2018
Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept)
Foto: sracz

Variant slovenského guľáša, ale aj zemiakového paprikáša. Pretože „polszka kielbasa“ z tunajšieho trhu je na dve veci, nadstavil som ju „púchovskou pikantnou“ Zobraziť celý popisVariant slovenského guľáša, ale aj zemiakového paprikáša. Pretože „polszka kielbasa“ z tunajšieho trhu je na dve veci, nadstavil som ju „púchovskou pikantnou“ z našeho domova, šťavu som tentoraz zahustil strúhaným sladkým zemiakom. Inovované prvky predstavujú aj výpek z mojeho rcp: https://varecha.pravda.sk/recepty/lilinkina-pecena- kuracinka-a-styridsat-garlico/22696-recept.html , šalotka, mladá zelená cibuľka a jalapeño i serrano papričky z vlastnej úrody. Guláš sme jedli „velkó žečkó“ = Haná!

6-8
porcií
25-30 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250-333 g poľská
250-333 g
1 200-1 500 g
150-200 g „orange”
3-4 ks väčšia
1-2 ks
1 ks
6-8 ks
3-4 PL (alebo olej)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1-1,5 KL „Nahrin”
2-3 PL
1 000-1 200 ml vlažná (alebo vývar)
podľa potreby (bagetka, focaccia)




Postup

  1. 1

    Na dne väčšieho hrnca som, s občasným premiešaním, poopekal na krúžky pokrájané klobásy a za ten čas som stihol

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    olúpať a umyť zemiaky a

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pripraviť ostatné ingrediencie do záberu pre Vás.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Samostatne som zdokumentoval koreniny a potom to už bola „hračka”.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na opečenú klobásu som navrstvil pokrájanú šakotku a obe pikantné papričky, pridal dobré 3 PL výpeku z „kuraciny a 50 strúčikov cesnaku”, zamiešal, tak minútku-dve pudusil,

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nadstavil pokrájanou mladou cibuľkou, ktorej väčšinu zelenej časti („pierok”) som odložil.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po opätovnom premiešaní došiel čas už aj na asi 6÷7 mm hrubé „disky” zemiakov a všetky koreniny t. j. asi po 2 KL soli a korenia na hydinu, KL čerstvo pletého čierneho korenia, asi ML mletej rasce a 2 kopcovité PL mledej sladkej červenej papriky. Možno niekoho prekvapuje, že som do guláša nepridal aj cesnak; nemusel som, lebo v olejovom výpeku po pečených kuracích stehnách ho bolo „haďabej”.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po jemnom až nežnom premiešaní som tento základ nechal tak zo 7´ podusiť a následne som ho zalial pripravenou teplou vodou; tak, aby zemiaky boli ponorené; použité množstvo tekutiny zodpovedá Vašej požiadavke, či výsledný product má byť podávaný vo forme polievky, alebo tzv. prívarku.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mal som dostatok času pripraviť si niečo na zahustenie; nerád používam múku, tak som zvolil tentoraz sladký zemiak, postrúhaný ako na „nalešníky”, ktorým som na záver varenia obohatil gulášik a spolu s odloženými pokrájanými „pierkami” zelenej cibuľky pridal

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do variacej sa vriacej dobroty.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tak čo poviete, ako sa Vám pozdáva práca amatérskeho starého „gazdiniaka” z Varecha.sk?

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    … ako vznikol nápad ozdobiť porciu v porcelánovom „kotlíku” pokrájanou baketkou? Nuž, to je tak! Neviem ako Vy, ale my, teda ja s mojou, máme nádherné spomienky na naše detstvo. Pamätníci mi potvrdia, že v rokoch po 2. svetovej vojne sa žilo skromnejšie, ale na pôžitky a slasti jestvovania nás „kotňakov” spopod Šibenej hory v našich rodných Košiciach, óóóveľa bohatšie. Bodaj by a ja im to z duše dožičím, mali takéto spomienky naše deti, vnuci i ďalší potomkovia. Jedna z našich spoločných spomienok, je aj spomienka na naše mamky a babičky, postávajúce pri šporákoch, vyhrievaných drevom a uhlím, keď varili slávne chutné košické paprikáše, pekelty a guľáše. S výskotom a ujúkaním sme sa hnali, samozrejme z ich dovolením, k hrncom s rozvoniavajúcou mastnou paprikovanou dobrotou, aby sme vykonali jej predbežnú ponornú chuťovú „skúšku”, namočiac krajček, i keď spravidla to bola „pätka, v košickom slangu kromka”, chleba. Táto „povinnosť, pretransformovaná až na rituál” nám dvom ostala podnes.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ešte detail na moje planty pikantných papričiek a

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    predstavujem Vám jednu z našich spolubývajúcich jašteričiek „Gecko”, ktoré sa rady vyhrievajú na múre oplotenia záhradky, ktorého jednotlivé kvádre majú rozmer 200x400 mm; to len aby ste si dokázali predstaviť aj veľkosť tejto veľmi plachej jašteričky.

    Zemiakový guláš spod Bankova (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

dvorka
Zaujal ma názov, keďže pod Bankovom máme s rodičmi záhradu a veru taký klobáso-zemiakový guláš tam varievame už dobrých 50 rokov. Vlastne, hlavne moja mamka :-)
1x haji
bubaya
Hurá, hneď prvý klik na Varechu a už mám takúto skvelú a chutnú inšpiráciu. To je ono - BRGUL!!!! Zemiaky sa práve máčajú vo vode a ja rozmýšľam, čo s nimi, aby to bolo rýchle, chutné a s minimom riadov. Brgul nám varievala maminka, keď sme s tatom chodievali v zime odhadzovať sneh na chalupu. To sme si zakúrili v kuchynke, zohriali guláš, uvarili čaj, a po práci sme sa tam zohrievali, zdriemli si s nohami na dvierkach do rúry......tiež mám na toto skvelé jedlo krásne spomienky. :)
marsis
Skvelá pochùťka, naša mamka nám ju robievala najmä v sobotu, keď sa upratovalo. Boli sme radi, keď do krumpliguláša pridala aj za hrsť sušených hríbov. Dodnes ho robìm aj ja. Keďže guláš je zmes všeličoho, keď mám, pridávam niekedy tiež ošúpané, nakrájané 2-3 paradajky.
motyka
Z takých výborných surovín môže byť len výborné jedlo. Super "bandurkový " guľášik.
klukodvody
Kamaráde a příteli . Veru dobře si navařil. Srdečně Vás všechny zdravíme.