Zemiakový chlieb

Zemiakový chlieb bez lepku

Autor receptu: novalim

Viete, ako najjednoduchšie upiecť domáci chlieb bez lepku? Vyskúšajte náš recept na zemiakový chlieb bez lepku. Prekvapí vás, z čoho sme ho napiekli.* Použili sme naň totižto nečakanú a netradičnú surovinu. Zmes na prípravu našich bezlepkových halušiek. Áno, dobre čítate. Táto zmes je bez lepku, bez laktózy, bez sóje a bez vajec. Jej špeciálne zloženie (zemiaková múka a zemiakové vločky, ryžová múka, pohánková múka, hrachová bielkovina, rastlinná vláknina a minerálny komplex z rias) dodá vášmu chlebíku dobrú chuť ale aj vitamíny a vlákninu.

4-8
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 230 °C

Postup

  1. Zmes na bezlepkové halušky a všetky ostatné prísady dáme do misy a pomocou hnetača miesime aspoň 10 minút, kým nevznikne hladké kompaktné cesto. To postriekame vodou a necháme prikryté fóliou v teple vykysnúť asi dve hodiny.
  2. Do rúry dáme ohňovzdornú nádobu s vekom (napríklad misu z jenského skla alebo kameninovú nádobu), zapneme vyhrievanie rúry na 230 stupňov a necháme rúru aj nádobu riadne vyhriať.
  3. Potom opatrne vyberieme misu s vekom, vnútro misy zľahka vysypeme bezlepkovou múkou a namočenými rukami do nej prenesieme vykysnuté cesto. Nevadí, ak sa počas prenášania cesto zdeformuje, počas pečenia sa pekne nafúkne.
  4. Misu s cestom prikryjeme vekom a dáme späť do rúry. Chlieb pečieme najprv 25 minút zakrytý, potom odoberieme veko a zemiakový chlieb dopekáme ešte asi 10-15 minút, kým sa nevytvorí chrumkavá kôrka. Dobre prepečený chlieb má po poklepkaní zospodu dunivý zvuk.
  5. Po dopečení vyberieme chlieb z formy a necháme ho na mriežke úplne vychladnúť. Chladnutím sa chlebová striedka ešte dopeká, preto ho nakrájame až vtedy, keď je chlieb studený.