Zemiakovo pórový koláč - Potato and leek pie (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento zemiakovy kolac je chutny sam ako postne jedlo, ale moze sa podavat aj ako priloha k pecenemu alebo vyprazanemu masu.

40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky som si dala muku, maslo, sol a rozmarin. Uvedene suroviny som najprv spolu spracovala na mrvenicku.
  2. Do takto spracovaneho masla s mukou som pridala vajicko.
  3. Vsetko sa mi pekne spojilo na jemne cesto. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a takto som ho nechala odpocivat 30 minut.
  4. Plnku som si urobila tak, ze som najprv poprazila na masle na kolieska nakrajany por.
  5. Na poprazeny por som pridala roztlaceny cesnak a este som to chvilku, asi minutu spolu poprazila.
  6. Por som odlozila zo sporaka a nechala som ho vychladnut. K vychladnutemu poru som potom pridala rozmrveny feta syr.
  7. Cesto som odbalila z potravinarskej folie a dala som si ho medzi dva papiere na pecenie.
  8. Cesto sa mi takto velmi dobre valkalo. Rozvalkala som ho na priemer asi 30cm.
  9. Vrchnu cast papiera som odlozila a cesto aj zo spodnym papierom som prelozila na plech v ktorom budem tento kolac piect.
  10. Na rozvalkane cesto som najprv rozotrela porovu plnku s feta syrom. Plnku som dala tak, ze som nechala asi 3cm cesto volne po celom obvode. Na plnku som potom naukladala zemiaky, ktore som so supkou najprv dobre umyla a nastruhala na tenke platky.
  11. Volne cesto po obvode som pomocou papiera nadvihla a prelozila na plnku. Zemiaky som posolila, pokorenila, posypala rozmarinom a pokvapkala olejom. Boky cesta som potrela rozslahanym vajickom.
  12. Zemiakovy kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 30 minut. Upeceny kolac som vybrala na mriezku a nechala som ho vychladnut.
  13. Ked kolac vychladne, mozeme ho podavat. Myslim, ze namiesto feta syr sa moze dat aj tvaroh.