Zemiakovo pórový koláč - Potato and leek pie (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Tento zemiakovy kolac je chutny sam ako postne jedlo, ale moze sa podavat aj ako priloha k pecenemu alebo vyprazanemu masu.
40 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky som si dala muku, maslo, sol a rozmarin. Uvedene suroviny som najprv spolu spracovala na mrvenicku.
- Do takto spracovaneho masla s mukou som pridala vajicko.
- Vsetko sa mi pekne spojilo na jemne cesto. Cesto som zabalila do potravinarskej folie a takto som ho nechala odpocivat 30 minut.
- Plnku som si urobila tak, ze som najprv poprazila na masle na kolieska nakrajany por.
- Na poprazeny por som pridala roztlaceny cesnak a este som to chvilku, asi minutu spolu poprazila.
- Por som odlozila zo sporaka a nechala som ho vychladnut. K vychladnutemu poru som potom pridala rozmrveny feta syr.
- Cesto som odbalila z potravinarskej folie a dala som si ho medzi dva papiere na pecenie.
- Cesto sa mi takto velmi dobre valkalo. Rozvalkala som ho na priemer asi 30cm.
- Vrchnu cast papiera som odlozila a cesto aj zo spodnym papierom som prelozila na plech v ktorom budem tento kolac piect.
- Na rozvalkane cesto som najprv rozotrela porovu plnku s feta syrom. Plnku som dala tak, ze som nechala asi 3cm cesto volne po celom obvode. Na plnku som potom naukladala zemiaky, ktore som so supkou najprv dobre umyla a nastruhala na tenke platky.
- Volne cesto po obvode som pomocou papiera nadvihla a prelozila na plnku. Zemiaky som posolila, pokorenila, posypala rozmarinom a pokvapkala olejom. Boky cesta som potrela rozslahanym vajickom.
- Zemiakovy kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 30 minut. Upeceny kolac som vybrala na mriezku a nechala som ho vychladnut.
- Ked kolac vychladne, mozeme ho podavat. Myslim, ze namiesto feta syr sa moze dat aj tvaroh.