Bryndzové tyčinky
Bryndzové tyčinky

Zemiakovo-bryndzové tyčinky

janikbj - fotkajanikbj, 18. novembra 2018
Zemiakovo-bryndzové tyčinky
Foto: janikbj

Pomaly a (ne)nápadne sa zvianočnieva a u nás je popri xy druhoch sladkého pečiva vždy vítané aj niečo slané :) Natrafila som na tento Zobraziť celý popisPomaly a (ne)nápadne sa zvianočnieva a u nás je popri xy druhoch sladkého pečiva vždy vítané aj niečo slané :) Natrafila som na tento recept a generálka dopadla na výbornú, takže nech sa páči inšpirácia na Vianoce, Silvester alebo len tak, večer ku telke.

30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks stredne veľký
2/3 kocky
2/3 kocky
1 hrnček
1 ks
1/2 bal.
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Recept je z knihy hrčekových receptov, preto neudávam množstvo na hmotnosť. Každopádne, nie je tu veľmi čo pokaziť (dokonca som musela dosýpať múku a mala som len hrubú a aj tak vyšli výborne). Balenie bryndze má 125 g, maslo veľké 250 g. Hrnček má objem 250 ml.

  2. 2

    Uvarený zemiak si postrúhame na jemno, vidličkou ho zmiešame s 2/3 balenia bryndze. V poháriku si vidličkou rozmiešame vajíčko, necháme si z neho asi za 1PL na potretie cesta (môžete na to použiť aj celé vajíčko, ale bude ho zbytočne veľa a to je pre mňa plytvanie surovinami :) ) Vajíčko, nakrájané maslo, soľ a múku s práškom do pečiva vmiešame do bryndzovo-zemiakovej zmesi. Rukou vymiešame vláčne cesto. Ak je treba, pridáme viac múky. Snažíme sa pracovať rýchlo, lebo cesto bude mäknúť od roztápajúceho sa masla.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm, potrieme ho odloženým rozhabarkovaným vajíčkom, do ktorého sme pridali trošku červenej papriky a soli. Posypeme drvenou rascou. Radielkom alebo krájačom na pizzu nakrájame tyčinky, ktoré prenášame na plech s fóliou na pečenie (príp. vymastený a múkou vysypaný plech). Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 10-15 minút, treba sledovať, kedy sú paličky pekne zlatisté zhora aj zdola. Necháme vychladnúť na plechu, čerstvé sú krehké, zle sa s nimi manipuluje.

    Zemiakovo-bryndzové tyčinky - obrázok 3
  4. 4

    Uvedená dávka je na 1 plech, paličky rastú do výšky, takže nie je nutné dávať ich ďaleko od seba. Na fotke je 1 dávka po 2 náletoch manžela a dieťaťa. Ak chcete paličky viac chrumkavé, treba vyvaľkať na tenšie. Takto sú zvonku chrumkavé, ale vnútri pekne vláčne. Skladujeme len prikryté utierkou, aby nezmäkli.

    Zemiakovo-bryndzové tyčinky - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Vypadají náramně a určitě jsou výborné a krásně chrumkavé tvoje zemiakovo bryndzové tyčinky! Pobavila mě, že - skladujeme - bych neměla co skladovat. Potkávala bych sama sebe na cestě k plechu.
bubaya
Ukladám, vyskúšam, vyzerajú fantastistististcky. Ja keď niečo takéto upečiem, tak sa zas nachodím do kuchyne, až ma nohy bolia, lebo vždy idem niečo odniesť, doniesť, odložiť, skontrolovať....a vždy zobnem jeden-dva kúsky. Za pol dňa som uchodená ako poštárka a plech je prázdny.
janikbj
dakujem pekne za mile komentare :)
priznavam, piekla som ich na navstevu k nasim, ale odkedy som vytiahla plech z rury, tiez podozrivo casto bolo nutne nieco skontrolovat, priniest, odniest a do odchodu na navstevu nebolo co zobrat. musel stacit slovny opis :D
verim, ze budu chutit tak ako nam, ak sa niekto rozhodne vyskusat.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia