Zemiakovo-bryndzové krokety na bryndzovom bešameli

Autor receptu: mariamka

Zemiaky, bryndza, slanina, neodmysliteľná cibuľka. Ďalšia variácia na jednoduché, ale chutné a aj pomerne sýte zemiakové jedlo.

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť a postrúhame. Ja som použila zvyšok varených zemiakov z predošlého dňa, ktoré sme nestihli zjesť s kuriatkom. Tu je celkové množstvo už postrúhaných. Bolo v nich aj trošku rasce, čo však nie je na závadu.
  2. Pridala som vajce, bryndzu, prášok do pečiva, trochu soli...
  3. vňať z jarnej cibuľky a detskú krupicu...
  4. a spracovala na nie príliš hutné cesto. Necháme ho v chlade odpočívať cca 1/2 hodinu.
  5. Kým cesto odpočívalo, pripravila som bryndzový bešamel podľa môjho receptu http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-gnocchi-s-besamelom-bryndzou-a-restovan/39953-recept.html .. v krátkosti: Z masla/oleja a hladkej múky urobíme svetlú zásmažku, prilejeme mlieko, povaríme do patričnej hustoty, odstavíme a necháme rozpustiť bryndzu. Podľa chutí osolíme, okoreníme. Nerobte ho príliš hustý, chladnutím ešte zhustne a s kroketami by už bol príliš ťažký.
  6. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a vlhkými rukami tvarujeme krokety. Ja som robila takéto malé šišky.
  7. Obalíme v rozšľahanom vajíčku a strúhanke...
  8. a vypražíme do zlatova. Ja som ich trochu sploštila, nech sa pekne prepečú. Tu je už naservírovaný tanier, nabrala som krásny hladký bryndzový bešamel a do neho posadila naše krásavice. Dozdobila vypraženou slaninkou a vňaťou z jarnej cibuľky. Doporučujem :)