Zemiakovo-bryndzové krokety na bryndzovom bešameli
Autor receptu: mariamka
Zemiaky, bryndza, slanina, neodmysliteľná cibuľka. Ďalšia variácia na jednoduché, ale
chutné a aj pomerne sýte zemiakové jedlo.
4 porcie |
40 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť a postrúhame. Ja som použila zvyšok varených zemiakov z predošlého dňa, ktoré sme nestihli zjesť s kuriatkom. Tu je celkové množstvo už postrúhaných. Bolo v nich aj trošku rasce, čo však nie je na závadu.
- Pridala som vajce, bryndzu, prášok do pečiva, trochu soli...
- vňať z jarnej cibuľky a detskú krupicu...
- a spracovala na nie príliš hutné cesto. Necháme ho v chlade odpočívať cca 1/2 hodinu.
- Kým cesto odpočívalo, pripravila som bryndzový bešamel podľa môjho receptu http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-gnocchi-s-besamelom-bryndzou-a-restovan/39953-recept.html .. v krátkosti: Z masla/oleja a hladkej múky urobíme svetlú zásmažku, prilejeme mlieko, povaríme do patričnej hustoty, odstavíme a necháme rozpustiť bryndzu. Podľa chutí osolíme, okoreníme. Nerobte ho príliš hustý, chladnutím ešte zhustne a s kroketami by už bol príliš ťažký.
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a vlhkými rukami tvarujeme krokety. Ja som robila takéto malé šišky.
- Obalíme v rozšľahanom vajíčku a strúhanke...
- a vypražíme do zlatova. Ja som ich trochu sploštila, nech sa pekne prepečú. Tu je už naservírovaný tanier, nabrala som krásny hladký bryndzový bešamel a do neho posadila naše krásavice. Dozdobila vypraženou slaninkou a vňaťou z jarnej cibuľky.
Doporučujem :)