Zemiakovo-bryndzové a slivkovo-nutellové pirohy

Autor receptu: prhlavka

Takto robíme pirohy my (klasické) a slivkovo-nutelové mali premiéru, kedže som slivkovú nutelu robila včera prvý krát a je vynikajúca, tak som ju chcela aj použiť :D

Suroviny

Postup

  1. varené zemiaky v šupke ošúpeme na jemno na strúhame (2 nastúhané zemiaky si dáme bokom na plnku) ,osolíme,pridáme žĺtka a polovicu múky zvyšok múky si po troške prisýpam na dosku, na ktorej vypracovávam cesto. Cesto sa nesmie veľmi lepiť,aby sa dalo bez problémov vygúľať a vykrajovať kolieska v ľubovolnej veľkosti. Ak sa zdá po použití pol kg múky málo, pridáme samozrejme ešte múku. Osobne to mám už ako sa hovorí v oku múku som nevážila.
  2. z odložených nastrúhaných 2 zemiakov, bryndze a jednej smotany vymiešame plnku, ktorou budeme plniť pirohy.
  3. do vykrojených koliesok naložíme plnku v primeranom množstve, vytvoríme pol mesiac a okraje pritláčame vidličkou. Takto pripravené pirohy hádžeme do vriacej o solenej vody s troškou oleja. Pirožky nám začnú po chvíľke vyplavovať z dna na povrch necháme povariť cca 7 minút, vyberiem a premyjeme pod studenou vodou, potrieme olejom, výpekom z osmaženej cibuľky, alebo výpekom z oravskej slaninky podľa toho čo nám chutí. Ja som potrela výpekom z osmaženej cibuľky. Ak zostane z plnky zmiešam ju s jednou pochúťkovou smotanou a podávam na tanier k pirôžkom, ak plnka nezvýši tak iba s čisto pochúťkovou smotankou a k tomu pivečko :D
  4. Sladká varianta: recept na slivkovú nutelu mám v mojich receptoch. Naplním ňou pirohy postup varenia je rovnaký, tie som však polievala roztopeným maslom a posypala mletými vlašskými orieškami a práškovým cukrom. Sladké som nestihla ani pofotiť, tie boli fuč za pochodu :D Keď ich budem najbližšie robiť pridám fotku.