Zemiakové veže (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tieto veže som robila podľa videa, ktoré na Fb, prilepila priateľka. Vyskúšala som hneď v ten deň a recept sa mi zapáčil. Takto upravené zemiačky sa dajú použiť ako chuťovka k vínku, alebo príloha k mäsu. Nedalo mi, aby som vám recept neuviedla .Niektorí ste sa s nim určite stretli .Nie je náročný ani na suroviny, ani na čas. Opekané zemiačky a ochutené, máme radi v každej podobe. Ja som si ho trochu upravila aj o suroviny a o špáradlo, ktoré mi vežu drží a dá sa takto s jedlom lepšie manipulovať.

12 vežičiek
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 190-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Postup je veľmi jednoduchý. Zemiaky si očistíme, omyjeme, vysušíme. Nakrájame ich na tenké plátky. Syr si postrúhame, mal to byť parmezán, no ja som ho doma nemala, tak som nastrúhala ementál. Vôbec to nevadilo. Nechala som si rozpustiť maslo a vychladnúť. Štvorce šunky som si pokrájala na menšie štvorce. Šunku som si pridala k receptu sama, lebo som chcela mať zemiaky sýtejšie a použiť k ním zeleninu. Mal to byť chutný olovrant. Už potom som len prisypala soľ, korenie, rascu, tymián a pretlačený cesnak. Zaliala som letným roztopeným maslom. Pridala som postrúhaný ementál.Všetko som pemiešala.
  2. Takto premiešané zemiaky som ukladala do vymastenej formy maslom na mafiny. Pomedzi zemiaky vo vežičkách som sem tam uložila šunku. Zemiačky by mali nad formu prečnievať. Na koniec som ich ešte posypala trochou tymiánu a troškou syra. Keďže som mala menšie zemiaky / na budúce zvolím väčšie,vežičky sa mi posilnené maslom zošmykovali. Poradila som si! Prepichla som vežičky na špáradlom. A už stáli ako vojaci.
  3. Nastavané, zemiakové veže som piekla v nahriatej trúbe, na 190 0C. asi pol hodinu. Potom som teplotu stiahla na 180 0C a piekla som ich ďalšiu pol hodinu.
  4. Kým sa mi zemiačky piekli prizdobila som si taniere, kde som chcela servírovať zemiačky.
  5. Naservírované, chutné papkanie. Na budúce pridám kúsok grilovaného mäska a urobím nejakú chutnú jogurtovú marinádu. Zemiačky nám naozaj veľmi chutili.
  6. Chutná mňamka. Urobte si! Určite si pochutnáte.