Zemiakové šúľance s údeným mäsom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Ak vám ostal kúsok z veľkonočnej šunky alebo len tak pre inšpiráciu, čo uvariť...

3
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Toto jedlo určite mnohí z vás poznajú, pripravujú, tým len na pripomenutie. Tiež ho z času na čas robím, aj keď nie vo forme šúľancov ale zemiakových gulí. Pred pár dňami som ho uvidela na Fb na stránke kamarátky Silvie, maďarskej blogerky. Písala, že sa jedná o jedlo, ktoré im pripravovala babka http://sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu/2015/04/sonkas-nudli.html Okrem tohoto tam má aj iné fajnotky:-). tak som ju požiadala o zvolenie zverejniť recept aj tu. Aj keď som ho úplne neprevzala.
  2. Uvarila som 5 malých zemiakov v šupke, nechala vychladnúť, očistila a postrúhala ich najemno. Pridala som jedno celé vajíčko a soľ. Najlepšie sú na tento účel múčnaté zemiaky, ja som mala na sviatky šalátové, tak som dala tie, nič zlého sa nestalo, šlo to aj z nich, len boli mazľavejšie a potrebovala som trocha viac múky. Ten hrnček v rozpise surovín je orientačne, závisí od typu zemiakov, pridávajte pomalšie, až kým sa cesto nelepí na ruky ale musí ostať mäkkučké. Na pomúčenej podložke som ho rozvaľkala na asi 1 cm.
  3. Krájačom na pizzu som porobila takéto podlhovasté pásiky
  4. a po jednom som ich 2-3 krát pošuľkala, najlepšie jedným smerom. Potom som ich ukladala na lopárik, medzitým som si postavila vrieť vodu do väčšieho hrnca.
  5. Z lopárika putovali pomocou nožíka do vriacej vody, ktorú som tiež osolila. Mala som dva plné lopáriky, vyvarila som ich na dvakrát.
  6. Nechala som ich pár minút variť sa
  7. potom som ich cedidlom vyberala do misky so studenou vodou a scedila.
  8. Scedené šúľance som nechala poriadne odkvapkať. Zatiaľ som nakrájala polovicu cibuľe na drobno a dala som ju opražiť na lyžicu masti
  9. Pokrájala som zvyšok vareného údeného mäsa a domácej údenej klobásky, už ju máme poriadne vysušenú:-)
  10. Na opečenú cibuľu som hodila pokrájaný strúčik cesnaku, rozvoňal sa a hneď som pridala údené mäso aj klobásku
  11. Chvíľu som ich opekala, potom som prisypala šúľance a aj tie som prehriala a všetko dobre premiešala.
  12. Ani to nebolelo a výborné jedlo bolo na stole:-) vlani sme sudovú kapustu nerobili kvôli sťahovaniu, tak som pridala len kyslé uhorky. Kapustička by bola najlepšia k tomu.
  13. A trocha šúľancov mi ostalo aj na posypanie makom. Tak sme si pochutili aj nasladko.