Zemiakové posúchy fotorecept

yanah - bez fotkyyanah, 6. apríla 2011
Zemiakové posúchy (fotorecept)
Foto: yanah

Tento recept mám od mojej babky. Je trochu prácny, ale výsledok stojí za to. Babka kedysi pekávala tieto posúchy na liatinovej platni starého sporáka, Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej babky. Je trochu prácny, ale výsledok stojí za to. Babka kedysi pekávala tieto posúchy na liatinovej platni starého sporáka, v ktorom sa kúrilo drevom. Ja ich robím nasucho na teflonovej panvici.

6 - 8
porcií
60 - 90 minút
príprava
45 - 60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
100 ml (alebo bravčová masť)
2 - 3 čl
1 čl
100 ml
450 - 470 ml
1 kg
42 g
 (alebo bravčová) na natieranie
Plnka:
1 ks
cca 3/4 - 1 kg
2 - 3 PL (alebo kačacia, olej)




Postup

  1. 1

    Zemiaky si uvarím v osolenej vode s trochou rasce. Cibuľu nakrájam na malé kocky a osmažím na masti alebo na oleji. Z uvarených zemiakov zlejem vodu, rozpučím ich, zmiešam s osmaženou cibuľou, osolím, pridám mleté č. korenie a nechám vychladnúť. Tento krok som nefotila, pretože som dala zvyšné uvarené zemiaky od obeda.

  2. 2

    Kým sa varia zemiaky, tak si zamiesim cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni, ale môžete aj ručne. Ak budete robiť v pekárni postupujte podľa návodu k vašej pekárni. Ak budete robiť cesto ručne, urobte si kvások z mlieka, cukru a droždia. Vypracujte pomerne tuhé cesto a nechajte dobre vykysnúť.

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na štvorec cca 40x40cm a radielkom rozdelila na 4 pruhy po dĺžke aj po šírke. Vzniklo mi 16 štvorcov (asi 10x10cm). Na každý som dala za polievkovú lyžicu kopcom zemiakovej plnky (môžete dať aj viac).

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som urobila bochníčky, ako keď robíte buchty. Nechala som ich chvíľu (asi 20 - 30 minút) podkysnúť a následne som každý bochník roztlačila rukou na placku.

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každú placku som rozvaľkala na kruh s priemerom asi 15 - 20cm (podľa toho akú mám panvicu). Takto som si urobila všetky posúchy, aby som nemusela odbiehať od pečenia.

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posúchy pečiem na suchej teflonovej panvici do červena, nie veľmi prudko, aby sa prepiekli aj zvnútra. Hneď po upečení ich natieram masťou z obidvoch strán. Ukladám ich na seba a keď sú všetky hotové, ešte horúce ich prikryjem prevrátenou misou (aspoň na 30min. aj viac), aby trochu zmäkli.

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak vám pri pečení zostáva na panvici múka, pred každým ďalším posúchom ju utrite suchou handričkou alebo papierovým obrúskom (pozor na prsty).

    Zemiakové posúchy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja ich robievam ako hlavné jedlo po nejakej sýtej polievke, alebo na večeru s acidkom. Môžete si ich upiecť aj na tmavšie, my máme radi takto.

Diskusia k receptu

lucylee
zaujímavý recept, vyskúšam, pripomína mi to trocha placky od @michsamant , ale ona ich nerobila z kysnutého cesta, všetky suroviny mám, tak vyskúšam. Nezávidím redakcii to rozhodovanie, jeden recept lepší ako druhý
yanah
ďakujem za pekný komentár ... asi máš na mysli Miškine indické placky "aloo paratha" ...
cica2
musia byť výborné, krásne sa ti vydarili!!!
julica
Keď som urobila tie placky od mišky, presne som si povedala, že by to mohlo ísť aj takto, slovensky. S tým kysnutím to môže byť zaujímavé
michsamant
su krasne :) ja to uz davno hovorim, ze indovia od slovakov odkukali niektore recepty!! :DD
alexdidi
Takto presne robím naše kapustníky...teda len plnka je z udusenej kapusty a nie zo zemiakov...vyskúšam aj takto...
yanah
Ďakujem všetkým za pekné komentáre !!!
Som si absolútne istá, že moja babka nikdy v živote v Indii nebola :)) Babka bude mať tento rok 88 rokov a narodila sa (a aj celý svoj život prežila) v dedinke pri Nitre - len toľko k pôvodu receptu :))
Ešte raz ďakujem všetkým za pekné a milé komentáre a redakcii za výhru !!!
janger
Aj ked je to dost roboty, stoji to za to ! :-) A blahozelam k vyhre!
yanah
ďakujem všetkým za pekné a milé komentáre :))
iva2111
Parádní recept, musím si uložit do KK. A moc gratuluji k výhře! :)
sjuz
gratulujem k výhre, a posúchy ukladám, oslovili ma:)
tizian1cat
ukladám a gratulujem, tiez som mala babku z toho kraja, u nas sa robili s kapustou.
yanah
... ešte raz ďakujem všetkých za krásne a milé komentáre ...
... netušila som, že tento jednoduchý starodávny recept vzbudí takú pozornosť ...

kuchticka
@yanah , patri ti i moja gratulacia. Citam az dnes, zajtra budem robit tvoje krasne placky-pagacky-posuchy alebo aky este nazov sa jim moze dat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia