Zemiakové pagáčiky fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. októbra 2012
Zemiakové pagáčiky (fotorecept)
Foto: pusta

Zemiakové pagáčiky podávam k polievkam na kyslo, najčastejšie k šošovicovej polievke. Chutia aj sami o sebe a sú vhodným pohostením aj k vínečku, najmä Zobraziť celý popisZemiakové pagáčiky podávam k polievkam na kyslo, najčastejšie k šošovicovej polievke. Chutia aj sami o sebe a sú vhodným pohostením aj k vínečku, najmä tam, kde zo zdravotných alebo chuťových dôvodov nemôžu byť oškvarkové pagáčiky. Našla som na nete recept, ktorý je odlišný od tých, ktoré poznám, ale vynikajúci.

1 dávka - 2 plechy -
porcia
120 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

350 g
550 - 600 g
50 ml vlažné
1 balenie á 7 g
1 CL
250  g Rama/Hera/maslo
175 ml
2 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Očistené a zemiaky som uvarila do mäkka v osolenej vode, scedila a dala do vandlíka.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pretlačila som ich pretláčadlom na zemiaky na hladkú kašu.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som k nim vajce, mlieko a kyslú smotanu.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som zmäknutú Ramu, môže byť aj Hera alebo maslo.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko som spolu pomocou vidličky vymiešala na hladkú hmotu.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prisypala som preosiatu múku, cukor, sušené droždie, postupne som všetko zmiešavala aj so soľou a spracovala rukami až vzniklo hladké, lesklé, mäkké, pružné, dosť lepivé cesto.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povrch i spodok cesta som posypala múkou a prikryté čistou utierkou som nechala na teple vykysnúť - asi 30 minút, viac netreba, lebo cesto zbytočne redne.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som ešte raz dobre premiesila rukami a vyklopila som ho na pomúčenú dosku, pomúčila som aj vrch cesta.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som rozvaľkala do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm, treba podsypávať múkou, lebo sa dosť lepí.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Preložila som okraje cesta do stredu, tak ako je vidno na obrázku.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som ho preložila ešte cez stred, čím vzniknú 4 vrstvy cesta nad sebou.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tak isto som ho poskladala aj po dĺžke - t. j. kratšie okraje z oboch strán najprv do stredu a ešte cez stred, čím vzniklo 8 vrstiev cesta. Znovu som riadne pomúčila spodok a vrch cesta a nechala som ho odpočívať 15 minút.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Toto skladanie som opakovala ešte 2x a po poslednom skladaní, ked odpočívalo cesto 15 minút, som ho rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm. Rozvaľkala som len polovicu cesta a druhú polovicu som odložila prikrytú do chladničky - tú som robila až na druhý deň a znovu som mala čerstvé pagáčiky.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Povykrajovala som pagáčiky a nechala som ich ešte 20 minút nakysnúť.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Poukladala som ich na plech s pečiacim papierom a potrela som ich rozšľahaným bielkom so soľou. Kto chce, môže ich posypať rascou, sezamom, makom, sstrúhaným syrom, ja som ich nechala hladké.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov. Môže byť aj 12 minút až 20 minút, v závislosti od toho, aké veľké pagáčiky spravíte Vy a a ako pečie Vaša trúba.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hotové pagáčiky som uložila na podnos., sú vynikajúce za tepla i za studena. Chutia nielen k polievkam na kyslo ako druhý chod, ale aj samostatne, sú vhodným pohostením k posedeniu pri vínečku, majú jemnú chuť a pekne lístkujú. Prekvapíte aj tam, kde sa obyčajne podávajú oškvarkové alebo iné pagáčiky - vrelo odporúčam vyskúšať.

    Zemiakové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

afataga
mozu byt vyborne, len ja nepouzivam margariny, radsej maslo a myslim ze by mohla byt aj mast, ja oskvarkove nemam rada a preto sa mi tieto pacia, isto ich vyskusam
malroxa
to je báseň. to vyskúšam. mám rada aj oškvarkové a vôbec všetky druhy. v obchode nikdy nemajú dobré pagáče
medovnicek
nádhera, čisto zemiakové som ešte nepiekla, týmto receptom si ma navnadila
marijanka712
@pusta opäť krásne vydarené pagačiky a ešte k tomu zemiakové mám uvaranú fazulku tak si ich zajtra skusim upecť k nej ...
mia2404
tak vyskúšam určite aj tvoje pagáčiky , sú odlišné čo robievam ja , ale vyzerajú mňamkovo :-)
zdezda
...jééééééééj, konečne ich vidím, vďaka tebe, ako sa presne robia, lebo moja bývalá kolegynka ich pravidelne piekla na svoj sviatok, no keď sme prestali spolu robiť, prosila som si tento rcp od nej a ona mi ho ochotne poslala prostredníctvom 3xSMS, čo bolo dosť ťažko si predstaviť, i keď som si ich odpísala(pracne) :-)))) dík
pusta
@afataga , už len boli výborné. spravím znovu a podľa tohoto receptu. neviem, či je vhodná aj masť, ale maslo určite. ved vyskúšaj, uvidíš. dakujem
pusta
@medovn íček, ak vyskúšaš, budem veľmi rada. síce milujeme oškvarkové pagáčiky, ale je obdobie, ked sa ideme utĺcť práve za zemiakvými. dakujem.
pusta
@marijanka712 , vidíš - práve zemiakové pagáčiky sa budú veľmi hodiť, len vyskúšaj, budem sa tomu tešiť. dakujem ti.
pusta
@mia2404 , áno sú naozaj mňamkové...poteší ma, ak ich vyskúšaš. dakujem ti.
pusta
@zdezda , ja som ten recept prekladala. nebolo všetko také jasné v postupe, ale rozlúskla som to, prišla som na to, postup som potom podrobne rozpísala a vydarili sa veľmi. poznám viacero receptov na zemiakové pagáčiky a tieto sú zatiaľ najlepšie. dakujem ti.
zuzulienav
Vyzeraju perfektne:)). Myslite ze by sa dali spravit aj z polovicnej davky?
lusinkab
ulozene v KK,to by bol asi hriech nieco take uzasne nevyskusat :-) na 1***** ako stale :-)
pusta
@zuzulienav , potešila si ma. pravdaže, zemiakové pagáčiky sa dajú urobiť aj z polovičnej dávky. ja som z celej dávky odložila polovicu hotového cesta do chladničky a mali sme aj na druhý deň čerstvé. vyskúšaj,. dakujem ti.
pusta
@lusinkab , od teba si to veľmi vážim. chcela by som vedieť piecť tak ako ty!!! dakujem ti z celého srdca...
jerica
@pusta páči sa mi recept na pagáčiky , jeden lepší ako druhý , aj ten tvoj je medzi nimi :-) Zemiakové pagáčiky ako aj zemiakový chlebík , určite patria medzi favoritov:-)
pusta
@jerica , som rada, že sa ti páči tento recept. zahanbuješ ma, tvojim sa nevyrovnám... ale snažím sa, aby to boli dobré a zrozumiteľné recepty. avšak tvoja mienka ma však veľmi teší. dakujem ti.
pusta
@margaretka28 , aj ja robievam viacero zemiakových pagáčikov. všetky boli dobré, ale tento sa mi vidí najlepší zatiaľ. vyskúšaj, budem sa tešiť a daj vedieť, ako sa vydarili a či si bola spokojná a ako chutili. dakujem ti.
medulienka122
Pusta, musela som sem dotiahnuť svojho manžela,aby videl, ako majú vyzerať zemiakové pagáčiky: totiž v pondelok sme dostali návštevu, a tá priniesla pagáčiky neslané-nemastné, farby do bledo- zelena, proste hrôza...Určite ich čoskoro aj upečiem poľa tvojho receptu, aby aj ochutnal...Ďakujem, zatiaľ je v KK
pusta
@medulienka122 , dúfam, že sa pozdávali aj manželovi :-), budem veľmi rada, ak ich vykúšaš. potom mi daj vedieť, ako sa vydarili a či chutili. ja dakujem tebe...
ola111
Robila som tiež viacero zemiakových,ale tieto prídu tiež na odskúšanie,
slinky sa mi zbiehajú...
pusta
@helca103 , áno sú krásne a veru aj chutné...k šošovicovej polievke ako stvorené. budem rada, ak vyskúšaš. prosím, potom daj vedieť, či si bola spokojná a či chutili. dakujem.

pusta
@violetacamorova , hej sú krásne. fotka sa fakt vydarila. prekvapilo ma to. lebo fotím mobilom. poteším sa, ak vyskúšaš. dakujem.
pusta
@ola111 , verím ti. mne sa slinky tiež zbiehajú...musím spraviť znovu. len odskúšaj aj tieto. mne najviac chutili zo všetkých, ktoré som už robila. dakujem ti.
milinko
Skvelý recept výborne nafotené spracované, upiekla som cez výkend, len sa po nich zaprášilo, sladký koláč ostal v hanbe, ďakujem.
minty
Chválim. Veľmi chutné pagáčiky. Spravila som ich k luskovej mliečnej polievke a zjedli sa aj bez nej. :D
helaxa
Ďakujem za recept, zemiaky sú už uvarené, uvidím, teším sa
helaxa
Ďakujem za recept, zemiaky sú už uvarené, uvidím, teším sa
pusta
@helaxa , tak sa teším, že si môj recept robíš a vrím, že sa ti aj vydarí. držím palce!
dakujem ti za správu,
helaxa
Sú vynikajúce, recept je popísaný dopodrobna. Robilo sa mi to veľmi dobre. Ďakujem
helaxa
Spravila som ich znova, teraz s maslom, neskutočne dobré a tiež sa vynikajúco robili, predtým som ich robila s masťou. Tak asi ostanem pri masle. Ďakujem
helaxa
Moja nová skúsenosť s pagáčikmi. Robila som ich už veľakrát. Minulý týždeň som mala veľa návštev /hlavne malé vnúčatá/ no a pritom som zabudla cesto prekladať. Čiže zmiesila som, nechala poriadne vykysnúť, rozvaľkala, vykrojila, potrela a upiiekla. Boli vynikajúce. tento týždeň som ich spravila tak isto bez prekladania, boli výborné. Ďakujem
pusta
@helaxa , tak to ma veľmi teší, aj tvoja nová skúsenosť je výborná.
potešila si ma, že si ich robila opakovane a chutili.
to je ti dakujem.
pusta
@monmokra , to som veľmi rada, že tieto zemiakové pagáčiky dopadli vžborne a vydarili sa ti :-))))
dakujem ti za úžasnú správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia