Zemiakové pagáče - rodinné fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 21. septembra 2011

Tieto pagáče sa robia v našej rodine už viac ako 40 rokov, recept mám od švagrinej Gitky, ktorá ich robila ešte keď som Zobraziť celý popisTieto pagáče sa robia v našej rodine už viac ako 40 rokov, recept mám od švagrinej Gitky, ktorá ich robila ešte keď som nebola jej švagriná, robila ich moja svokra, robím ich ja a robí ich už aj moja dcéra. Nemôžu chýbať pri žiadnej rodinnej oslave.

40-60 minút
príprava
10-15 minút
na 125 - 150 °C

Suroviny

900 ( 450 ) g
100 ( 50 ) g
300 ( 150 ) ml
275 ( 135 ) ml
200 ( 100 ) ml
250 ( 125 ) g
3 ( 1 a pol ) ks uvarené v šupke
1,5 ( 3/4 ) PL
1,5 ( 3/4 ) ks
štipka + 3 PL mlieka na kvások
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si:

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prvý si pripravíme kvások - teplé mlieko, štipku cukru a droždie. Potom preosejeme múku, pridáme soľ, olej, teplé mlieko a vodu. Pridáme vykysnutý kvások a premiešame.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozgúľame. Na cesto nastrúhame palmarín a uvarené, očistené zemiaky.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto prekladáme ako lístkové ( kraflové ). Prikryjeme utierkou a necháme 15 min. kysnúť. Toto opakujeme 3 x.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom cesto opäť rozgúľame, nožom urobíme ozdobnú mriežku.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A decovým pohárikom vykrajujeme pagáče.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na plech si dáme fóliu na pečenie a na ňu prekladáme pagáče. ( Ak nemáme fóliu, tak plech natrieme olejom.) Zapneme rúru, pagáče ešte necháme chvíľu na plechu pod utierkou kysnúť. Potom ich natrieme vyšľahaným vajíčkom, ozdobíme ľanovými a sezamovými semienkami, ( výborné sú aj slnečnicové ) ešte raz natrieme vajíčkom, ( to aby neopadali semienka ) a dáme piecť.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme 10min. na 180 °, potom asi 5 min na 150°. Upečené pagáče prikryjeme papierom na pečenie a utierkou, necháme vychladnúť a ochutnáme. " Dobrú chuť! "

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jahalno
Sú skutočne skvelé!!! A ja ich ešte plním. Priečne nadrežem a naplním akoukoľvek syrovou pomazánkou. Je to vynikajúce. Môžem len doporučiť.
danculka
Robievam,sú perfektné,kolegyňa,ke´d išla z detmi na výlet,tak každý mal svoj batoh,a každý si niesol v ňom svoje pagáče,piekla deň predtým a každému ,za plech..mäkulinké,perfektné...
mariaklara
Všetkým vám ďakujem za komentíky,@macusa , z polovičnej dávky ich mám okolo 45 ks. Keďže sme väčšinou už len dvaja, tak nám to stačí, ale, ak prídu deti s deťmi, tak sa po celej dávke len tak zapráši.
janger
Zarucene ich vyskusam. Velmi sa mi pozdavaju :-).
abend
@mariaklara , skúsila som upiecť pagáčiky podľa Tvojho receptu, žiaľ neboli také pekné ako Tvoje. Môžeš mi prosím uviesť hmotnosť zemiakov, 3ks resp. 11/2 ks nie je presné, zemiaky sú rôznej veľkosti. A pečenie pri teplote 150st. a potom 125st a čas 5 - 12min,nie je to chybný údaj, pri týchto teplotách ktoré udávaš pagáče u mňa ani nevedeli, že sú v rúre. Ďakujem za odpoveď.:-)
mariaklara
@abend , zemiaky mávam veľké asi, ako véééľké slepačie vajce, a k rúre ti musím povedať, že peč tak, ako si bežne zvyknutá. Ja keby som piekla na 200° , tak za 5 min. mám zhorené na uhol. Skús ešte jeden pokus z polovičnej dávky, držím ti palce.
mariaklara
O týždeň budem robiť z dvoch dávok, manžel má okrúhle výročie, v robote oslavujú. Zatiaľ sa mi vždy podarili. Dúfam, že tomu nebude inak ani v piatok.
mariaklara
Z dvoch dávok som urobila 204 pagáčov, no nezostal ani jeden, mali obrovský úspech.
fiby
Aj ja robím pagáče vyslovene so zemiakom. Sú výborné a dlho vydržia mäkké. Nevyschnú tak rýchlo. Posypávam rascou alebo sézamom.
rela
@mariaklara ďakujem za recept, dnes som tieto pagáče robila na večeru -boli perfektné. Také pagáče sa mi ešte nikdy nepodarili.
mariaklara
@rela , ďakujem a teším sa , že sa ti vydarili, my ich veľmi často robíme, ako som písala, že nemôžu chýbať na žiadnej rodinnej oslave.
mana1
Ja ich pečiem velmi často len ich vykrajujem väčšie a potom ich plnín urobím si nátierku kto akú má oblubenú potom dám šunku syr paradajku papriku aj je to pekné ale hlavne mňamkové.
mariaklara
@evuska2011 , ako dopadli pagáčky? @aliimrajka , neviem, či si to tu prečítaš, do pôvodného receptu išli tri žĺtka, ale my sme si to upravili a vlastne ušetrili, vôbec v ceste nechýbajú, a to 1 vajce je na potretie, v rozpise je to uvedené.
jerica
@mariaklara v sobotu majú premieru,dám vedieť,receptov na dobré pagáčiky nikdy nie je dosť.Hlavne keď je to dlhoročný vyskúšaný rodinný recept ktorý koluje z kolena na koleno:-)
mia2404
tak tvoje pagáče nemajú chybu , sú fakt neodolateľné :-)))
jerica
moja,dobrovolne sa priznám, ja som už aj zabudla na ne,mala som trvale nefunkčný pc, ani ma to potom neťahalo si ho otvárať, iba ak som bola v práci , k narodkám som dostala nový pc,ale aj to je asi "paškvil"nie len, že nad našim domom nie je pokrytie signálu,ale aj pc sa chová ako starý páskový magnetofón,pokiaľ sa otvára vrčí ako keď som pretáčala staré pásy na magnetofńe,potom sa v polovici sám vypne a vypisuje to, čomu ja vôbec nerozumiem,ale už to neriešim,nemám momentálne energiu a silu sa s tým zaoberať.
Pagáče, len tak sa za nimi zaprášilo,len ja som spravila s polovičnej dávky.:-) pekný neskorý večer ti prajem.
ola111
@mariaklara ,robila som ich v piatok,na Lv-jarmok,najprv som chcela z polovičnej dávky,ale keďže nás bolo veľa,tak z celej,sú výýborné,mala som 4 plechy,je nedeľa,niet ani jedného,takže ti ďakujem za recept :)))
pasztorka
Ahoj, vcera som ich robila, namiesto celozrnnej muky som dala grahamovu, boli vyborne, kvoli tej grahamovej muke dokonca trosku pripominali skvarkove, len sa chcem spytat na tu teplotu a dlzku pecenia.... nastavila som presne ako v je recepte, a ako tu uz ktosi spominal..., moje boli uplne neupecene, musela som zvysit teplotu na 180... a piect ich este aspon raz tak dlho... tak neviem, ci to moze byt sposobene tou grahamovou mukou, alebo? Inak zozali velky uspech, vdaka za recept :-).
mariaklara
@pasztorka , ja som toho názoru, že každá gazdinka si pozná svoju rúru, aký má výkon. Preto je na každej, ako si zváži. Ja keby som piekla na 180°, tak mi v nej zhorí koláč alebo pagáčky na uhol. Rob tak, ako si naučená.
pasztorka
Ahoj, tak je pravda, ze ja na 125 nepeciem ani drobne a linecke pecivo, ale na viac, takze pagace musia byt urcite viac. OK, ale aj tak su super, maly odniesol aj do skoly, a deti sa dobreze nepobili :-). papa.
mariaklara
Ahoj @pasztorka , som rada, že aj deťom chutili, určite mi dáš za pravdu, že čerstvo upečené sú mňam, teraz budeš vedieť pri akej teplote sa tebe upečú. Želám ti pekný deň.
vyborny
Teraz som ich dopiekla - fakt výborné - nemá to chybu - myslím, že nevydržia ani do zajtra, tak nám chutia. Odporúčam vyskúšať!
bejaja
máš ich pekné, určite sú výborné, zajtra ich urobim aj ja, podľa Tvojho receptu.
mariaklara
@vyborny , som veľmi rada, že chutili, u nás tiež dlho " nezohrejú ", vždy sa zjedia, a ak náhodou predsa nejaký ten kúsok zostane, ráno si ho trošinku prihrejem v mikrovlnke a z mliekom zjem. @bejaja , daj mi potom vedieť, či Vám chutili. Obom Vám želám veselého Silvestra a úspešný celý nastávajúci rok 2013.
isar
Taký recept som zatiaľ neskúsila, na pohľad krásne a podľa komentárov výborné - ukladám a skúsim.
zolik
Vyskusane, docela dobre. Dala by som do cesta viac soli.
Receptom nadsena nie som, ale su jedle.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia