Zemiakové langoše z cesta z chladničky (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Isto si poviete... zasa zemiakové cesto, zasa langoše :) Je mi jasné, že receptov na langoše je tu už veľa, ale toto je taká moja vychytávka, preto som sa rozhodla o recept sa s Vami podeliť. Doporučujem tento recept aj tým, ktorí ešte nikdy langoše nerobili, je naozaj osvedčený a ľahký na prípravu. Najväčšou výhodou tohto cesta je, že ho môžete mať pokojne aj 2-3 dni v chladničke a vždy si spravíte rýchlo čerstvý langoš.

15-18
porcií
10 minút
príprava
5-6 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tu je dôkaz, že recept na cesto do chladničky je starý minimálne 20 rokov - môj "historický" zapatlaný zošit s receptami. Už ani netuším odkiaľ recept mám. Ale aj vzhľadom na stupeň upatlanosti stránky vidno, že u nás je naozaj obľúbený :) Časom a praxou som recept posunula do tejto podoby.
  2. Očistíme si zemiaky (cca 5-6 ks veľkých ako vajce), nakrájame na malé kúsky a klasicky uvaríme. Pripravíme si ostatné suroviny do kaše.
  3. ...zemiaky popučíme klasickým spôsobom "pučičom" - ako keď robíme pyré. Pridáme kyslú smotanu, kačaciu masť a spolu vymiešame do hladkej masy.
  4. ...pridáme najemno nastrúhaný cesnak - podľa toho ako intenzívnu cesnakovú chuť chcete mať - pokojne pridajne 7-10 strúčikov.
  5. ...pripravíme si múku, pridáme mletú rascu, soľ, vajíčko, kyslú smotanu a samozrejme cesnakom voňajúcu zemiakovú kašu.
  6. ...do šálky dáme kvasnice, posypeme cukrom a zalejeme cca 1/2 dl vlažného mlieka - necháme nakysnúť - takto krásne podrastú za cca 5-7 minút.
  7. ...pridáme ich k ostatným surovinám. Podľa potreby prilejeme vlažné mlieko - priliala som cca 1,5 dl. Všetko spolu poriadne vymiesime na kompaktné cesto - nerobím žiadne extra dlhé miesenie pri tomto ceste, naozaj len všetko zmiešam dohromady, trošku pomiesim (cca 2-3 min) a je to.
  8. ...cesto pomúčime - ja zo zvyku robievam na ňom kríž, tak ako som sa od mojej maminky naučila :)
  9. ...potom cesto vo väčšej mise zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky. Ja som ho takto zabalila včera večer o cca 23.00 hod.
  10. ...dnes som prišla z práce a takto cesto vyzeralo o 16.00 hod
  11. ...veľkou lyžicou z neho odoberiem kôpky cesta
  12. ...naukladám si ich na pomúčenú dosku, alebo tácku
  13. ...tu som ilustračne spravila jednu hotovú placku, ale nerobím ich takto vopred. Ruky si potriem olejom a tak sa cesto ani trošku nelepí a ľahko ho ponaťahujem do želanej hrúbky a veľkosti...to, že väčšinou nemám žiadne pravidelné kruhy langošové u nás nikomu nevadí, na chuti to neuberie :)
  14. ...v panvici rozpálime dostatok oleja - cca 1,5 - 2 cm vrstvu a do horúceho vkladáme roztiahnuté cesto. Opražíme z každej strany cca 3 minúty - sledujeme farbu.
  15. ...keď je už pekné červené, obrátime na druhú stranu a tú rovnako opražíme do červena. Vyberieme na servítku, ktorá vsaje prebytočný olej.
  16. ...potom už len napatlať langoše s tým, čo máme radi - tu kyslá smotana+biely jogurt, strúhaný eidam a kvapky extra strong paprikovej pasty (mix červenej a chilli)
  17. ...možno jesť týmto spôsobom, alebo bez "náplne" ako prílohu k mliečnym polievkam, k hustej fazuľovici, gulášu, či kapustnici... Sú naozaj výborné - vo vnútri nadýchané (dierkavé), krehké a zvonku fajne chrumkavé.