Zemiakové knedličky plnené údeninou (fotorecept)
Autor receptu: elekra
V našej rodine sú zemiaky veľmi obľúbenou surovinou. A údené mäso máme radi tiež. Tak som vyrobila tieto knedličky, ktoré sa dajú plniť všeličím, aj sladkým aj slaným.
5-6 porcií |
40 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Umyté zemiaky v šupke si dáme variť do posolenej vody.
- Medzitým si na pokrájanú a do sklovita osmaženú cibuľku dáme dusiť pokrájanú kyslú kapustu,
- dochutíme bobkovým listom (ten po čase vyberieme, aby kapusta nebola horká), čiernym korením, podlejeme vodou a až hotovú dochutíme soľou, aby kapusta nebola príliš slaná.
- Údené bravčové mäso a slovenskú točenú si pomelieme na mäsovom mlynčeku a dobre premiešame. Údeninu som nijako neochucovala, bola dostatočne slaná a mala fantastickú chuť údeného mäsa. Plnku máme nachystanú. Zabudla som ju odfotiť, tak som pridala len pripravenú údeninu na mletie.
- Uvarené vychladnuté a ošúpané zemiaky si pretlačíme na dosku,
- pridáme polohrubú múku, jedno vajce, trošku soli (ja solím zemiakové cesto) a pridala som aj štipku prášku do pečiva
- a vypracujeme cesto. Múku pridávame podľa potreby, naschvál som nepísala množstvo, záleží od zemiakov, koľko múky do seba naberú.
- Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra
- a pokrájame na štvorce
- plníme nachystanou plnkou (tou čo som nenafotila!),
- tvarujeme knedličky v tvare guľky, ktoré vyváľame v múke
- a vyvárame vo vriacej osolenej vode. Mám vo zvyku vodu mierne zahustiť hladkou múkou, vtedy sa knedličky nerozvárajú. Varíme cca 15 minút na miernom ohni.
- Po uvarení vyberieme do misky. Mne vyšlo z uvedeného množstava 21 kusov.
- Podávame na udusenej kyslej kapuste poliate opraženou cibuľkou.