Zemiakové knedličky plnené údeninou (fotorecept)

Autor receptu: elekra

V našej rodine sú zemiaky veľmi obľúbenou surovinou. A údené mäso máme radi tiež. Tak som vyrobila tieto knedličky, ktoré sa dajú plniť všeličím, aj sladkým aj slaným.

5-6
porcií
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté zemiaky v šupke si dáme variť do posolenej vody.
  2. Medzitým si na pokrájanú a do sklovita osmaženú cibuľku dáme dusiť pokrájanú kyslú kapustu,
  3. dochutíme bobkovým listom (ten po čase vyberieme, aby kapusta nebola horká), čiernym korením, podlejeme vodou a až hotovú dochutíme soľou, aby kapusta nebola príliš slaná.
  4. Údené bravčové mäso a slovenskú točenú si pomelieme na mäsovom mlynčeku a dobre premiešame. Údeninu som nijako neochucovala, bola dostatočne slaná a mala fantastickú chuť údeného mäsa. Plnku máme nachystanú. Zabudla som ju odfotiť, tak som pridala len pripravenú údeninu na mletie.
  5. Uvarené vychladnuté a ošúpané zemiaky si pretlačíme na dosku,
  6. pridáme polohrubú múku, jedno vajce, trošku soli (ja solím zemiakové cesto) a pridala som aj štipku prášku do pečiva
  7. a vypracujeme cesto. Múku pridávame podľa potreby, naschvál som nepísala množstvo, záleží od zemiakov, koľko múky do seba naberú.
  8. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra
  9. a pokrájame na štvorce
  10. plníme nachystanou plnkou (tou čo som nenafotila!),
  11. tvarujeme knedličky v tvare guľky, ktoré vyváľame v múke
  12. a vyvárame vo vriacej osolenej vode. Mám vo zvyku vodu mierne zahustiť hladkou múkou, vtedy sa knedličky nerozvárajú. Varíme cca 15 minút na miernom ohni.
  13. Po uvarení vyberieme do misky. Mne vyšlo z uvedeného množstava 21 kusov.
  14. Podávame na udusenej kyslej kapuste poliate opraženou cibuľkou.