Zemiakové knedle

Zemiakové knedle s údeným jazykom a cibuľovou „kapustou“ po staročesky

Autor receptu: redakcia

4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Jazyk uvaríme v neosolenej vode domäkka spolu s koreninami a cibuľou. Teplý uvarený jazyk olúpeme od kože. Z jazyka odkrojíme špičku a koniec. Stredovú časť nakrájame na plátky. Špičku a koniec uvareného, olúpaného jazyka spolu so všetkými odrezkami nakrájame na kocky. Vytopíme na kocky nakrájanú slaninu a na vytopenej masti do sklovita orestujeme nakrájanú cibuľu. Potom pridáme kocky jazyka a ešte chvíľku restujeme. Vzniknutú zmes (tvorí náplň do knedlí) necháme vychladnúť, osolíme.
  2. Knedle: Zemiaky deň vopred uvaríme a ošúpeme. Na druhý deň ich najemno nastrúhame, pridáme vajcia, múku, soľ, škrob a zmiešame. Vytvorené cesto rozdelíme na menšie diely, ktoré tvarujeme do hrubých valcov. Tie nakrájame na rovnomerné časti, do každej urobíme rukou jamku a vložíme do nej pripravenú náplň z jazyka. Starostlivo náplň uzavrieme do tvaru knedle. Varíme, najlepšie v pare, asi 20 minút. Čas varenia závisí od veľkosti knedlí.
  3. Cibuľová „kapusta“: V rúre domäkka upečieme umytý zemiak v šupke. Z mäkkého zemiaka vydlabeme dužinu, rozmixujeme ju dohladka s trochou smotany a kašu neskôr použijeme na zahustenie cibuľovej kapusty. Bielu cibuľu nakrájame na rezančeky, orestujeme ju na masle spolu so slaninou a s celou rascou. Pridáme trstinový cukor, soľ a necháme ich rozpustiť. Pokvapkáme trochou vínneho octu, necháme mierne odpariť a zvaríme na polovicu. Nakoniec cibuľu zahustíme zemiakovou kašou. Požadovanú hustotu cibuľovej „kapusty“ dosiahneme ďalším varením.
  4. Na záver pripravíme smaženú cibuľku. Olúpanú cibuľu nakrájame na rovnomerné kolieska s hrúbkou 2 mm. Cibuľu rozdrobíme a osušíme papierovou utierkou. Následne ju usmažíme v oleji dozlatista. Usmaženú cibuľku hneď preložíme na papierovú utierku, kam vsiakne prebytočný tuk. Ozdobíme ňou knedle.