Mäsové knedle

Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Zemiakové knedle, alebo guľky sa často plnia údeným mäsom. Ja mám údené zakázané, tak plním len mletým mäsom. A kyslá kapusta to je to čo sa nám v zime žiada a na čom si radi pochutnáme.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Dusená kapusta: Kyslú kapustu opláchnite ak treba, hlavne tú kupovanú, ktorá je niekedy veľmi kyslá ale hlavne slaná. Všetko ale záleží od vašej chute. Niekto má rád viac kyslejšie, niekto menej. Pripravíme si základ - opražíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme cibuľu, popražíme a pridáme kapustu. Osolíme, okoreníme a dusíme do mäkka. Kvôli chuti pridáme malú lyžičku cukru.
  2. Plnka: Mäso pomelieme. Mne ho pomlel muž nahrubo, ale kľudne si ho môžete pomlieť na jemno, plnka bude kompaktnejšia. My to máme ale radšej takto, mäso vyzerá ako keby bolo pokrájané na maličké kúsočky. Mäso prudko orestujeme, osolíme, okoreníme a keď sa zatiahne odstavíme z tepla a pridáme pretlačený cesnak podľa chuti. Ja ho dávam dosť veľa. Plnku necháme vychladnúť.
  3. Pri príprave zemiakových knedlí je dôležitý postup. Všetko si treba nachystať tak, aby ste vypracovali cesto, naplnili mäsom a hneď dali variť. V žiadnom prípade nesmie cesto čakať pokiaľ pripravíte plnku alebo knedle nesmú čakať pokiaľ vám začne vrieť voda. To by bola veľká chyba, zemiakové cesto by zvlhlo a pri varení by sa rozpadalo. Zemiaky treba dať uvariť vopred, najlepšie večer.
  4. Ako prvé si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď zovrie, pridáme lyžicu soli. V šupe uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame, alebo pretlačíme, pridáme vajíčko, lyžičku soli a múku. Vypracujeme cesto. Ak je cesto moc lepivé pridáme ešte múku, ale nie moc aby sme si nepripravili "betónové" gule. Trochu lepivé cesto nevadí. Cesto si rozvaľkáme na hrubo, asi 1 cm. Vykrajujeme kolieska, alebo jednoducho nakrájame na štvorce. Na každý kúsok dáme kôpku plnky a zabalíme.
  5. Dobre utesníme, aby sa nám knedlíky pri varení neotvorili. Ja každú knedľu ešte vyváľam v múke. Z tohto množstva som urobila 12 knedlíkov stredne veľkých.
  6. Hotové knedlíky vkladáme do vriacej vody a varíme asi 15 minút. Ak treba opatrne premiešajte, hlavne zo začiatku, aby sa knedle neprilepili o dno hrnca. Uvarené knedle vyberieme dierovanou naberačkou. Ja ich kladiem rovno do hrnca na udusenú kapustu.
  7. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a ňou polejeme knedlíky na tanieri. Ja ešte v tej masti knedlíky opečiem. Chytia takú chrumkavú kôrku a to milujem.
  8. Dobrú chuť!