Zemiakové guľky
Zemiakové guľky plnené údeným mäsom s kyslou kapustou (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Po sviatkoch mi zostalo varené údené mäso. Váhala som medzi šunka flekmi alebo
guľkami. Vyhrali to guľky.
Postup
- Zemiaky v šupke uvaríme, necháme vychladnúť. Očistené zemiaky na jemno nastrúhame na dosku. Pridáme 1 čajovú lyžičku soli, jedno celé vajce, 50 g škrobovej múčky, 50 gramov detskej krupice, 100 gramov hrubej múky. Vypracujeme cesto.
- Varené údené mäso nakrájame na menšie kocky.
- Zapracujeme do cesta. Nakoľko som sa ponáhľala do záhrady, tak som si prácu zjednodušila a údené som pridala do cesta.
- Z cesta sformujeme malé guľky.
- Guľky dáme variť do osolenej vriacej vody. Keď vyplávajú na vrch, ešte ich chvíľu povaríme, vyberieme. Za týmto hrncom s guľkami je udusená kapusta. Kapustu pripravíme nasledujúcim spôsobom: na masti osmahneme nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme 1 čl celého kmínu a trochu cukru. Pridáme kilogram kyslej kapusty aj s vodou. Kapustu udusíme, zahustíme ju na jemno nastrúhaným surovým zemiakom. Chvíľu povaríme a kapusta je hotová. Ak treba pridáme soľ a mleté čierne korenie.
- Na masti opečieme 5 - 6 kusov nakrájanej veľkej cibule.
- No a už je navarené. Hurá nazad do záhrady:-)