Zemiakové guľky plnené moravským údeným a udeným bôčikom s kyslou kapustou

Autor receptu: nina004

Toto je môj prvý recept na vareche :). Dúfam, že bude chutiť.

4 - 5
porcie

Postup

  1. Zemiakové guličky: - Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich pretlačíme, pridáme krupicu, vajíčko a múku. Múku pridávame, kým sa nám cesto neprestane lepiť na ruky, množstvo závisí aj na kvalite a množstve zemiakov. - Potom si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0, 5 cm. Následne ho rozrežeme na štvorčeky a do stredu každého štvorčeka dáme pripravenú plnku. Potom vyformujeme guličky, ktoré dáme variť do vriacej vody, po vyplávaní guličiek na povrch, ich necháme variť ešte nejakých cca 8 min. (ja ich varím cca 15- 20 min.) a potom ich vyberieme. Na panvici do sklovita opečieme jednu cibuľku, ktorú dáme na hotové zemiakové guličky a premiešame.
  2. Plnka: - Plnku si pripravíme údeného bôčika, moravského údeného a cibuľky. - Množstvo bôčika závisí na vás, ja dávam cca 2 asi jeden centimeter hrubé plátky, ktoré si narežem na kocočky. - Moravské údené, narežeme úplne na drobno. Na panvici si na oleji opražíme menšiu cibuľu a slaninku, potom pridáme aj moravské chvíľku pomiešame a odstavíme. - A plnka je hotová
  3. Kapusta: - v hrnci si opražíme dosklovita cibuľku a potom na ňu dáme kyslú kapustu, ktorú podlejeme vodou, premiešame, pridáme 1 - 2 bobkové listy (po asi 10 min, vyberieme, aby kapusta nezhorkla) a čierne korenie. Ja nepridávam soľ, ale to je podľa chuti (odporúčam však pridať až na záver). Kapustu necháme do zmäknutia podusiť.
  4. Keď máme všetko hotové môžeme podávať. Na tanier dáme kapustu, navrch zemiakové guľky (ja si navrch opražím vždy ešte jednu cibuľku, nech ju je cítiť). A už sa len pustiť do papania :) . Dobrú chuť